Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 6 nejčastějších příčin, proč máte stále hlad!

6 nejčastějších příčin, proč máte stále hlad!

6 nejčastějších příčin, proč máte stále hlad!

10. března 2019 od Pavla Maříková

10. března 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Také máte pocit, že máte stále hlad? Sotva jste se najedli, už byste jedli zas? Stává se vám často, že vás honí chuť na sladké, a pokud není nic při ruce, nedokážete se soustředit? Odhalíme vám 6 nejčastějších příčin, které mohou být za tím, že si připadáte jako Otesánek.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Pijete málo

Říká se, že hlad je převlečená žízeň a v mnoha případech tomu tak opravdu je. Ještě než se vrhnete na jídlo, vypijte sklenici vody nebo šálek zeleného čaje. Chvilku počkejte a teprve v případě, že hlad stále přetrvává, dejte si něco malého k snědku.


Názor odborníka:

Problém s pitným režimem má mnoho lidí. Na vodu často nemají chuť, dát si ale něco sladkého už tolika lidem problém nedělá. Myslete na to, že bez jídla vydržíte, ale bez vody vaše tělo nepřežije. Proto vždy, když vás honí mlsná, odměňte tělo sklenkou vody. Budete mít hned lepší pocit.


spánek
2. Máte nedostatek spánku

Je prokázáno, že lidé, kteří dlouhodobě trpí nedostatkem spánku, mají větší sklony k nadváze a vůbec civilizačním nemocem. Pokud chcete hubnout nebo si váhu udržet, dopřejte si denně 7-8 hodin plnohodnotného spánku. Ve chvíli, kdy jste unaveni, totiž automaticky saháte po sladkém, kterým chcete nedostatek energie zahnat. To má samozřejmě v dlouhodobém horizontu za následek kila navíc a také vyšší riziko cukrovky.


Názor odborníka:

Unavené tělo touží po rychlé energii – tedy po cukrech. Je to do jisté míry přirozené. Pokud budete odpočatí a vyspalí, naprosto přirozeně bude touha vašeho těla po cukrech nižší.

vláknina

3. Chybí vám vláknina

Vláknina v jídle funguje vlastně jako takové plnidlo, které zajistí, že se budete cítit dříve a především na delší dobu sytěji. Ženy by měly denně sníst okolo 25 g vlákniny, muži cca o 10 g více. Nejvíce vlákniny najdete v luštěninách, celozrnných obilovinách, ovoci a zelenině. Kromě toho, že vás zasytí, pročistí vaše střeva, zlepší trávení a srovná hladinu krevního cukru.


Názor odborníka:

Díky vláknině se potrava tráví pozvolněji a energie se z pokrmů uvolňuje pomaleji. Pokud jste vláknině moc nedali a nyní si budete její množství hlídat, změny ve svých chutích a pocitech hladu pocítíte opravdu hned.
 


4. Jíte mnoho cukrů

Sacharidy alias karbohydráty neboli cukry tělo potřebuje k tvorbě energie, nicméně všeho moc škodí. A to především v případě, že je váš jídelníček nasycen hlavně jednoduchými cukry. Ty tělo velmi rychle transformuje na energii, ale zároveň způsobují rychlý vzestup inzulínu a následný pokles hladiny krevního cukru, což má za následek právě výše zmíněné nesnesitelné chutě na sladké, vlčí hlad apod. Bílému cukru se tedy vyhýbejte obloukem, a pokud alespoň občas sledujete i etikety na potravinách, vyhněte se těm, které obsahují vysoký poměr jednoduchých cukrů k celkovému množství sacharidů.


Názor odborníka:

Čím více jednoduchých cukrů prostých vlákniny ve stravě, tím rozbouřenější bude vaše glykemie a hladina inzulínu. Neustálé chutě na sladké značí chybu v jídelníčku. Nebuďte otrokem cloumajících chutí na sladké a vyměňte cukry za polysacharidy (brambory, luštěniny, obiloviny), díky kterým bude vaše glykemie a hladina inzulínu stabilnější.


emoční přejídání
5. Bouří se vám hormony

Trpíte návaly hladu pravidelně každý měsíc před menstruací? To je vcelku normální. Horší je, pokud máte návaly hladu neustále – a k tomu navíc hubnete. To by mohlo značit zvýšenou činnost štítné žlázy. Pokud vám nepomůže úprava jídelníčku a celkového životního stylu, bude dobré nechat si hormony zkontrolovat u lékaře. Zvýšeným hladem se totiž může projevovat i hypoglykemie nebo naopak cukrovka.


Názor odborníka:

Pokud máte pocit, že všechno děláte správně, ale přesto chutě a hlad převládají, zajděte k lékaři a nechte si udělat krevní rozbor. Ne vždy za to může jen naše stravování. Podobně se ozývají i různá onemocnění a hormonální nerovnováhy.
 


6. Jíte z nudy

Možná si to ani neuvědomujete, ale často se stává, že člověk jen tak něco uždibuje, protože se nudí. Nebo vás něco trápí a vy si dáte čokoládu nebo zmrzlinu anebo dort. Ne vždy stojí za touhou po jídle skutečný fyzický hlad. Jídlem se zahání nuda, stres, špatná nálada nebo nepříjemné myšlenky. Psychologové mají pro tento termín dokonce speciální název, kterým je „emoční přejídání“.


Názor odborníka:

Často si člověk jen myslí, že má hlad – nudí se, potřebuje zaměstnat ruce nebo si chce zpříjemnit čas strávený u počítače. Neustálé ujídání ale vede k tomu, že se stimuluje ještě více slinivka a s ní i vyplavování inzulínu, což má opět za následek chutě a potřebu si něco dát. Začarovaný kruh je na světě.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Související články

7 komentářů k článku
Anastázie Klemensová 27.dubna 2019
Mlada Beránková tak to se pak ale nemůžete divit, že máte problémy se spánkem. Pokud chcete změnu, musíte ji udělat vy. Jako třeba změnit zaměstnání. To, že žádnou z rad nevyužijete, přece neznamená, že nejsou co k čemu 😉 rady v tomto článku jsou jasné, jednoduché a funkční. Ale všechny rady jsou k ničemu, když se jimi člověk neřídí.
Mlada Beránková 27.března 2019
To jsou pěkné rady,moc ráda bych spala dlouho a dobře ale absolutně se nedaří.Přečetla jsem spoustu rad jak na to,vesměs dost vtipných.Spěte v místnosti určené jen ke spánku-bydlím v garsonce,choď te spát a vstávejte v pravidelnou denní dobu-už 36let pracuji v nepřetržitém provozu s denními směnami 6-18hodin a nočními 18-6hodin.Takhle poradit jak spát 7-8hodin a ne že bych měla spát 7-8hodin by mi pomohlo.
Jitka Nedorostková 26.března 2019
To vše je pravda
Marie Lepešková 20.března 2019
.
Miroslava Stroupková 19.března 2019
Zrovna tak musí být přímo úžasné čistit si zuby černým uhlím. Bravo! Ještě by mohli poradit třeba rozmačkané borůvky. Jojo, není nad rady, se kterými se roztrhl pytel. Díky za vtipný komentář.
Miroslava Stroupková 19.března 2019
Zrovna tak musí být přímo úžasné čistit si zuby černým uhlím. Bravo! Ještě by mohli poradit třeba rozmačkané borůvky. Jojo, není nad rady, se kterými se roztrhl pytel. Díky za vtipný komentář.
Ivana Musilová 19.března 2019
Zatočte se žlutými zuby. Vyzkoušela jsem tuto "perfektní radu" a měla jsem zuby oranžové po kurkumě a zničený zubní kartáček, který už oranžovým zůstane, protože se neumyje. Opravdu rada nad zlato.

Expert z článku

RNDr. Michaela Bebová
Odbornice na výživu a biochemička
2648
"Úspěšná změna životního stylu začíná vždy v hlavě - změnou našeho myšlení."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít