Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak na jarní únavu v obličeji: Osvědčené přírodní tipy

Jak na jarní únavu v obličeji: Osvědčené přírodní tipy

Jak na jarní únavu v obličeji: Osvědčené přírodní tipy

31. března 2019 od Karolína Hornová

31. března 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Jarní únava je důsledkem „zimního“ spánku a působí i na pleť. Jak s ní zatočit? Hydratujte, pijte dostatek zeleného čaje a očistné bylinky a nezapomínejte na vitaminy. Přinášíme i jednoduché a účinné tipy na domácí kosmetiku.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Co může za jarní únavu?

Jarní únava je nejčastěji nepříjemným dědictvím předchozí sezóny. Zima všem „naordinovala“ nedostatek světla, různá nachlazení a virózy a přispěla také možná k poklesu vitaminové složky ve stravě – málokdo dostane v zimě chuť na studené ovoce nebo zeleninový salát.

Jaro je obdobím, kdy se všechno probouzí – příroda i lidé – do nového cyklu. Na některé může paradoxně tato příjemná změna působit jako šok. I ten často k jarní únavě přispívá. Je toho najednou moc, co vás vytáhlo z poklidné zimní letargie: ostré sluneční paprsky, oteplení a také celkově více světla, které tak trochu nutí být vzhůru déle a více chodit ven.

Jarní únava není žádná civilizační nemoc moderní doby, nesouvisí ani tak s přepracovaností nebo stresem, ale právě s výše popsaným vlivem zimy a změnami. Naši předkové jí také trpěli. „Léčili“ ji změnou ve stravování (půstem, který nastartoval organismus), ale i různými jarními rituály, jako byly třeba koupele ve studené vodě.

jak dostat únavu z pleti

Jarní únava a pleť

Když je unavené tělo, je unavená i pleť. Na pleti je dokonce únava často znát ještě předtím, než pocítíte potřebu si odpočinout. Příznaky jarní únavy v obličeji můžete zahnat pomocí kosmetiky i domácích receptů – je ale dobré napřed znát jejich příčiny. Co napáchala zima na vašem obličeji?
  • Nedostatek slunečního záření pleť ochudil o vitamin D – je možná až nezdravě pobledlá, objevily se pupínky či ekzém, objevily se jemné vrásky.
  • Zima a teplotní přechody způsobily dehydrataci pleti: pozorujete možná i jemné vrásky kolem očí nebo povadlé kontury, ale nebojte – je čas s těmito projevy jara zatočit hydratací pleti.
  • Suchá pokožka je napjatá, může se jemně olupovat - je čas na jemný obličejový peeling a také na změnu krému – vsaďte na hydrataci.
  • Zadržování vody v organismu může být příčinou nateklého očního okolí.

přírodní peelingPřírodou proti jarní únavě v obličeji

Doplňte vitamin D 
Jak jinak než pobytem na slunci. Určitě vás nenutíme se opalovat dohněda – dostatečných je už 10 minut denně. Pro jeho lepší vstřebání v organismu zařaďte do jídelníčku potraviny, jako je losos, kefír, treska, olej z tresčích jater a jogurt. Vitamin D pomůže vrátit pokožce zdravou barvu a pružnost. Nezapomeňte také na vitamin E (avokádo, slunečnicová semínka, mandle, vlašské ořechy, krevety), který zlepšuje prokrvení pleti a bojuje proti vráskám a stejně jako vitamin C má také antioxidační účinky a pomáhá pleti vypořádat se s volnými radikály ze slunečního UV záření.

Očistěte pleť bylinkami 
Očistné a detoxikační procedury byste měli zahajovat už na začátku jara. Bylinky, které podpoří obnovu buněk v pleti, ale můžete konzumovat i nyní, ideálně formou čaje. Bylinky, jež obsahují ty správné vitaminy pro zdravou pleť, jsou měsíček lékařský, zlatobýl, lípa, řebříček, čekanka, maceška, kopřiva, ibišek a třezalka.

Hydratujte zeleným čajem 
Sílu zeleného čaje využívají v Číně a Japonsku po tisíciletí. Ve vztahu k pleti je to opravdu mocný „lektvar“: podporuje hydrataci pleti a udržuje vodu v buňkách, obsahuje antioxidanty, které bojují proti stárnutí pleti, podporuje obnovu buněk po působení UV záření, zklidňuje zarudlou pokožku a bojuje proti ekzémům a pupínkům. Zelený čaj pijte ke snídani a klidně i během dne – třeba v podobě neslazeného ice tea. Zelený čaj navíc stimuluje i mozek a bojuje proti únavě obecně.

péče o pleť

Domácí kosmetika proti jarní únavě


Měsíčkový krém pro citlivou pleť

  • 2 hrsti květů měsíčku lékařského (čerstvé nebo sušené)
  • 50 g bambuckého másla v bio kvalitě
  • 3 lžičky kokosového oleje

V misce ve vodní lázni rozehřejte bambucké máslo a kokosový olej. Dobře promíchejte. Přimíchejte květy měsíčku a zmírněte oheň na minimum tak, aby tekutina netuhla a zůstávala teplá. Zahřívejte cca 3 hodiny. Přeceďte, slijte do čistého kelímku a nechte zatuhnout. Krém je vhodný na suchou a citlivou pleť, zmírňuje začervenání a navrací pleti pružnost.

Tip redakce:
Vyzkoušet můžete i Bione Cosmetics Měsíček lékařský pleťový krém pro celou rodinu, který obsahuje kromě měsíčku také bambucké máslo, panthenol a vitamin E.


přírodní maska na obličej

Maska ze zeleného čaje pro pročištění a hydrataci

  • 3 lžíce kvalitního sypaného zeleného čaje nebo čaje matcha
  • 50 ml vody
  • 4 lžíce tvarohu
  • lžíce olivového oleje

Čaj matcha nebo zelený čaj zalijte 50 ml horké vody. Nechte vychladnout a důkladně smíchejte s tvarohem o pokojové teplotě a s olivovým olejem. Masku nanášejte na vyčištěnou pleť, nechte 20 minut působit. Pak opláchněte teplou vodou a aplikujte hydratační krém. Zelený čaj pleť očistí, působí proti otokům a napomáhá hydrataci. Tvaroh pleť zklidňuje a zjemňuje.

Tip redakce:
Pokud se vám nechce masku vyrábět přímo doma, pak zkuste Garnier Skin Active Čisticí kaolinovou masku s výtažky čaje matcha a bílým jílem.

 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít