Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Elegantní podpatky: Jak na to, aby nohy nebolely?

Elegantní podpatky: Jak na to, aby nohy nebolely?

Elegantní podpatky: Jak na to, aby nohy nebolely?

20. října 2019 od Eva Suchomelová

20. října 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Zuzana Klímová

Nošení lodiček na vysokém podpatku je sexy, ale zároveň s sebou přináší určitá rizika. A to nejen bolest nohou. Co dalšího vás může potrápit a jak tomu předcházet?
Přiznám se vám – miluji lodičky. Štíhlé, z kvalitní kůže, lakované, na vysokém úzkém podpatku. Ale taky mám ráda svoje nohy, takže se snažím, abych jim nošením krásných bot moc neubližovala. Ovšem i boty bez vysokého podpatku mají s lodičkami shodná některá rizika, plynoucí z úzkého tvaru, neprodyšnosti materiálu a setrvání v jednom typu obuvi celý den. Jak lze předejít nepříjemným stavům, ale i zdravotním rizikům?


Udržte nohy v suchu!

V chladných obdobích roku se každý instinktivně chrání před zimou, takže má tendenci i nohy balit do neprodyšných bot. Ovšem pokud máte jedny boty na nohou opravdu celý den, hrozí zapaření, neboť chodidla produkují pot. Když nemá vlhkost kam odcházet, zůstává především mezi prsty nohou a zatěžuje v těchto místech pokožku. Hrozí zapaření, popraskání kůže a plísně a samozřejmě také zápach nohou. A nepomůže ani to, že máte sedavé zaměstnání – i když jen sedíte, nohy se stále potí. Pomohou tyto věci:
deodorant na nohy

Sucho

„Zvlášť když zkombinujete uzavřenou obuv se silonkami, je na problémy zaděláno,“ konstatuje pedikérka Zuzana Klímová. Proto se přednostně snažte udržet nohy v suchu.“ Jako prevence může pomoci před oblečením punčoch či ponožek aplikovat na chodidla a mezi prsty na nohou deodorační zásyp na nohy, např. Alpa Pedik Deo zásyp na nohy (koupit v e-shopu), který pohlcuje pachy a vlhkost, ale nenarušuje přirozenou mikrobiální činnost pokožky. Pocení a zápach nohou lze omezit také použitím antiperspirantu na nohy. Zkuste třeba rychleschnoucí Alpa Pedik Antiperspirant sprej na nohy (koupit v e-shopu). Jinou možností je také použít do bot vložky s aktivním uhlím, které dokáže pohlcovat pot i zápach, jako jsou například Tip Line Vložky do bot s aktivním uhlím Comfort (koupit v e-shopu). Ty navíc ještě změkčují došlap nohy v obuvi.

Střídání obuvi

Během dne byste měly vystřídat několikero bot – a to nejen domácí a venkovní, ale i různé tvary a také výšky podpatků či platformy. Střídání obuvi pomáhá nohám změnit „zapařené prostředí“. A pokud máte zrovna silonky, pak je během dne vyměňte také. Zuzana Klímová má tip pro ty, které musí být celý den v práci v lodičkách a nemohou se přezout: „Pokud se opravdu nelze přezout, využijte každý okamžik, kdy vám není vidět na nohy, a zujte se. Takto se noha vyvětrá a alespoň části vlhkosti se zbaví.

Bolesti a bolístky

Z úzkých bot a z obuvi na vysokém podpatku zvlášť mohou nohy začít bolet, případně lze dostat do prstů či chodidel křeče, jakmile je zujete. Tomu lze předcházet nebo se nepříjemné bolesti zbavit cvičením, koupelí nebo adjustačními ponožkami.
cvičení s nohami

Cvičení

Předcházet bolesti lze vhodnými cviky, účinné jsou třeba tzv. „píďalky“: stojíte na bosých chodidlech, prsty jedné nohy natáhnete co nejvíc dopředu, aniž byste zvedly chodidlo od země, a pak pokrčením prstů přitáhnete vpřed zbytek chodidla za prsty. Tento cvik posiluje svaly chodidel a uvolňuje svaly a drobné klouby prstů na nohou. V úzké a uzavřené obuvi chybí noze pohyb, což je důležité kvůli prokrvení, ale i kvůli termoregulaci. Jakmile se vám povede boty na chvilku zout, snažte se prsty u nohou hýbat, vědomě je roztahovat od sebe nebo s nimi kývat.

Koupel

Když už se křeče nebo bolesti dostaví, rozhodně doporučujeme teplou (nikoli horkou) koupel – stačí v lavoru rozpustit trochu koupelové soli. Zkuste například řadu Ameté Koupelových solí, přičemž po dlouhém dni oceníte zejména čisticí s mořskými minerály (koupit v e-shopu) nebo osvěžující s eukalyptovou silicí (koupit v e-shopu). Během 10minutové koupele můžete chodidla a prsty v teplé vodě trochu promasírovat. Po koupeli nezapomeňte nohy ošetřit vhodným krémem na nohy, třeba Dermacol Zvláčňujícím krémem na nohy Happy Feet (koupit v e-shopu).
koupel pro nohy

Adjustační ponožky

Když i poté bolest nebo křeče přetrvávají, natáhněte si adjustační ponožky, které upravují postavení jednotlivých prstů do správné a přirozené polohy. Do půl hodiny by se vám mělo ulevit.

Lehký krok na vysoké noze

Pokud se vám líbí vysoké podpatky, ale nemáte s tím žádné zkušenosti, je dobré chůzi na takové obuvi nejprve natrénovat. Zpočátku je obouvejte jen doma v bezpečném terénu. Choďte v nich maximálně půl hodiny nebo do momentu, kdy vás začnou nohy bolet, případně cítíte někde v botě tlak. Obujte je zas až druhý den. Dělejte v nich běžné činnosti, při kterých se ale boty neušpiní nebo neodřou. Postupně interval prodlužujte. Až si budete „jistá v kramflecích“, zkuste obtížnější terén a schodiště si nechte až nakonec. Venkovní terén je pak mnohem obtížnější než známé domácí prostředí.
chůze na vysokém podpatku
Tip redakce:
Pro bezbolestnou chůzi na podpatcích vybavte své boty gelovými polštářky, které tlumí nárazy při chůzi a předcházejí pálivé bolesti v přední části nohy. Vhodné jsou například
Scholl Polštářky pod bříška chodidel Party Feet GelActiv (koupit v e-shopu). Máte-li podpatky vyšší než 5,5 cm, doporučujeme použít spíš Scholl Vložky do bot – Extrémně vysoké podpatky GelActiv (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Zuzana Klímová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Zuzana Klímová
Certifikovaná pedikérka a manikérka, salon Blue Bell, Praha
76
"Co pro ženu do pohody? Krásné ruce, zdravé nohy!"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít