Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Metoda KonMari: Udělejte si pořádek v kosmetice!

Metoda KonMari: Udělejte si pořádek v kosmetice!

Metoda KonMari: Udělejte si pořádek v kosmetice!

1. dubna 2019 od Eva Suchomelová

1. dubna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Udělejte si konečně opravdový pořádek ve své kosmetice! Pomůže vám metoda vyhlášené japonské expertky na úklid Marie Kondo. Když se budete držet jejích rad, budete mít nejen uklizeno, ale kosmetiku a péči o svou krásu si znovu budete užívat s radostí!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Uklízení podle Japonky Marie Kondo je momentálně velkým hitem, jen u nás už vyšly dvě její knihy Zázračný úklid a Žít s radostí. Slibuje naučit každého, jak správně uklízet, aby se vám do života opět vrátila radost, pocit volnosti a zároveň pořádek. Zní to jako paradox? Ale není! Když se zbavíte věcí, které vám nepřinášejí radost nebo už dosloužily, velmi se vám uleví. Když každé ze svých věcí, které vám po velkém třídění zbydou, najdete její stálé místo, kam ji budete důsledně ukládat, zbavíte se protivného a rozčilujícího nepořádku. A její metoda se dá krásně použít i na úklid kosmetiky, tak proč toho nevyužít?
 
nepořádek v kosmetice

Nepleťte si úklid s čištěním!

Jedním z mnoha omylů je, že lidé zaměňují úklid, tedy uspořádávání věcí na svá místa, s čištěním, tedy mytím, umýváním, praním apod. Vinou toho pak zároveň třídí, myjí, vyhazují, hledají vhodné úložné prostory atd. a nikdy nejsou s žádnou činností hotovi. Je to u vás podobné? Rada je jednoduchá (přesně v tomto pořadí):
  • nejprve ukliďte, tedy vytřiďte,
  • vytříděných věcí se zbavte,
  • zbytek pak očistěte či umyjte,
  • najděte každé věci její stálé místo.
Zní to jednoduše, že? Pokud chcete uspět, je třeba dodržet několik základních pravidel.

třídění kosmetiky

6 základních pravidel úklidu

1. Odhodlejte se k úklidu

Metoda KonMari vyžaduje čas a úsilí. Jarní úklid je však ideální příležitostí, jak ji vyzkoušet. Vyhraďte si na ni klidně celý víkend, zvlášť jestli vlastníte tolik kosmetiky jako já a už vám trochu přerůstá přes hlavu. Pokud máte rodinu či spolubydlící, vyšlete je na výlet či na návštěvu příbuzných, pořiďte si velké odpadkové pytle a pusťte se s chutí do toho. Snažte se zařídit si vše tak, aby vás nic nevyrušilo, dokud nebudou všechny věci vytříděné a „ubytované“.

 
2. Představte si svůj vlastní ideál

Toužíte po vlastní kosmetické toaletce, abyste se mohla líčit, kdykoli budete mít chuť? Realita je ale možná taková, že vaše líčidla se stále povalují v koupelně. Na chvíli se pohodlně posaďte, zavřete oči a představte si: Jak by mohl váš kosmetický koutek vypadat? Které přípravky byste používala každý den a chtěla je mít o ruce?  Máte spoustu rtěnek, nebo se spíš vyžíváte v mnohobarevných paletkách očních stínů? Stejně tak postupujte se svojí koupelnou: Raději se sprchujete, nebo jste vyznavači dlouhých koupelí? Chcete si každý víkend dopřát hodinu důkladné péče o celé své tělo? Až vše uvidíte v představě, zkuste si to zapsat. Tenhle plán se vám bude hodit, až budete vymýšlet, kam kosmetiku poskládat.
 
kosmetický koutek

3. Nejprve třiďte

Nejčastější chybou bývá, že lidé se snaží uložit všechny věci, které momentálně mají, ale ničeho se nezbaví. Chcete-li uspět, nejprve věci vytřiďte, a to v tomto pořadí:
  • Shromážděte všechnu kosmetiku, pečující i dekorativní, a kosmetické pomůcky na jednom místě.
  • Připravte si několik velkých odpadkových pytlů.
  • Bez milosti vyhoďte jakýkoli prošlý nebo nefunkční kosmetický výrobek, jenž už se nedá použít ani jinak (např. prošlým pleťovým mlékem se výborně ošetřují kožené doplňky jako kabelky, pásky či boty, opotřebovaný zubní kartáček skvěle poslouží při čištění či olejování řetězu u kola atd.).
  • Berte do rukou jednu věc po druhé a u každé se na chvilku zastavte. Ptejte se sami sebe, zda vám tato věc přináší radost. Mýdlo s vůní, kterou nemáte ráda, ale necháváte si ho vlastně z povinnosti, protože jste ho dostala, je typickým příkladem. Zkuste vymyslet, komu by udělalo radost nebo posloužilo (včetně charity), a dejte ho dál. Pokud vám věc dělá radost, jen zrovna není „v kondici“, dejte ji stranou k věcem, které si necháte, ale jež před uložením uvedete do příjemného nebo funkčního stavu.
  • Na konci byste měli mít dva pytle a jednu hromádku: jeden pytel do odpadu, jeden pytel s věcmi, jež „půjdou do světa“ a hromádku věcí, které si necháte a najdete jim u sebe doma jejich „pelíšek“.

4. Uklízejte podle kategorií

Celý úklidový proces s kosmetikou proveďte na jeden zátah, v tom je tajemství úspěšného zakončení. Po roztřídění si rozdělte všechnu kosmetiku, kterou jste si ponechali, na pečující a dekorativní. Každou z nich pak ještě rozdělte do skupin podle toho, k čemu je určena: vlasová, tělová, pleťová, na ruce. Pokud máte v některé podkategorii ještě stále mnoho výrobků, ještě je rozčleňte.
úklid pečující kosmetiky

5. Dodržujte správné pořadí

V metodě KonMari platí, že se začíná tou kategorií, k níž máme více uživatelský než citový vztah. Proto doporučujeme začít pečující kategorií, na které si líp natrénujete rozpoznávat, zda vám přináší radost. Jakmile v téhle dovednosti získáte tříděním jistotu, můžete přejít k „sentimentálnější“ kategorii, tedy k dekorativní kosmetice. Jinak by se mohlo stát, že se „zaseknete“ na několik hodin u zkoušení rtěnek či očních stínů a úklid nedokončíte.

 
6. Ptejte se sami sebe, jestli vám něco dělá radost

Tohle je asi nejdůležitější moment v celém úklidu, neboť rozhoduje o tom, co si necháte a co dáte pryč. Vypůjčím si slova samotné Marie Kondo: „Kritériem při rozhodování, co si ponechat a co vyhodit, je to, jestli ve vás daná věc vyvolává radost. Když o něčem rozhodujete, je důležité se toho dotýkat, a to myslím tak, že to budete pevně držet oběma rukama, jako byste se s tím snažili spojit. Dávejte dobrý pozor na to, jak při tom reaguje vaše tělo. Když vám něco přináší radost, měli byste cítit nepatrné vzrušení, jako kdyby se buňky ve vašem těle nadnášely. Zato vezmete-li do ruky něco, co vám radost nedělá, budete mít pocit, že vám tělo těžkne.“ Zkusit to můžete i jinak. Odpovězte si na otázky: Je mi ta věc příjemná? Voní mou oblíbenou vůní? Má hebkou texturu, na kterou se moje pokožka „těší“? Je prospěšná mé kráse? Kladná odpověď na některou z nich (nebo jí podobnou) znamená, že vám přináší radost a neměla by zmizet z vašeho života.

 
Na co si dát pozor

Nezapomeňte, že se neptáte: „Mám tuhle věc vyhodit?“, ale „Přináší mi tato věc radost?“. Tak se vám nestane, že byste v záchvatu uklízení vyhodily něco, čeho byste pak litovaly.
 
Už jste zkusili uklízet metodou KonMari, nebo se na ni teprve chystáte?

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít