Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Moli u vás doma: Jak se jich zbavit jednou provždy

Moli u vás doma: Jak se jich zbavit jednou provždy

Moli u vás doma: Jak se jich zbavit jednou provždy

7. října 2020 od Eva Šarfová

7. října 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Není nic horšího, než když se vám do zásob nebo do oblíbených šatů pustí moli. Jako byste do popelnice vyhodili spoustu peněz. Co dělat, aby se vaší domácnosti vyhnuli, a když už se objeví, jak s nimi zatočit?
Malí motýlci, poletující po bytě, vypadají neškodně, ale jejich přítomnost nikdy nevěstí nic dobrého. Způsobují škody v podobě zničeného oblečení i znehodnocených potravin, což vás ve výsledku může stát pěkných pár tisíc.

Poznejte nepřítele

V zásadě existují dva druhy poletujících domácích škůdců:
  • Pokud objevíte motýlka se stříbrnými křídly, jde o mola šatního, který miluje hlavně materiály obsahující vlnu, ale nepohrdne ani lněnými či bavlněnými tkaninami.
  • Je-li tmavší se skvrnami, je to mol potravinový. Asi vás nepřekvapí, že ten se bude vyskytovat především v kuchyni a ve spižírně nebo tam, kde skladujete jídlo. Housenky najdete hlavně v oříškách, mouce, rýži, ovesných vločkách nebo ve strouhance. 
Pamatujte na prevenci

Kde se tady vzali?

To bývá nejčastější otázka každého, kdo u sebe doma moly objeví. Není to tak složité. I když dbáte na pořádek, prostě si je domů přinesete s některými potravinami nebo se k vám dostanou ze sousedního bytu, ať už stoupačkami, světlíkem nebo jinou cestou. Proto je tak důležité často a pravidelně potraviny i oblečení kontrolovat.

První pomoc

Můžete se ohánět plácačkou, ale i když se vám povede motýlka trefit, stejně nemáte vyhráno. Je potřeba najít místa, kam moli nakladli vajíčka, a zlikvidovat také larvy.
  • Projděte důkladně všechny potraviny, co máte doma, a když někde objevíte larvy nebo drobné pavučinky, bez milosti jídlo vyhoďte. Klidně i celý pytlík mouky nebo oříšků. Vajíčka totiž nejsou dobře viditelná a mohou se vyskytovat v celém balení.
  • Stejně tak důkladně prohlédněte skříně. Každý kousek oblečení vezměte do ruky, zaměřte se hlavně na záhyby, švy a kapsy. Pokud někde larvy a vajíčka objevíte, oblečení ihned vyperte ideálně na nejvyšší teplotu, která je uvedena na visačce, nebo rovnou vyhoďte.

TIP: Široký výběr prostředků na hubení hmyzu najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Účinné zbraně moli zlikvidují

Pamatujte i na prevenci

Nejlepší je uhnízdění molů ve vašem bytě předcházet. Pokud jde o potraviny, snažte se je uchovávat v dobře uzavíratelných nádobách. Ideální jsou třeba sklenice na zavařování. V rámci většího úklidu domácnosti pak pro jistotu potraviny zkontrolujte. Oděvy vyvětrejte a proklepejte a do skříní zavěste gelové odpuzovače molů

Vsaďte na eko zbraně

Proti molům dobře fungují i bylinky. Prověřeným a tradičním pomocníkem je voňavá levandule. Pomůže pověsit sáček naplněný sušenou levandulí do šatníku. Koupit si můžete i Voňka levandule osvěžovač vzduchu (koupit v e-shopu), který jemně provoní malé prostory, jako jsou například právě skříň, šatna nebo spižírna. Skvěle působí také tea tree olej, jenž můžete použít třeba v podobě spreje a vystříkat jím místa, kde se moli vyskytli.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít