Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Podzimní relaxace: Opojné koupele s vůní bylin

Podzimní relaxace: Opojné koupele s vůní bylin

Podzimní relaxace: Opojné koupele s vůní bylin

21. října 2017 od Karolína Hornová

21. října 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Využijte dlouhé večery ve svůj prospěch a zažeňte podzimní splín. Naučíme vás, jak si doma připravit pravou pivní nebo vinnou lázeň a jaká pravidla dodržovat, abyste se cítila jako po návštěvě wellness.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Kratší dny a dříve začínající večery přímo vybízí k troše toho lenošení se sklenkou něčeho dobrého a ospalé podzimní dny jsou zase dobrým důvodem k relaxaci a nabytí nové energie. Proč to všechno nespojit a neužít si domácí wellness v podobě relaxační koupele? Přijdete na jiné myšlenky, uklidníte svou mysl, vyživíte pokožku a budete dokonale připravena vyspat se dorůžova.


Příprava: Udělejte si čas pro sebe

Žádná relaxace nemá smysl, když je ovlivněna jakýmkoli spěchem nebo stresem. Ujistěte se, že nikdo nebude potřebovat jít do koupelny, vypněte si telefon a zapomeňte na všechny povinnosti. Kvůli půlhodince, strávené ve vaně, vám přece nic důležitého neuteče. Dbejte na základní pravidla: abyste měla po ruce ručník nebo župan, vyživující tělové mléko pro péči po koupeli nebo prostor pro opření hlavy ve vaně. Jsou to detaily, které ale mohou nepříznivě ovlivnit celý proces.

Dbejte i na harmonické prostředí v koupelně. Nemělo by vás nic rušit nebo rozčilovat (příkladem může být nepořádek na poličce, ale i výběr hudby v koupelnovém rádiu). Zvolte tlumenější světlo, které je tak akorát, aby vás neoslňovalo, ale ani neuspávalo. Velmi důležitá je volba teploty vody. Pro relaxaci a uvolnění by měla mít mezi 37 a 40 stupni. Pokud jste zimomřivá a zvyklá na horkou sprchu, může mít i více, ale pozor – příliš horká voda (kolem 45 stupňů) sice dobře uvolňuje svaly, ale působí dráždivě, což navečer není žádoucí. Nezapomeňte také na to, že příliš dlouhý pobyt v horké vodě pokožku vysušuje. Nezůstávejte v lázni déle než 20 minut.

domácí wellness

Klasickou přísadou relaxačních koupelí jsou esenciální oleje. Některé mají schopnost vás nabít energií, jiné spíše uklidňují a uvolňují. Pokud si nejste jista, přečtěte si o účincích esenciálních olejů. Svoji hlavní úlohu mají při aromaterapeutické masáži, ale i při inhalaci nebo právě jako přísada do koupelí.

Jejich výhodou je, že je lze přimíchat do jakékoli jiné koupele, která má třeba blahodárný vliv na pokožku, ale její aroma mysl tolik neuvolní. Nebojte se experimentovat s oblíbenými vůněmi a přimíchat je třeba do lázně s koupelovou mořskou solí, mořskými řasami nebo medovou koupelí.


Pivní lázeň vyživí a očistí pokožku

Relaxační koupel, to ale zdaleka nemusí být jen oleje s exotickou vůní. To dobře ilustruje nabídka lázní a wellness hotelů, kde jsou již stálicí pivní koupele. Takovou lázeň, která zvláčňuje a do hloubky vyživuje pokožku díky vitaminu B (což je na podzim rozhodně na místě), si můžete připravit i doma. Není to ale tak jednoduché, jak se zdá – opravdu nestačí ukrást partnerovi z lednice pár „lahváčů“ a nalít je do horké vany.

pivní lázeň

V pravých pivních lázních se většinou používá účinnější směs jednotlivých složek – chmelu, sladu a pivního kalu, okořeněná bylinkami nebo zmíněnými esenciálními oleji. (K pivu se hodí třeba heřmánkový nebo meduňkový.) Doma si pivní lázeň můžete připravit z odvaru ze sušených chmelových šištic, které seženete ve specializovaných obchodech s bylinami a čaji. Přidejte láhev piva a lžíci medu, dobře promíchejte a nalijte do vany. Druhou možností je koupě speciální pivní směsi do koupele, kterou prodávají především malé pivovary.


Terapie vínem zpevňuje pokožku

Podzimní období přináší i další dlouho očekávaný plod léta – víno. Vinné koupele se vedle těch pivních objevují stále častěji. Nutno ale dodat, že nejde o žádnou novinku ani marketingový trik, ale spíše znovu nalezenou proceduru, která má své kořeny už v antickém Řecku. Právě tam objevili blahodárné účinky vína na pokožku: látky v něm obsažené kůži zpevňují, prokrvují a působí tak proti předčasnému stárnutí i celulitidě. Až o staletí později vědci potvrdili, že se v antice nemýlili. Za blahodárné účinky vína může vysoký obsah polyfenolů, přírodních antioxidantů. Nejvíce jich obsahuje víno červené.

odpočinek doma

Vinná koupel ale opět neznamená vzdát se oblíbené láhve červeného a nalít ji do vany. Bohatá na výživné látky a antioxidanty jsou zrníčka z vinné révy, z nichž se vyrábí hroznový olej. Seženete ho v obchodech se zdravou výživou nebo přírodní kosmetikou. Kromě zmíněných účinků navíc zvláčňuje pokožku a je vhodný i pro problematickou pokožku. Do koupele přidejte dvě lžíce tohoto oleje a sklenku silnějšího červeného vína. Aromaterapeutického přesahu docílíte přidáním několika kapek uklidňujícího růžového nebo levandulového esenciálního oleje, jejichž vůně příjemně koresponduje s vůní vína.

Po každé relaxační koupeli je namístě dokonalé osušení a ošetření pokožky tělovým mlékem nebo máslem. Obnovíte tak ochrannou bariéru pokožky, která se vlivem horké vody mohla narušit. Pak by měl následovat odpočinek v teplé dece nebo županu – třeba právě s malou sklenkou nápoje, jenž inspiroval vaši koupel. A pak už byste si neměli dopřát nic jiného než pořádný spánek.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít