Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Mat, nebo lesk? Ten nej look pro vaše rty

Mat, nebo lesk? Ten nej look pro vaše rty

Mat, nebo lesk? Ten nej look pro vaše rty

20. prosince 2019 od Lucie Ulmanová

20. prosince 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem Linda Chudomelová

Nápadně nalíčená ústa patří k nejvíce sexy ženským zbraním. Libujete si ve výrazných a matných odstínech, nebo dáváte přednost šťavnatým lesklým rtům, které vaši tvář rozzáří? A víte, která textura sluší jakým rtům? Pojďte se s námi odvázat a experimentovat s barvami.
Kráčíte-li po ulici s výrazně namalovanou pusou, všimne si váš každý. S matnými rty budete působit sofistikovaně, lesklé rty zase vypadají šťavnatěji. Obojí má určitě něco do sebe.

Matná versus lesklá

Záleží jen na vás, pro jakou texturu se rozhodnete, popřípadě podlehnete jinému trendu líčení rtů. „Po letech nadvlády ultramatných a hodně krycích tekutých rtěnek se vrací do módy i jiné textury, hydratační, lehké zabarvení nebo klasická vláčná rtěnka,“ říká vizážistka Linda Chudomelová. „Poslední dobou jsou na pultech vidět tzv. stainy, což je většinou velmi lehká průhledná voda nebo gel, který na rtech zanechá pigmentový film v podstatě bez jiného produktu,“ vysvětluje.
Rozdíl mezi populární matnou a extra lesklou rtěnkou je v textuře. Matný efekt vypadá náramně v tmavších odstínech, a to v červené a růžové, a v neobvyklých barvách, jako je hnědá nebo fialová. Extra lesklé rtěnky zase rty příjemně hydratují, a tím zajistí lesklý efekt. Rty hezky rozzáří například Gabriella Salvete Lesk na rty Ultra Glossy 03 (koupit v e-shopu). Matné i lesklé rtěnky mají ale také své stinné stránky.
nabídka ze sortimentu

Na matnou rty připravte

Matné rtěnky si žádají dokonalé rty. Pokud máte rty hodně suché, které se šupinkatí, nebo dokonce praskají, netrapte je matnými rtěnkami,“ zdůrazňuje Linda Chudomelová a dodává: „Zaměřte se na to, abyste je nejdřív dala do pořádku, prospěje jim peeling a opravdu kvalitní balzám.“ Vizážistka zároveň upozorňuje, že u lesklých rtěnek zase hrozí rozpití. „Pokud rty ztrácejí kontury, vyhněte se leskům a hodně tekutým nezasychajícím texturám, které by se mohly rozpít. A určitě sáhněte po konturovací tužce. Pokud si na ni nevěříte, vezměte průhlednou.“ Jestli ji nemáte po ruce, v nouzi pomůže i konturu rtů hodně zapudrovat. Také počítejte s tím, že tyto rtěnky mají menší výdrž oproti matným kolegyním.
peeling rtů

Líčení pro malé, úzké i plné rty

Máte-li hebké a plné rty s pravidelnou konturou, můžete nosit cokoliv. Pokud máte malé a úzké rty, měla byste se vyvarovat tmavých rtěnek, protože je opticky zmenší. Ale pravidla jsou od toho, aby se porušovala. A jak dodat rtům dokonalý objem?

Tipy, jak opticky rty zvětšit:

  • Pomoct si můžete tím, že rty orámujete tužkou o odstín světlejší, než je vaše kůže.
  • Rtěnku nakreslete opravdu přesně na konturu, rty budou vypadat plnější.
  • Pozor, pokud zvětšujete rty, nezvětšujte dál, než je přirozená kontura rtu.

Jak rtěnku aplikovat?

 Ani jako zralá žena se nemusíte vzdávat matné nebo lesklé rtěnky. Líčení rtů by mělo být pohodlné, můžete použít štěteček, který dává trochu lepší kontrolu. „Někdo se neobejde bez štětečku, někomu vysloveně překáží. Třeba Mary Greenwell, vizážistka mimo jiné princezny Diany, aplikuje rtěnku rovnou z tuby, zásadně. Všeobecně se štětečkem bude líčení rtů přesnější. Textura by měla být taková, aby vám nezalezla do vrásek - pro někoho to znamená spíše lehké rtěnky, někdo přes všechny fígle s konturovací tužkou a pudrem musí sáhnout po tekuté matné rtěnce nebo stainu,“ míní vizážistka.
detail líčení

Na co myslet při péči o rty:

  • Rty je důležité vyživovat balzámem, ale ne pod rtěnku.
  • Péče se odehrává mimo líčení, rtěnka by měla jít rovnou na pokožku rtu.
  • Případný balzám jen vytváří další vrstvu, po které může rtěnka sklouznout a ovlivňuje to její výdrž.


Aby rtěnka na rtech déle vydržela, je třeba dodržovat správný postup:

  • Použijte konturovací tužku na celé rty, vymalujte je, rozmažte štětečkem a propojte s konturovací tužkou.
  • Pak naneste rtěnku.
  • Rozdělte papírový kapesník na vrstvy, jednu dejte na rty a přepudrujte.
  • Poté opět naneste rtěnku.
Líčení rtů tento postup zaručeně prodlouží, ale samozřejmě jídlo a pití nevydrží žádná rtěnka. Životnost rtěnky lze také prodloužit některými bázemi pod rtěnku, což určitě stojí za vyzkoušení.

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem Linda Chudomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Linda Chudomelová
vizážiska
1
"Rozdíl mezi obyčejnou ženou a ženou z titulky časopisu jsou dvě hodiny."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít