Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pro vaše zdraví: Jak si správně umýt ruce?

Pro vaše zdraví: Jak si správně umýt ruce?

Pro vaše zdraví: Jak si správně umýt ruce?

19. března 2020 od Vanda Vízková

19. března 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Slyšíte to denně ze všech stran – hlavně si myjte ruce, to vás uchrání od spousty nemocí. Zdánlivě banální příkaz. Vždyť tuto činnost děláte už odmala několikrát za den. I přesto si ale ruce myje správně pouze malé procento lidí. Jak by to tedy mělo vypadat?


1. Myjte si ruce správně

Technika mytí rukou je důležitá, abyste opravdu umyli celou plochu rukou i se všemi záhyby a také s nehty. Jak by to mělo vypadat krok za krokem, vám ukážeme a popíšeme níže.


2. Používejte spíše tekuté než tuhé mýdlo

Na ploše mýdla v kostce totiž ulpívají bakterie, které na ně ze svých rukou přenesete. A když ho pak uložíte na odkládací misku, steče z něj do ní voda. Mýdlo si v této lázni hoví a bakterie se díky vlhku na jeho povrchu množí. Proto je z hlediska hygieny lepší použít mýdlo tekuté nebo pěnové. A úplně nejlepší je použít mýdlo antibakteriální.


3. Ruce si myjte pod tekoucí teplou vodou

Voda by měla z vašich rukou odtékat a odnášet s sebou nečistoty. To už je naštěstí vcelku běžné, oplachování rukou v lavoru s vodou patří do doby dávno minulé. Ruce nechte pod tekoucí vodou alespoň 20 vteřin.

TIP:  Vybírejte tekutá mýdla i ekologické a ekonomické náhradní náplně online na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).


4. Utřete se do jednorázového ručníku

Nejlepší je osušit si ruce pod proudem teplého vzduchu, tento způsob je ze všech nejhygieničtější. Další v pořadí je jednorázová papírová utěrka. Pokud nemáte možnost použít ani ten a musíte si utřít ruce do klasického ručníku, vyhraďte si pro sebe svůj vlastní. Vlhký ručník sdílený více lidmi je totiž ideální semeniště bakterií.
Tip redakce:
Při častém mytí rukou může docházet k jejich vysušování. Proto mějte po ruce také hydratační krémy, například
NIVEA Krém na ruce Repair & Care (koupit v e-shopu). Jeho koncentrované složení s dexpanthenolem nabídne pro vaše suché ruce okamžitou úlevu.

A jaká je tedy správná technika mytí?

mytí rukou detail
  1. Namočte si ruce pod tekoucí vodou.
  2. Do dlaně si vymáčkněte mýdlo nebo mycí pěnu.
  3. Rozetřete je mezi dlaněmi, jako když o něco prosíte.
  4. Ruce dejte dlaněmi k sobě. Prsty roztáhněte, zaklesněte do sebe a třete o sebe dlaněmi ze strany na stranu.
  5. Položte dlaň pravé ruky na hřbet levé ruky. Roztáhněte a zaklesněte do sebe prsty. Třete pravou dlaň o hřbet levé ruky. Potom ruce vyměňte.
  6. Krouživým pohybem myjte levou rukou palec pravé ruky a poté ruce vystřídejte.
  7. Prsty na pravé ruce sevřete tak, jako byste v nich drželi virtuální minci.  Takto sevřenými prsty třete dlaň levé ruky. Pak ruce vyměňte.
  8. Dlaní levé ruky krouživým pohybem omyjte zápěstí pravé ruky a zase naopak
  9. Nakonec ruce důkladně opláchněte, držte je pod proudem tekoucí vody alespoň 20 vteřin.
  10. Ruce osušte jednorázovou papírovou utěrkou nebo svým vlastním ručníkem.
Tip redakce:
V tomto období všichni shánějí
antibakteriální gely a dezinfekci, ale v odstranění nečistot a bakterií jsou klíčové mýdlo a voda. Jak jsme už zmínili v článku samotném, je lepší použít tekuté mýdlo, např. NIVEA Krémové tekuté mýdlo Creme Care (koupit v e-shopu). Skvělým doplňkem mytí rukou nebo jeho náhradou v situacích, kdy mýdlo ani vodu nelze okamžitě použít (třeba v MHD, na nákupu nebo někde na výletě), jsou samozřejmě kapesní antibakteriální gely nebo vlhčené ubrousky. Sbalit do své tašky můžete třeba Huggies Dětské ubrousky All over clean (koupit v e-shopu), kterými se hodí k očistě nejen dětských zadečků, ale i vašich rukou a obličeje. A nezapomínejte ani na povrchy, jichž se velmi často dotýkáte. Čistě umyté a dezinfikované ruce jsou k ničemu, když jimi vzápětí sáhnete na pracovní desku, kliku, mobil nebo madlo od kočárku, které jsou plné bakterií! Proto pravidelně čistěte i je. Spolehlivým pomocníkem na čištění všech ploch v domácnosti je Savo Dezinfekce Original (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít