Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Bojíte se cukru? Čím jiným můžete sladit?

Bojíte se cukru? Čím jiným můžete sladit?

Bojíte se cukru? Čím jiným můžete sladit?

24. listopadu 2020 od Pavla Maříková

24. listopadu 2020 2 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Z cukru se stává pomalu strašák moderní doby, ale naštěstí existuje mnoho přírodních náhražek, které ho, co se týká sladivosti, krásně nahradí. Poslouží do kávy, čaje, při vaření i pečení. Každá z těchto náhražek má ale svoje specifika (například i chuti), se kterými je třeba počítat. Představíme vám různá sladidla a ukážeme jejich výhody a nevýhody.
med na slazení

Med

Energetická hodnota: 1394 kJ/100 g

Když uvaříte šálek horkého čaje, sáhnete po medu nebo cukru? Ačkoli oba mohou vašemu nápoji přidat sladkost, jejich nutriční benefity se liší. Med obsahuje vyšší poměr fruktózy a vzhledem k tomu, že má fruktóza vyšší sladivost, pravděpodobně vám bude stačit menší množství medu než cukru pro dosažení stejné sladivosti. Oproti cukru obsahuje med i nepatrné množství vitaminů a minerálů a díky antimikrobiálním částicím se hodí i jako pomocník při různých virózách atd. Nezapomeňte ale na to, že stejně jako cukr může mít za následek zvýšení hmotnosti.
stévie na slazení

Stévie

Energetická hodnota: 0 kJ/100 g

Výhodou sladidla stévie je fakt, že nemá žádnou energetickou hodnotu, takže se perfektně hodí pro ty, kteří chtějí hubnout. Doporučuje se i diabetikům, kterým pomáhá držet hladinu krevního cukru pod kontrolou. Má zhruba 300x vyšší sladivost než cukr a kromě sladké chuti se může pyšnit i tím, že omezuje bakterie v ústech a tím pádem i snižuje riziko zubního kazu. K dostání je v tekuté, sypké i pevné formě, takže lze snadno využít i při pečení atd.
javorový sirup na slazení

Javorový sirup

Energetická hodnota: 1092 kJ/100g

Javorový sirup se vyrábí z mízy kanadského javoru. Jeho sladivost je výrazně vyšší než u cukru a naopak má nižší glykemický index. Zhruba lze říci, že sladší je cca 2x. Oproti bílému cukru obsahuje i minerální látky (hořčík, zinek, draslík, atd.), ale také vitaminy skupiny B. Chcete-li ho využít při vaření nebo pečení, počítejte s tím, že světlejší a řidší sirup bývá kvalitnější, ale tmavý a s hustší konzistencí zase chuťově výraznější. Zkuste Druid Rich Taste Javorový sirup.
xylitol na slazení

Březový cukr 
Allnature Xylitol (koupit v e-shopu) 

Energetická hodnota: 1005 kJ/100 g 

Březový cukr nebo-li xylitolu je hitem a sladidlem současnosti, protože poskytuje oproti cukru hned několik benefitů. Ve stručnosti lze říci, že obsahuje o 30% méně kalorií než cukr a jeho hlavním bonusem je schopnost limitovat vznik zubního plaku a tím i bojovat proti zubnímu kazu. Má pozitivní vliv na trávení, ale pozor – při vyšším množství může způsobit také průjem a zažívací potíže.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít