Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Zubní plak? Pusťte se s ním do boje!

Zubní plak? Pusťte se s ním do boje!

Zubní plak? Pusťte se s ním do boje!

17. prosince 2018 od Helena Hladíková

17. prosince 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Nikola Sokolová, DiS.

Před pár dny jsem odcházela od zubaře, který mi přísně kázal: „Nějak se vám nahromadil zubní plak, musí pryč!“ Ha, a to jsem si myslela, jaká jsem v čištění zubů pečlivka… Řešíte stejný problém nebo mu spíše chcete předejít? Spolu s dentální hygienistkou Nikolou Sokolovou, DiS. vám poradíme, jak na to!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Kde se bere zubní plak?

„Zubní plak je bakteriální, do jisté míry neviditelný povlak, který se tvoří na celých plochách zubů, ale nejvíce u zubních krčků a na okraji dásní. Pokud není včas odstraněn, mikroorganismy v něm přítomné způsobují rozklad sacharidů na kyseliny, které spolu s bakteriálními enzymy narušují sklovinu. Postupem času tak vzniká zubní kaz,“ vysvětluje expertka podstatu působení plaku na naše zuby. Jeho dlouhodobé neodstraňování navíc může vést k usazování minerálních látek, čímž následně vzniká zubní kámen.
 
kreslené zuby

Pozor na sklovinu i na dásně

Nejde však jen o zubní sklovinu, zubní plak ovlivňuje i samotné upevnění zubu v kosti. „Bakteriální enzymy napadají i parodont, tedy vazivová vlákna spojující kořen zubu s kostním lůžkem a krček zubu s dásní. Může tak vzniknout zánět dásní, který je velmi častým onemocněním, ačkoli o něm mnoho lidí zpočátku ani neví. Nějakou dobu totiž probíhá bez jasně viditelných příznaků,“ doplňuje odbornice. A co mezi tyto příznaky patří? Především zčervenání a otoky dásní a jejich citlivost. Zánět dásní lze poměrně dobře léčit, a to pomocí pečlivé ústní hygieny a spolupráce s dentální hygienistkou či zubním lékařem. Zánět se však nesmí zanedbat, aby se nerozvinul v parodontózu neboli velmi vážné onemocnění závěsného aparátu zubu, které v nejhorších případech vede až ke ztrátě chrupu.
 

Jak správně čistit?

Abyste předešli vzniku zubního plaku a problémům spojeným s jeho výskytem na zubech, je důležité dodržovat správnou každodenní ústní hygienu. Jak by podle experty taková hygiena měla vypadat?
  • Zuby je třeba čistit dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním, a to mechanicky kartáčkem s malou hlavicí osázenou měkkými vlákny.
  • Každý zub vyčistěte ze všech stran dohladka a nezapomínejte ani na méně dostupná místa, jako jsou zadní zuby nebo místo za posledním zubem.
  • Prostory mezi zuby je večer nutné dočistit ještě mezizubním kartáčkem a dentální nití.“
návod na čištění zubů 
Pakliže chcete svým zubům dopřát nejlepší péči, sáhněte například po zubním kartáčku Curaprox Ultra Soft 5460 s ultra jemnými CUREN vlákny, které jsou hustě sesazené v malé hlavičce. Mezizubní prostory zase perfektně vyčistí mezizubní kartáčky DentaMAX v balení po 5 kusech v různých velikostech, abyste se pohodlně dostali do všech mezizubních prostorů. 
 
Tip redakce:
Víte, že existují indikátory zubního plaku? Pro domácí použití jsou nejvhodnější tablety, které seženete v lékárnách. Po rozžvýkání obarví místa v dutině ústní, kde je nahromaděný zubní plak. Můžete si tak sami otestovat, kde se vám plak nejvíce usazuje, a na tato místa se při čištění více zaměřit.

 

Pravidelné prohlídky se vyplácejí

Kromě každodenního čištění je třeba neopomíjet pravidelné návštěvy stomatologa a dentální hygieny, a to jednou za půl roku. Jedině tak je možné zavčasu odhalit případné potíže a předejít onemocněním, jejichž důsledky už by možná později nešlo napravit. „Ke stomatologovi a na dentální hygienu je třeba chodit i tehdy, když nejsou přítomné žádné viditelné potíže. Většina hlavních onemocnění ústní dutiny, jako jsou zubní kaz a onemocnění dásní, v prvních a dobře léčitelných stadiích totiž žádné subjektivní potíže nezpůsobuje. Na dentální hygieně vám navíc ukážou, jaké pomůcky používat, jak s nimi správně zacházet i jak celkově o svoje zuby a dásně pečovat, říká odbornice.  
 
zubní kartáčky

Pomůže zubní pasta?

Možná se teď stejně jako já před těmi několika dny ptáte, zda by nepomohlo ještě něco, třeba výběr vhodné zubní pasty. Dentální hygienistka má však jednoduchou odpověď – nepomohlo. Plak vzniká v ústech každého z nás a nanejvýš může být částečně ovlivněn konzumací určitých potravin, tedy těch bohatých na cukry (sladkosti, pečivo, limonády), které jsou pro zuby obecně škodlivější než ty s nižším obsahem sacharidů, jako jsou zelenina, luštěniny nebo mléčné výrobky. Složení pasty ale vůbec neovlivňuje ani vznik zubního plaku, ani jeho odstranění. Důležité je jedině správné vyčištění zubů, a spíše než na pastu tedy klást důraz na výběr vhodného zubního kartáčku a poté správnou techniku čištění. Pasta je pouze doplňkem pro příjemnější pocit v ústech,“ uzavírá expertka.

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Nikola Sokolová, DiS.

Související články

1 komentářů k článku
Sandra Abigail Maitland 28.prosince 2018
Taky jsem bojovala se zubním plakem a nedařilo se mi zuby pořádně vyčistit, prakticky každá návštěva znamenala nějakou opravu, pak jsem přešla na elektrický zubní kartáček a od té doby nemám jediný kaz, jediný problém. Vsadím se že kdybych měla elektrický kartáček už jako dítě tak mám vlastní zdravé krásné zuby a vlastní americký úsměv bez jediné plomby.

Expert z článku

Nikola Sokolová, DiS.
dentální hygienistka na Dentální klinice Jan Stuchlík
90
"Zuby jsou vizitkou člověka."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít