Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Výrazná rtěnka: Jak ji nosit, aby vám slušela

Výrazná rtěnka: Jak ji nosit, aby vám slušela

Výrazná rtěnka: Jak ji nosit, aby vám slušela

16. března 2021 od Vanda Vízková

16. března 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Švestková, vínová, třešňová nebo bordeaux? Líbí se vám jejich odstíny v regálech drogerie i na jiných ženách, ale stále nemůžete najít odvahu, abyste je zkusila? Přestaňte se bát. Řekneme vám, jak tmavší výrazné rtěnky nosit, aby vypadaly skvěle, a který odstín vám bude slušet.

Zvykejte si postupně

Téměř všechny ženy, které nosí tmavé rtěnky, se shodnou na tom, že je potřeba si na ně nejprve zvyknout. Pokud byste výraznou rtěnku také ráda vyzkoušela, ale nejste tak odvážná, abyste se namalovala a šla bez ostychu na veřejnost, trénujte nejprve doma. Zvykejte si na svůj odraz v zrcadle, na reakce rodiny a blízkých přátel. Tím odbouráte pocit nezvyku a ostych, takže až v tmavé rtěnce poprvé vyrazíte ven, nebudete se cítit nesvá!

Začněte s málem

Také intenzita barvy a preciznost líčení hrají v nošení tmavých rtěnek velkou roli. Tmavá barva nechá vyniknout jakékoli nepřesnosti, proto pokud nemáte v líčení rtů velkou praxi, začněte zlehka. Rtěnkou stačí rty „poťupat“ a rozemnout ji mezi nimi, popřípadě si lehce pomoct prsty. I lehký nádech barvy se zaslouží o velký efekt. A postupem času můžete přidávat na vrstvách i na intenzitě.

Kombinujte s citem

Výrazná tmavá rtěnka nemá ráda konkurenci. Zatímco u mladších žen lze udělat výjimku, s přibývajícím věkem je lepší pravidlo „čím více na rtech, tím méně jinde“ dodržovat. Oči zahalte do odstínů béžové, tělové nebo pudrově růžové. Vybírejte oční stíny spíše matné, lesk a perleť totiž zvýrazňují případné vrásky. Vynechte raději i oční linky a pouze lehce zvýrazněte řasy. V případě, že si necháváte řasy prodlužovat a zahušťovat, od líčení výraznou rtěnkou raději upusťte, mohla byste vypadat lacině.
Tip redakce:
Krásnou kombinaci očních stínů pro vkusné a přirozené denní i výraznější večerní líčení v matných i perleťových texturách najdete v 
Bourjois Paletce očních stínů Beau Regard 02 (koupit v e-shopu).

Pečujte o své rty

Tak jako tmavá rtěnka neodpustí nepřesné nalíčení, neodpustí ani nedokonalosti rtů samotných. Všechny prasklinky, šupinky, ale i vrásky v okolí rtů budou vidět. Rty proto nejprve ošetřete peelingem nebo je jemně obruste zubním kartáčkem. Pak na ně naneste pečující balzám a nechte ho vsáknout. Teprve poté na rty aplikujte výraznou rtěnku.

Tip redakce:
Chytré spojení vyhlazujícího peelingu a pečujícího balzámu najdete v 
Labello Pečujícím peelingu na rty Aloe Vera (koupit v e-shopu). Obsahuje jemná zrníčka, která rty vyhladí a pak se na nich rozpustí.

 

Jaký odstín je ten správný?

S přibývajícími roky se ztenčuje bílá ochranná vrstva na zubech – sklovina. A odhaluje dentin, který má tmavší zbarvení. Jednoduše řečeno: čím jsme starší, tím máme tmavší zuby. Rtěnka dokáže zuby opticky zesvětlit, anebo naopak podtrhnout jejich žluté zbarvení. Vyhněte se proto rtěnkám s teplým žlutavým nádechem, které žluť zubů zesilují. Naopak rtěnky s modravým nádechem váš úsměv opticky vybělí.

Matná nebo krémová?

Možná si kladete otázku, jestli byste měla zvolit spíše pečující krémovou, nebo matnou dlouhotrvající rtěnku. Čím více je vám let, tím spíše se přiklánějte k pečujícím krémovým rtěnkám. Matné rtěnky vysušují a rýhy vzniklé dehydratací ještě opticky zvýrazňují. Krémové rtěnky neodebírají rtům vláhu, naopak o ně pečují, a i opticky jsou ke rtům shovívavější.
Švestková – Slušet bude ženám s tmavšími vlasy, olivovou pletí a tmavýma očima. Vyzkoušejte třeba Maybelline New York Rtěnku Hydra Extreme 920 Candied Plum (koupit v e-shopu).

Vínová – Zalichotí majitelkám snědší pleti, tmavších vlasů a světlých i tmavých očí. Co třeba Dermacol Hydratační rtěnka Magnetique 15 (koupit v e-shopu)?

Kávová – Je ideálním odstínem pro brunetky se světlou pletí a tmavýma i světlýma očima. Krásná je L’Oréal Paris Tekutá rtěnka Les Chocolats 858 (koupit v e-shopu).

Třešňová – Podtrhne krásu světlovlasých žen s porcelánovou pletí a světlýma očima. Sedne vám Flormar Rtěnka v tužce Color Up 07 (koupit v e-shopu).

TIP: Nejste-li si jistá, zajděte se poradit o vhodné textuře i odstínu přímo pro vás do některé z prodejen Teta drogerie. Velký výběr rtěnek i dalších pečujících produktů najdete i na e-shopu (pokračovat na e-shop).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít