Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Prošlá kosmetika? Neschovávejte ji napořád!

Prošlá kosmetika? Neschovávejte ji napořád!

Prošlá kosmetika? Neschovávejte ji napořád!

13. září 2016 od JaS

13. září 2016 6 minut čtení
Připravil/a JaS ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Víte, kolik máte v koupelně přípravků, které mají prošlou spotřební dobu? Když se podíváte, možná zjistíte, že jich je tam hned několik. Máme pro vás důvody, proč se nevyplatí je schovávat. Víte, které to jsou?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Je to jako s oblečením. Komu se doma ve skříni nehroutí komínky triček, tílek a svetrů, o kterých ani neví, že je má? Podobné je to s kosmetikou. Asi málokdo má v koupelně jen pár přípravků, které pravidelně používá. V toaletních skříňkách se zpravidla ukrývá spíš změť flakonů, tubiček a kelímků, přičemž většina z nich je už dávno prošlá.

Kosmetika, která je navíc

Jdete koupit pár věcí, jež potřebujete, a jaksi navíc vám v košíku skončí i oční stíny. Je to totiž odstín, který nemáte, a bude se bezvadně hodit k novému tílku. Pak na pás u pokladny vyskládáte ještě pleťový krém, který příjemně voní, a tak ho chcete zkusit. A k tomu ještě tělové mléko, protože taky voní, a navíc je cenově výhodné. Doma pak kosmetiku otevřete a vyzkoušíte, protože co jiného s ní. Nakonec vše uklidíte mezi ostatní toaletní potřeby, které průběžně, někdy i několik let používáte.

Pozor na expiraci

Pokud nepatříte k lidem, kteří uklízejí rádi a pravidelně nebo se často stěhují, stane se, že během několika let nashromáždíte velké množství přípravků. Většinou je na jejich obalu vyznačeno datum expirace a také to, za jak dlouho po otevření by se měly spotřebovat. Jenže, jak ukazují průzkumy, lidé expiračním lhůtám příliš pozornosti nevěnují. Například průzkum módního domu Debenhams ve Velké Británii ukázal, že 89 % z oslovených žen u kosmetiky expiraci neřeší, informaci na obalu buď nehledají, nebo ji nemohou přečíst. Některé tak v kosmetické taštičce měly i 15 let starou tvářenku. V průměru přitom zdravíčka expirují už po dvou letech. Pokud jde o hygienické návyky, tři čtvrtiny dotázaných odpověděly, že nijak neperou a nedezinfikují štětce a houbičky, kterými mají ve zvyku make-up nanášet. A obdobně dopadají i tuzemské průzkumy: v anketě serveru idnes.cz uvedlo 502 ze 753 hlasujících, že datum spotřeby u kosmetiky nehlídají.

Když kosmetika škodí

Používání prošlých přípravků přitom kůži zrovna neprospívá. Někdy se sice nemusí stát vůbec nic, prostě jen některé složky v produktu ztratí účinnost. Jindy se ale chemické látky obsažené v líčidlech působením času mohou přeměnit, což se projeví třeba na textuře nebo vůni. Při použití pak mohou zejména citlivou pleť podráždit, způsobit ekzém nebo vyvolat zánětlivou reakci kůže. „Je důležité si všímat konzistence, vůně a barvy produktu. Pokud s produktem není něco v pořádku, doporučuji jej okamžitě vyhodit,“ radí Simona Klučiarovská z kosmetického studia Bomton. V praxi nicméně není vždy jednoduché určit, zda za kožními problémy stojí právě používání staré kosmetiky. „Klientky si často ani nevšimnou, že má výrobek, který používají, po expiraci,“ popisuje dermatoložka Lenka Faltová. Užívání staré kosmetiky je podle ní ale dost rozšířené, a nabádá proto k větší obezřetnosti. Zejména při používání oční kosmetiky a dále přípravků s ochrannou funkcí. „Třeba opalovací krémy ztrácejí účinnost,“ varuje.

Pozor na bakterie

U starých přípravků navíc hrozí, že se v nich přemnoží bakterie, které se do nich při běžném užívání dostávají. Loňská studie Londýnské metropolitní univerzity, v rámci níž vědci zkoumali produkty na hranici expirace, upozornila na přítomnost enterokoků či stafylokoků u všech testovaných přípravků. „Většina žen si vůbec neuvědomuje, že v kosmetice mohou sídlit bakterie, které způsobují závažné nemoci. Zejména těhotné ženy a ty s malými dětmi by si měly dávat pozor,“ uvedl Rakesh Aggarwal, jehož firma výzkum zadávala.

Nutná inventura

Odborníci tedy doporučují nejen všímat si údajů na obalu (je dobré podívat se už v obchodě), ale také používat produkty co nejhygieničtěji. U krémů a dalších produktů v kelímku je dobré používat při nanášení špachtličku, ne do nich sahat prsty. Obecně lépe kontaminaci vzdorují přípravky v tubách či flakonech s pumpičkou. Stejně tak i při používání dekorativní kosmetiky je vhodné použít místo prstů kosmetický štětec, který by však měl mít pravidelnou údržbu. To znamená, že se musí pravidelně prát v šamponu či mýdlové vodě. A ačkoli je pěkné se o věci dělit, v případě kosmetiky by se ženy měly vzájemného půjčování vyvarovat.

Skladujte kosmetiku správně

Pro lepší konzervaci kosmetiky je na místě vhodné skladování. Produkty by se měly uchovávat v chladnu a suchu. Z toho plyne, že koupelna, kde ženy obvykle malovátka schraňují, není vhodným místem. Zároveň samozřejmě není ideální mít otevřených příliš mnoho produktů najednou. Pokud třeba používáte více rtěnek, trvanlivost lze prodloužit právě vhodným skladováním, například v ledničce. V neposlední řadě je dobré si zvyknout dělat pravidelnou inventuru zásob a při té postupovat nemilosrdně: věci prošlé několik let vyhodit a stejně tak i ty na první pohled zkažené.

Recyklační minimum

Někdo ale vyhazovat věci prostě neumí. Nezbývá, než aby se to naučil. U některých zkrášlovacích přípravků nicméně přeci lze udělat výjimku, a to tak, že se pro ně najde jiné využití. Některé zachovalejší stíny a třpytky lze použít nově jako výtvarné pomůcky. Kartáček od řasenky je zase možné vyprat a používat jej jako hřebínek na obočí. Pokud se člověk chce vyhnout velkým čistkám v toaletních skříňkách, měl by se snažit dobře plánovat. Už při nákupech je tedy dobré přemýšlet, zda přípravek potřebuji a zda jej zvládnu včas spotřebovat. Zda třeba nepostačí menší balení. Nejde totiž jen o zdravotní rizika, je tu i ekologický apel: vyhazovat pytle prošlé kosmetiky není dobré ani pro životní prostředí. „Pokud nechceme životní prostředí zatěžovat, člověk by se měl snažit o uměřenost. Produkovat méně těchto odpadů a nehromadit věci, které stejně nevyužije,“ shrnuje Jan Vávra z ekologického sdružení Arnika.

Jak dlouho to vydrží?

Poměrně rychle se „kazí“ řasenky, v průměru mají trvanlivost kolem tří měsíců od otevření, některé i půl roku. Stejně tak pleťová mléka, vody nebo make-up je vhodné vypotřebovat rychle – do půl roku až roku od otevření, záleží na konkrétním přípravku. Pleťové krémy by se neměly používat déle než rok. Rtěnky vydrží rok až 18 měsíců, dva roky v průměru můžete používat pudry, tvářenky či oční stíny. Několik let může sloužit – při vhodném skladování – parfém. Všeobecně platí, že čím je větší obsah vody v produktu, tím kratší je jeho trvanlivost. Celkově méně trvanlivá je přírodní kosmetika, která neobsahuje konzervanty. 

Připravil/a pro vás JaS ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Lenka Faltová
dermatoložka
166
"Jak řekla Katharine Graham: Může být něco krásnějšího, než dělat to, co máte rád, a vědět, že to má význam?"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít