Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Odstín make-upu podle ročního období

Odstín make-upu podle ročního období

Odstín make-upu podle ročního období

30. ledna 2020 od Lucie Ulmanová

30. ledna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem Jitka Novotná

Jak je známo, make-up byste měli vybírat podle aktuálního odstínu pleti. A ten se v průběhu roku mění. Obzvlášť, pokud jste v zimě jako ledová královna a v létě jako bronzová bohyně. Jaká je ideální cesta a jak se dá zaimprovizovat?

Základní pravidlo zní: vybírat si odstín make-upu vždy nejblíže tónu pleti. Nestačí zkoušet ho na hřbetu ruky nebo na předloktí, ideální je si z testerů dostupných v drogerii nanést trochu přímo obličej. „Samozřejmě je třeba zohlednit i celkovou barvu těla. Pokud je zbytek dekoltu světlý, je lepší sjednotit barvu obličeje s tělem. Ale jestli máte například opálené paže a dekolt s obličejem světlý, doporučuji použít o odstín tmavší make-up na obličej i na dekolt,“ vysvětluje vizážistka Jitka Novotná s tím, že v zimních měsících často používá make-up o odstín tmavší, který dodá pleti zdravý vzhled. A tím jsme se dostali k ročním obdobím a opálené pleti, což spolu úzce souvisí.

různé odstíny make-upu

Dva odstíny jsou ideální

Jen málokdo má odstín pokožky přirozeně stejný po celý rok. Výjimku tvoří snad jen lidé, kteří se musí před sluncem nadměrně chránit kvůli zdravotním problémům. Většina je ale v létě opálená – s tmavší kůži, v zimě vybledlá – s kůží světlejší. Připočítejte si k tomu ještě mezistupně v podobě jara a podzimu. V ideálním případě byste tak měli mít čtyři odstíny. Ale realita a doporučení odbornice? „Určitě je vhodné mít alespoň dva odstíny,“ konstatuje Jitka Novotná. Jeden světlejší a jeden tmavší. Když si je vyberete od stejné značky, se stejnou texturou a složením, budou se vám skvěle míchat mezi sebou přesně podle vašich potřeb. A to je někdy vážně potřeba.

dívka zkouší make-up na ruce

Kouzlení s odstíny

Vrátili jste se z hor a máte o odstín hřejivější barvu? Přimíchejte do vašeho světlého make-upu kapku tmavého. Nejlépe to uděláte na hřbetu ruky. Barvy do sebe vmísíte třeba prstem nebo ještě lépe štětcem. Teprve po důkladném propojení aplikujte barvu na tváře, aby nevznikly nerovnosti. Můžete jít na to ovšem i jinak, a to výběrem různých typů přípravků nejen s rozdílnou barvou, ale i texturou. „V létě například postačí BB cream s UV filtrem v odstínu pleti, který je lehčí a pleť pěkně sjednotí, rozzáří a ochrání před slunečními paprsky, v zimě pak může být hutnější make-up, který ochrání před mrazem a dodá zdravý vzhled,“ navrhuje vizážistka.

Tip redakce:
Míchání barev krásně využijete i v podzimních a jarních měsících podle toho, jak se vám bude barva pokožky měnit.

Ideální při konturování

S rozdílnou barevností přípravků se dá dobře pracovat i při konturování – dokonce je to technika přímo určená k líčení s rozdílnými barvami make-upu. „V tomto případě bych volila maximálně make-up v tónu pleti, může být i lehce světlejší. Konturovací barvy, ať už krémové, nebo pudrové, jsou tmavší, tím pádem pak obličej celkově ztmavují. Světlá barva make-upu naopak způsobí, že je T-zóna pěkně rozzářená, vysvětluje Novotná, jak pracovat s konturovacími barvami a základním tónem.

konturování

Jak říkají některé celebrity či dermatoložky: obličej končí až u prsou, a proto se s make-upem nebojte sjet přes krk až na celý dekolt, aby barva působila opravdu přirozeně.

Tip redakce:
Vyzkoušejte například
Gabriella Salvete Středně krycí make-up Perfect Skin (koupit v e-shopu) nebo Maybelline Make-up Superstay 24H Foundation (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem Jitka Novotná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Jitka Novotná
vizážistka
5
"Krása ženy vychází z jejího nitra."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít