Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Cvičení ráno na lačno: Zhubnete víc, nebo je to mýtus?

Cvičení ráno na lačno: Zhubnete víc, nebo je to mýtus?

Cvičení ráno na lačno: Zhubnete víc, nebo je to mýtus?

8. května 2019 od Pavla Maříková

8. května 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Mnoho lidí si myslí, že když budou cvičit nebo sportovat na lačno, budou i víc hubnout. Je to ale pravda? Nebo jde spíš o pověru, která vás naopak brzdí od dosažení vytouženého výsledku? Abychom tomu přišli na kloub, zeptali jsme se hned dvou odborníků – výživové poradkyně a osobní trenérky s mnohaletou praxí.
Jít si po ránu zacvičit bez toho, že by se nasnídali, považuje mnoho lidí za jednoduchou cestu k tomu, aby skutečně hubli. Ono to vypadá i logicky – tělo nemá energii z jídla, takže je „nucené“ spalovat zásoby. Ale je tomu opravdu tak? „Není, mnohem větší vliv má správně nastavená strava okolo pohybových aktivit – tedy před nimi a po nich,“ myslí si RNDr. Michaela Bebová, která se zabývá výživou a správným stravováním.
Fitness trenérka Kateřina Hrubá má ale jiný názor a je konkrétnější.Aerobní trénink ráno na lačný žaludek je bezesporu nejoblíbenější strategií pro rychlejší odbourávání zásob tělesného tuku. Nízká hladina glykogenu v těle přiměje organismus k přesunu využití zdroje energie od sacharidů k větší mobilizaci uskladněného tuku jako zdroje energie, a tím dochází k lepšímu pálení tuku! Ale - množství spáleného tuku během tréninku bezpodmínečně nemusí korespondovat se skutečnou ztrátou tuků. Je nutné pochopit, že využití různých energetických substrátů je ovlivněno celou řadou faktorů,“ vysvětluje.
běh

Na lačno jedině kardio trénink

Je také velký rozdíl, zda máte v plánu jít na lačno po ránu posilovat s činkami (tedy silový trénink), nebo si chcete zaběhat.Na lačno doporučuji pouze kardio trénink - běh, kolo, trénink na orbitreku. Při silovém tréninku potřebujete více energie, což na lačno málokdo má,“ říká Kateřina Hrubá. „Po takovém kardio tréninku je dobré hned doplnit rychlé cukry - kus ovoce ve formě hroznového vína, kiwi, bobulovité ovoce a teprve hodinu na to doplnit bílkoviny.Klasická snídaně by tedy měla následovat až s určitým odstupem. Stejného názoru je i výživová poradkyně. „Po tréninku, tedy opravdu náročné pohybové aktivitě v trvání 60 a více minut, je nejprve důležité do 30 minut doplnit sacharidy, aby tělo částečně doplnilo glykogen a hladinu cukru v krvi. Vhodný je kus ovoce nebo zdravá tyčinka, případně vhodně složený gainer (koktejl - pozn. redakce),“ doporučuje.
smoothie

Rozhoduje strava před cvičením

Pokud vám cvičení na lačno nedělá dobře (a to se týká mnoha lidí) a bez jídla padáte hlady, není třeba lámat to přes koleno a brát to jako katastrofu. „Já si myslím, že není nutné cvičit na lačno, naopak – cvičit bez energie je kontraproduktivní, protože nemáte dostatek síly a celkového elánu do cvičení,“ uklidňuje RNDr. Michaela Bebová. A Katka to doplňuje: „Kdo nezvládá cvičit ráno na lačno, může si dát před kardiem kvalitní bílkovinu – ne sacharid. Nejlépe sacharidovo-proteinový nápoj, který není těžký do žaludku. Nebo smoothie s přídavkem proteinu. Zkrátka ne samotný sacharid.“

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

RNDr. Michaela Bebová
Odbornice na výživu a biochemička
2648
"Úspěšná změna životního stylu začíná vždy v hlavě - změnou našeho myšlení."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít