Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Deodoranty pro děti: Odkdy a jak je vybírat?

Deodoranty pro děti: Odkdy a jak je vybírat?

Deodoranty pro děti: Odkdy a jak je vybírat?

7. dubna 2019 od Helena Hladíková

7. dubna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Přišel váš potomek s tím, že chce deodorant? Víte, jak se k takové situaci zodpovědně postavit? Po odpovědi jsme pátrali za vás!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Ať se nám to líbí, nebo ne, současná doba je jiná než za našich dětských časů. Je zrychlenější, a tak i děti dnes dospívají dříve, než dospívali jejich rodiče. Není tedy nic neobvyklého, když například přijde školačka na prvním stupni za maminkou s prosbou o deodorant. Je to jen módní výstřelek a touha být jako dospěláci? Anebo ji k tomu dohnal skutečný problém, s nímž si neví rady?
 

Nejdřív si promluvte

To je první hádanka, kterou byste v otázce používání deodorantů dětmi měli rozluštit. Jak? Se svým dítětem si o tom jednoduše promluvit. I když nakonec zjistíte, že o nic závažného nejde, rozhodně nedávejte dítěti dopředu najevo, že „na takové věci jsi ještě malá/malý“. Raději s ním celou záležitost proberte a dejte mu najevo, že jeho problémy berete vážně.  
 
používání deodorantu

Kdy s deodoranty začít?

Věková hranice používání deodorantů je velmi individuální. Spousta rodičů navíc postupuje podle své vlastní zkušenosti – pokud začali přípravky proti pocení a zápachu používat až v pokročilejším věku, případně vůbec ne, budou pravděpodobně to samé chtít i od svých dětí. A jak je to vlastně s dětským pocením čistě fyziologicky? Odborníci vysvětlují, že člověk vylučuje dvojí potpomocí ekrinních žláz, které má od narození na většině těla a které produkují bezbarvou tekutinu, a žláz apokrinních, jejichž pot je o něco hutnější a pro bakterie způsobující následný zápach mnohem lákavější. Předpubertální děti nemají apokrinní žlázy ještě aktivní (ty se probouzejí až během puberty), tedy by teoreticky potem ani neměly být cítit. Ale jak už jsme si řekli, puberta se dnes hlásí čím dál dříve, a tak se i zapáchající pot a nadměrné pocení mohou objevit klidně ještě před dosažením 10. roku věku. Co tedy dělat v případě, že se z vašeho dítěte prostě stává puberťák a vy nechcete, aby byl cítit?
 
Tip redakce:
Řešíte-li u svého dítěte problém nadměrného pocení či zápachu od potu, rozhodně není od věci ani případné vyšetření u pediatra. Potíže totiž mohou signalizovat i případné zdravotní problémy (záněty, infekce apod.), tak se raději ujistěte, že je vše v pořádku.
 
 
přírodní deodorant

Na výběru záleží

Zkuste se poohlédnout po deodorantech určených speciálně pro děti. Bývají vhodné pro děti již od 6 let, dříve by je skutečně ani neměly potřebovat. A jaké by takové deodoranty vlastně měly být?
  • citlivé k pokožce,
  • bez obsahu parfemovaných složek,
  • bez obsahu alkoholu.
Sledujte v nich rovněž výskyt hliníkových solí, které jsou diskutabilní i v případě „dospěláckých“ antiperspirantů. Žádné studie sice doposud jednoznačně neprokázaly jejich přímý vliv na vznik nádorových či jiných onemocnění, ale pokud jde o děti, je bezpochyby lepší vybírat ty s přírodním složením obsahující například minerální soli.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít