Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak shodit těhotenská kila, i když kojíte

5 tipů, jak shodit těhotenská kila, i když kojíte

5 tipů, jak shodit těhotenská kila, i když kojíte

7. dubna 2019 od Eva Suchomelová

7. dubna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Porodily jste a kojíte, ovšem těhotenská kila se neztrácejí? Smí se vůbec při kojení hubnout? Co jíst, abyste neměla pořád hlad a nehonila vás mlsná? Vyptali jsme se expertky na výživu Michaely Bebové a máme pro vás několik účinných tipů.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Když žena kojí, její tělo potřebuje hodně živin. Je to také období pro ženu velmi energeticky náročné. Vydává mnoho energie a tento výdej musí dostatečně pokrývat. „Každá žena to má jinak a zvýšení metabolismu nelze nijak unifikovat. Obecně to lze přirovnat k jedné hodině střední sportovní aktivity, což odpovídá zhruba 350-550 kcal/den víc oproti normálu,“ říká odbornice. Často se dostavují chutě na sladké a vlčí hlady. Je to jednak reakce na zvýšený výdej energie, jednak reakce na únavu, nedostatek spánku a celkový velmi nepravidelný režim. Pokud jim ale žena podlehne, těhotenská kila dolů nepůjdou, a dokonce může začít i přibírat. Co s tím?

 
1. Nestresujte se

Pokud okamžitě po skončení šestinedělí nejste na své váze před porodem, nepanikařte a nesahejte hned k drastickým dietám hollywoodských hvězd nebo svých kamarádek. „Kojící žena by především nikdy neměla držet restriktivní diety,“ varuje Michaela Bebová. K úbytku hmotnosti většinou dochází samovolně a postupem času. Nenechte si diktovat, jak byste měla vypadat, a spíš se zaměřte na to, abyste jedla pravidelně víckrát za den, abyste měla pestrou a rozmanitou stravu, bohatou na vitaminy, minerály, bílkoviny, komplexní sacharidy a vlákninu.
 
nestresujte se

2. Nenechte se honit mlsnou

Vlčí hlad, neodbytná chuť na sladké, slané nebo prostě „nezdravé“ potraviny se dají zvládnout, když tělu nabídnete chybějící živiny ve zdravější variantě. „Nevyspání, vyčerpanost, ale i větší psychická zátěž způsobuje touhu po pocitu uspokojení a odměny. To nám často poskytují právě tučná, nezdravá jídla nebo pokrmy a potraviny bohaté na jednoduché cukry (dorty, čokolády apod.),“ vysvětluje expertka na zdravou výživu a přichází s radou, jak to řešit: Kojící žena by se především neměla v jídle odbývat, měla by mít minimálně tři větší vydatná jídla denně a snažit se myslet na dostatečný příjem komplexních sacharidů a vlákniny – to vše pomáhá předcházet chutím na sladké.“

 
3. Vybírejte zdravější alternativu

Nejrůznějším chutím můžete předejít také uvážlivým výběrem toho, co přes den sníte. „Každé jídlo má do jisté míry svou zdravější, uspokojivou alternativu, která je nutričně mnohem příznivější,“ uklidňuje výživová poradkyně.

Příklady zdravějších variant potravin podle Michaely Bebové:
  • chipsy – lze sáhnout po luštěninových chipsech například z červené čočky, která je dobře tolerována,
  • lupínky – kukuřičné lupínky s nižším obsahem tuku a soli si lze zapéct se sýrem,
  • smažené řízky – upečte je v troubě na sucho a dejte si k nim nějaký zdravý dip z tvarohu,
  • zmrzlina – tu kupovanou, plnou cukru a ztužených rostlinných tuků, nahraďte tou domácí z mražených banánů, kokosového mléka apod.,
  • čokoláda – hořkou, pokud má víc než 75 % kakaa, si můžete dopřát denně.
nezanedbávat se

4. Neodbývejte se

V tom bývá nejčastěji zakopaný pes – maminka se tak soustředí na péči o miminko, že zapomíná na sebe, nebo jí nepřijde důležité věnovat pozornost také sama sobě. Jenže ono platí, že spokojená maminka = spokojené dítě. Kojící žena je úplně jinak hormonálně nastavená než žena nekojící. Hormony, řídící jednotky našeho těla, dokážou s naším tělem na jednu stranu úplné zázraky, na stranu druhou často brání či blokují, co si umaneme. Celkově hraje proti spánkový deficit, nepravidelný režim během dne i noci, a samozřejmě i čas, kterého je najednou mnohem méně,“ popisuje obtížnou situaci odbornice. Podle ní ale je potřeba se nezanedbávat a dbát nejen na spokojenost miminka, ale i na sebe. A platí to právě i v jídle. „Je dobré jíst pravidelně, jídla určitě nevynechávat a snažit se soustředit na pestrost a rozmanitost,“ dodává.
 
cvičení s dětmi

5. Buďte trpělivá a dejte tělu čas

Dnešní tlak na to, aby i novopečené maminky vypadaly jak z reklamy, je obrovský. Tukové polštářky, břišní val po porodu či faldíky na zadní části těla, které jsou běžnou poporodní realitou, se s tímto obrazem moc neslučují. Přesto doporučujeme, vydržte! Je potřeba si uvědomit to, že tělo potřebuje čas, aby se po porodu srovnalo, a mnoho věcí se upraví samo postupem času,“ potvrzuje Michaela Bebová. Pokud opravdu poctivě kojíte tak, jak vaše děťátko potřebuje, každý den chodíte na 1-2hodinové procházky s kočárkem (ale opravdu chodíte, nevysedáváte v parku na lavičce nebo v kavárně s kamarádkami) a upravíte si jídelníček směrem ke zdravějším alternativám, váha půjde postupně dolů. Budete-li se na to cítit, můžete procházku s kočárkem vyměnit za vhodné cvičení maminek s dětmi, například cvičení s kočárky. Tím zapracujete jak na svém těle a zdraví, tak i na své vyrovnané náladě.

A jak jste hubly svá těhotenská kila vy?

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

RNDr. Michaela Bebová
Odbornice na výživu a biochemička
2648
"Úspěšná změna životního stylu začíná vždy v hlavě - změnou našeho myšlení."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít