Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak správně vyčistit či vyprat koberec

Jak správně vyčistit či vyprat koberec

Jak správně vyčistit či vyprat koberec

18. července 2021 od Eva Šarfová

18. července 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

V rámci běžného úklidu domácnosti koberec obvykle jen vysajeme. Tím z něj zmizí prach a drobky, nicméně jednou za čas je potřeba jej přeci jen pořádně vyprat nebo vyčistit. Jenže jak to udělat, abychom koberec naopak nepoškodili?
Díky pravidelné údržbě a správnému čištění bude koberec nejen dobře vypadat, ale jeho stav také pozitivně ovlivní kvalitu ovzduší vašeho domu či bytu. Nestačí však jen odstranit viditelné nečistoty a skvrny. Minimálně jednou za půl roku je potřeba vyčistit koberec po celé ploše do hloubky. Metod čištění je více.

1. Suché čištění

Hodí se spíše pro koberec s nízkým vlasem. Nejprve jej dobře vysajte a potom na celý jeho povrch aplikujte speciální čisticí prášek na koberce, například Vanish Gold Shake & Clean prášek na čištění koberců (koupit v e-shopu). Použít můžete také speciální suchou pěnu – zkuste třeba Mr. Teppich Antialergen prostředek na čištění čalounění – suchou pěnu s vůní květů (koupit v e-shopu). Je-li koberec silně zašpiněn, můžete přípravek do vláken opatrně zapracovat kartáčkem. Nechte působit po dobu uvedenou na obalu přípravku, a nakonec koberec znovu důkladně vysajte.

Tip redakce:
Pravidelné vysávání dvakrát týdně vám pomůže předejít silnému znečištění koberce. Dbejte na použití správného nástavce vysavače (toho s kartáčkem) a přístrojem jezděte nejen zepředu dozadu, ale poté i do stran. Jen tak se dostane mezi jednotlivé chlupy a vysaje více prachu.

2. Mokré čištění

Tento typ čištění je přeci jen o něco účinnější než čištění suché, protože působí více do hloubky. Určitě mu dejte přednost, máte-li koberec s vyšším vlasem. Ale pozor, nehodí se pro vlněné koberce nebo pro ty, jež mají nosnou tkaninu z juty. Důležitý je také povrch, na kterém koberec leží. Máte-li například parkety nebo palubky, není tato metoda vhodná. Koberec opět nejprve vyklepejte nebo vysajte. Dále si připravte roztok například z Vanish Gold šamponu na ruční čištění koberců (koupit v e-shopu), vytvořte pěnu a tu naneste houbičkou na celou plochu koberce, vetřete do vláken a nechte dobře uschnout. Minimálně první 4 hodiny byste na koberec vůbec neměli šlapat. Po uschnutí pěnu dobře vysajte. Kromě koberců podobný postup uvítají i vaše čalouněná sedací souprava nebo textilní předložky. Podobně funguje i Q-Power Prostředek na ruční čištění koberců (koupit v e-shopu). Čistič Omino Bianco Čistič koberců a textilií (koupit v e-shopu) má v sobě již zabudovaný kartáč, kterým pěnu vetřete přímo z nádobky produktu.

3. Čištění strojem

Snadněji se vám bude koberec čistit za pomoci přístroje. Jde opět o mokrý typ čištění, který je velmi efektivní, protože si poradí i s velkým znečištěním a odolnými skvrnami. Přístroj má v sobě zabudovanou nádobu na vodu a čisticí prostředek a pracuje podobně jako vysavač. Během vysávání je čisticí roztok vháněn pod velkým tlakem do vláken koberce a následně se nasaje už s nečistotami zase zpět do přístroje. Tento speciální přístroj si můžete buď rovnou pořídit a mít ho jako součást vybavení pro úklid, nebo si ho lze i vypůjčit. Každopádně do něj ale použijte prostředek Akypo na strojní čištění koberců (koupit v e-shopu), který odstraní nečistotu, neutralizuje pachy a příjemně provoní byt.

Odstranění skvrn

Odolné skvrny na koberci nejsou ničím výjimečným. Nejlepší je odstranit je hned, jak vzniknou. Abyste se jich zbavili, vsaďte na speciální odstraňovače, například HG Čistič skvrn ve spreji (koupit v e-shopu), kterým vyčistíte například i fleky na sedačce. Případně použijte aktivní čisticí pěnu Q-Power Na koberce a čalounění (koupit v e-shopu). Ta si poradí i s mastnými skvrnami, skvrnami od trávy, krve, kávy nebo těmi způsobenými domácími zvířaty.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít