Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Na co si dát pozor při výběru parfému

Na co si dát pozor při výběru parfému

Na co si dát pozor při výběru parfému

4. listopadu 2017 od Eva Suchomelová

4. listopadu 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Martina Muroňová, DiS.

Vyznáváte heslo „S novou sezónou nová vůně“? Nebo se chystáte koupit voňavý dárek pro kamarádku, kolegyni či některou ze svých nejbližších příbuzných? Ať chcete udělat radost sobě, či potěšit jinou ženu, poradíme vám, čeho se vyvarovat při nákupu parfému.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Nejčastější chyby

Výběr parfému by měl být obřad. Člověk by se měl hezky naladit, dopřát si dostatek času na posouzení vůní a na rozmyšlenou, neměl by nakupovat ve spěchu, ale s rozumem a citem. Mnoho žen již ví, že nemá zkoušet mnoho vůní najednou, neboť si zahltí čichové buňky a pak již nerozliší jeden parfém od druhého.

Také by se neměl nechat zlákat reklamou či vemlouvavostí prodejce – ten může mít úplně jiný vkus a preference než vy. „Jedna ze základních chyb je nákup podle kamarádky bez vyzkoušení,“ podělila se o svou zkušenost expertka na vůně ze společnosti Coty, Martina Muroňová. „Neboli situace, kdy si žena kupuje vůni podle své kamarádky a při nákupu vůni nevyzkouší na svojí pokožce, ale pouze na testerovém papírku. Proto při nákupu vůně pro sebe musíme myslet na to, že je potřeba vůni vyzkoušet na vlastní pokožce, abychom nebyli doma zklamaní. Mnoho vůní krásně voní na ostatních, ale na nás se můžou nepříjemně rozložit.“

nákup parfému


Tip redakce:
Je dobré vědět alespoň přibližně,
jak se degustují vůně. Existuje i dobrý trik, jak si během zkoušení vůní osvěžovat čich. „Mezi voněním k jednotlivým vůním je dobré přivonět k zrnkové kávě, která naše čichové buňky zneutralizuje,“ doporučuje odbornice na vůně. „Je to podobné jako s chlebem při degustaci vína.“


Počkejte si

Dalším nešvarem, který se může vymstít nákupem nevhodného parfému, je netrpělivost. Nedáme vůni čas, aby se rozvinula, vlastně jen očicháme prvotní, nejsvrchnější tón celého vonného akordu. Ten po pár minutách vyprchá a z parfému se začne uvolňovat jeho střední část. Teprve po několika hodinách se pak rozvine i základ vůně, často úplně jiný, než byl vrcholový tón.


Vůně jako dárek

To je ještě těžší disciplína než nákup vůně pro sebe. „Když žena kupuje vůni pro někoho jako dárek a testuje ji na své kůži, může nastat problém, že na obdarovaném se nemusí vůně rozvonět podle jeho představ,“ popisuje expertka opačný problém. V případě, že už se rozhodnete pro koupi vůně, pak hrajte buď na jistotu a zjistěte si, jakou oblíbenou vůni má potenciální obdarovaná, anebo si ji při degustování představujte. Pokud máte jen trochu citu pro vůně a dobře znáte tu, které vůni kupujete, pak by měl parfém souznít s vaší představou této ženy.

zkoušení vůně na zápěstí


Zlaté zásady při výběru parfému podle Martiny Muroňové:

  • Udělat si na nákup více času. Dopřejte si čas a počkejte na rozvinutí srdce vůně - alespoň 30 minut.“
  • Méně je více. „Vyzkoušejte maximálně 4 vůně za sebou.“
  • Testovat vůni na těle. „Když nakupujete vůni pro sebe, rozhodně ji nechte rozvonět na kůži zápěstí, nestačí vybírat pouze podle navoněného testerového papírku.“
Tip redakce:
Sledujte akce. No není paráda, když seženete tu správnou vůni a ještě ušetříte? Pak si naplánujte výběr nového parfému na 16.-20. 11., kdy je v drogeriích Teta sleva na všechny parfémy 50 %.

testování nové vůně

 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Martina Muroňová, DiS.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Martina Muroňová, DiS.
Expert v oblasti vůní a dekorativní kosmetiky COTY
341
"Naše vůně je stejně jedinečná jako náš otisk."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít