Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Stop pigmentovým skvrnám v létě: Braňte se!

Stop pigmentovým skvrnám v létě: Braňte se!

Stop pigmentovým skvrnám v létě: Braňte se!

1. června 2019 od Karolína Hornová

1. června 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Pigmentové skvrny přicházejíí s věkem, s hormonálními výkyvy včetně těhotenství a menopauzy, ale především působením slunečního záření. Jak se jejich vzniku co nejúčinněji bránit?
Pigmentové skvrny postihují především ženy ve věku od 20 do 50 let. Vznikat mohou i později, ale v tomto věku je jejich výskyt nejčastější – jejich tvorba je totiž spojena nejen se slunečním zářením, ale také působením hormonů, obzvláště působením „ženských“ hormonů (estrogenu a gestagenu) ve spojení se slunečním zářením. To je také výchozí informace, kterou potřebujete znát, chcete-li pigmentovým skvrnám předcházet. „Naprosto zásadní je po celé léto ochrana před sluncem, a to nejen u vody nebo při sportu, ale i tehdy, pokud se jdeme projít do města,“ doplňuje kosmetička Julie Bauer Šnoblová a dodává, že především by se měly chránit ženy, patřící do „rizikových skupin“.


Koho pigmentové skvrny nejvíce ohrožují?

„Pigmentové skvrny mohou postihnout každou z nás, ale z vlastní praxe vím, že se melasma (hyperpigmentace v podobě skvrn) často objevuje v období hormonálních výkyvů,“ říká kosmetička a zmiňuje období těhotenství a po těhotenství, dobu užívání některých typů hormonální antikoncepce či hormonální léčby včetně substituční léčby v období menopauzy. „Pigmentové skvrny také bývají věcí genetiky – má je vaše matka? Pokud ano, věnujte se prevenci o to více,“ dodává kosmetička. Varovným signálem také může být fakt, že už na sobě nějakou tu skvrnku pozorujeme – může to být znamení, že se máme více chránit. „Paradoxní se může zdát, že pigmentovými skvrnami často trpí lidé s vyšším fototypem a snědou pletí. To, že vaše pleť snese delší expozici na slunci bez spálení, tedy neznamená, že je zároveň odolná vůči hyperpigmentaci,“ doplňuje Julie Bauer.
pigmentové skvrny

Prevence pigmentových skvrn

Některé pigmentové skvrny (především ty „poporodní“) časem samy zmizí. Některé ale už ne. Proto je nejlepší prevence. Pokud pozorujete pigmentové skvrny v rodině, můžete se jim snažit předejít částečně i „vnitřně“, tedy třeba volbou antikoncepce s nízkými dávkami hormonů (jako je třeba antikoncepční kroužek).

Naprosto zásadní je ale ochrana před sluncem. „V létě používejte denní krém s ochranným faktorem – dobrou volbou jsou tzv. městské krémy, které chrání i před dalšími nepříznivými vlivy velkoměstského klimatu,“ radí Julie Bauer. Vhodný může být třeba Neutrogena Hydro Boost City Shield hydratační krém s OF 25. Malé balení krému nebo praktickou tyčinku s OF noste stále s sebou a aplikujte, kdykoli ucítíte potřebu.

Obzvlášť na léto kupujte také kosmetiku s ochranným faktorem. Pořiďte si make-up nebo BB krém s ochranným faktorem, jako je třeba Dermacol BB Hydratační tónovací krém 8 v 1, který disponuje OF 15. Ochranným faktorem disponují i některé pudry, třeba Gabriella Salvete Bronzující pudr s OF 15. Samozřejmě nezapomínejte na kvalitní opalovací krém s vysokým faktorem, který aplikujte na další ohrožená místa, jako jsou paže a ruce. Do města zkuste třeba lehký NIVEA Sun sprej na opalování Protect and Sensitive s OF 30 nebo 50.
ochrana před sluncem

Chraňte i ruce!

Nejvíce asi „řešíte“ pigmentové skvrny v obličeji, případně dekoltu. To jsou místa, kde ženy nejvíc trápí a kde jsou také nejvíce vidět. Velmi často se ale zapomíná na hřbety rukou, které jsou rovněž častým místem výskytu pigmentových skvrn a o nichž se v současné době stále více mluví i v souvislosti s různými omlazujícími procedurami. „Není divu, hřbety rukou jsou ukazatelem věku – často ho prozradí, i když o obličej pečujete sebevíc nebo máte sebelepší plastiku,“ dodává Julie Bauer a zmiňuje, že právě hřbety rukou bývají místem, kde se pigmentové skvrny tvoří často dříve než v obličeji: „Je to i proto, že nás skoro nikdy nenapadne mazat je krémem s ochranným faktorem. Zkuste na ně letos v létě víc myslet.“

Tip redakce:
Speciální péči (a vrstvu ochranného krému) věnujte místům, kde se vytvořila nová, jemná kůže po drobných poraněních, na jizvách a podobně. Taková kůže je vysoce náchylná ke vzniku hyperpigmentace!

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít