Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokáže jogurt?

Co dokáže jogurt?

Co dokáže jogurt?

15. srpna 2019 od Jana Kantorová

15. srpna 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Jogurt, hlavně ten bílý, je přezdíván jako lékař v kelímku. Kromě toho, že s ním lze vyřešit zažívací a jiné zdravotní problémy, své místo má i v kosmetice a domácnosti. Víte jaké?

1. Pomocník při problematické pleti

Díky probiotickým kulturám blahodárně působí na střevní mikroflóru, a dokonce i na pleť. Odstraňuje odumřelé buňky z pokožky, zvyšuje ochrannou funkci pokožky a dodává pleti potřebné enzymy a oleje. Stahuje rozšířené póry, pomáhá urychlovat hojení zánětlivých procesů na kůži jako například akné a díky obsaženým enzymům dokáže stahovat rozšířené póry.

maska na obličej

Jak na jogurtovou masku?
Maska je vhodná pro problematickou pleť, která bojuje s mazem hlavně v oblasti T-zóny. Budete na ni potřebovat neochucený tučný bílý jogurt, ¼ lžičky mořské soli, šťávu z poloviny citronu nebo pomeranče a 3 kapky tea tree olejíčku. Všechny ingredience smíchejte, aplikujte na vyčištěnou pleť a krouživými tahy masírujte asi 2 minuty. Poté obličej opláchněte teplou vodou, znovu naneste silnější vrstvu směsi a nechte působit až 20 minut. Poté omyjte studenou vodou


2. Při spálení pokožky

Kyselina mléčná zklidňuje podrážděnou, suchou a spálenou pokožku. Ať už jste ke spáleninám přišli při vaření, nebo jste se třeba spálili na sluníčku, jogurt vám dokáže během chvilky ulevit. Měl by ale být plnotučný, ideálně řeckého typu. Většinou stačí nanést vrstvu jogurtu na postižené místo a nechat zhruba 15 minut působit (ale klidně i na delší dobu). Svým složením dokáže z těla rychle vytáhnout horkost.

jogurt

3. Jako maska na ruce

Pokožka na rukách trpí, a to nejen v létě, ale po celý rok. To už ale víme, a proto se o své ruce snažíme pečovat víc než dřív. Jenže co dělat, když najednou nemáme po ruce krémy, vhodné na hydrataci pokožky na rukou? Pomoci může obyčejný bílý jogurt, který obsahuje kyselinu mléčnou. Stačí jej jen aplikovat jako masku v tenké vrstvě, nechat působit asi 20 minut a poté omýt vlažnou vodou.

4. Krásnější vlasy

Krásně husté vlasy jsou snem snad každé ženy. Přestože není od věci využívat produktů a péče, kterou nabízí kosmetika, podpořit růst vlasů dokáže i obyčejný jogurt. Nejenže svým složením odstraňuje lupy, zklidňuje podrážděnou pokožku hlavy, udržuje vlasy déle hydratované, ale také reguluje tvorbu mazu.

maska na vlasy

A jak na to?

Maska na podporu růstu vlasů:
Stačí smíchat jen 1 vejce se 2 lžícemi jogurtu a vytvořit jemnou směs. Tu naneste na vlasy a pokožku hlavy a nechte asi půl hodiny působit. Poté opláchněte vlasy vlažnou vodou a umyjte šamponem.

Hydratační vlasová maska:
Rozmačkejte půlku zralého banánu, přidejte 1 lžíci jogurtu, 3 lžičky medu a 1 lžičku citronové šťávy. Masku naneste po celé délce vlasů od kořínků až po konečky a nechte působit zhruba 30 minut. Nakonec umyjte vodou a šamponem.

5. Kouzelník v kuchyni

Jasně, jogurt si můžete dát k snídani nebo ke svačině, ale to není všechno. Skvěle se hodí i při přípravě dalších pokrmů. Ideální totiž je přidat ho do marinád na maso. Maso je po naložení v jogurtové marinádě ve finále křehčí a mnohem jemnější. Zároveň ho můžete používat do salátových zálivek nebo při přípravě různých omáček k masu.


6. Proti zápachu z úst

Máte-li problémy s nepříjemným dechem, pak i tady může pomoci obyčejný bílý jogurt. V první řadě zlepšuje trávení (a právě při problémech s ním se objevuje zápach z úst) a zároveň ničí bakterie v ústech. Navíc působí také jako dezinfekce.

A jaké další ingredience v kosmetice pomohou hydrataci pokožky?

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Eliška Mindlová 22.srpna 2019
Dobrý den,prosím o článek-co používat pro starší pleť-věk 77, kdyý chci ještě vypadat k světu. Děkuji

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít