Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Sjednocená pleť: Pomůže chemický peeling, nebo citron?

Sjednocená pleť: Pomůže chemický peeling, nebo citron?

Sjednocená pleť: Pomůže chemický peeling, nebo citron?

7. září 2018 od Helena Hladíková

7. září 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Chaloupecká

Flíčky a skvrnky – to je to, co možná právě teď trápí vaši pleť, i když tam před létem ještě nebyly. Co s nimi teď udělat? Na to jsme se ptali korektivní dermatoložky MUDr. Jitky Chaloupecké.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Když se po létě začne vytrácet opálený bronzový nádech z pleti, mohou na povrch vystoupit nepříjemné tmavé skvrny a mapky. Pokud máte štěstí, jde jen o větší množství roztomilých pih, které v zimě vyblednou. V tom druhém případě může jít o flíčky na čele či tvářích, a někdy dokonce i po dvacátém roku života o pigmentové skvrny. Ty existují v několika podobách, vrozené coby mateřská znaménka, nebo získané. Mezi ty druhé patří právě skvrny od sluníčka vzniklé nadměrnou tvorbou melaninu, ale také stařecká pigmentace či melasmata.

 
Blondýnky, pozor!

Více trápení s různými flíčky a pihami na obličeji mají lidé se světlou pletí, blond nebo zrzavými vlasy. Zato pigmentové skvrny mohou potrápit i lidi, kteří nemají problém s opalováním, tedy ty s tmavou pletí a větším množstvím podkožního barviva. Mohou se objevit na obličeji, na horním rtu, a dokonce i na hřbetech rukou.
 
chemický peeling

Jak je tedy odstranit?

Jednou z nejúčinnějších metod odstraňování skvrnek na obličeji je chemický peeling, který pleť:
  • regeneruje,
  • hydratuje,
  • zlepšuje její strukturu,
  • sjednocuje barvu.
„Pomocí chemického peelingu narušujeme povrchové vrstvy kůže, následně dojde k jejich odloučení a regeneraci kožního povrchu. Dnes se nejvíce používá kyselina glykolová, protože je nejbezpečnější, dále se může pro větší účinek použít kyselina citronová, jež podporuje bělení, kyselina kojová vhodná pro mastnou pleť a akné či kyselina mandlová,“ upřesňuje odbornice.

A co vás vlastně po aplikaci kyseliny čeká podle odbornice:
  •  aplikace zklidňujícího krému s obsahem panthenolu po několik dní - podle hloubky peelingu se řídí intenzita reakci,
  • vždy je však třeba počítat se zarudnutím kůže,
  • následné lehké olupování povrchních vrstev pokožky,
  • pro co nejlepší výsledek je ideální opakovat peeling čtyřikrát až šestkrát v průběhu čtrnácti dnů po první aplikaci.

 
Když je nutná alternativa

Existují ovšem také situace, kdy chemický peeling nelze provádět, a to v těhotenství, při náchylnosti na tvorbu keloidních jizev (tvrdých, nad povrch vystupujících jizev) či herpesu simplex, v letních měsících nebo tehdy, pokud užíváte některé druhy léků. Vždy se proto raději předem poraďte s odborníkem. Pakliže se tyto případy týkají i vás nebo prostě chemický peeling nechcete podstupovat, nejspíše budete pátrat po jiných, alternativních způsobech, jak se nevzhledných skvrn zbavit. Jednou z možností je použití citronu, o jehož bělicích účincích se dost často mluví. Je to ale skutečně tak?
 
citronová maska

Citron ano, ale opatrně

Ke slovu jsme přizvali i Renatu Bílou, kosmetičku z Laserového centra Anděl, která o odstraňování pigmentace pomocí citronu říká: „Je pravda, že citron obsahuje kyselinu ovocnou, jež pomáhá vybělit, jde tedy o alternativní způsob použití chemických přípravků na bělení pokožky.“
 
A jak takové bělení citronem vůbec funguje? Plátek citronu nebo citronová šťáva se přiloží na místo s pigmentací a nechá se působit asi deset minut. Tento proces se opakuje dvakrát až třikrát týdně.
S tímto způsobem bělení je ideální začít po ukončení opalovací sezony, kdy se již nebudete vystavovat slunečním paprskům. Působení ovocných kyselin by totiž v kombinaci se sluncem mohlo mít opačný efekt. Ovocné kyseliny by se přes léto neměly používat ani v krémech, pleť by po nich mohla ještě více pigmentovat.

Zdtoj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Chaloupecká

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Chaloupecká
Korektivní dermatoložka a vedoucí lékařka Laserového centra Anděl
36
"Život stále překvapuje."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít