Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Zvláštní vlasová péče: Melírované vlasy – II. díl

Zvláštní vlasová péče: Melírované vlasy – II. díl

Zvláštní vlasová péče: Melírované vlasy – II. díl

17. března 2017 od Martina Hühneová

17. března 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Petra Měchurová

Melíry rozhodně nejsou za zenitem. Naopak – stále obsazují ty nejvyšší medailové stupínky účesových hitparád. A není divu. Víte ale, jakou péči si melírované vlasy zaslouží?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Leckterý zkušený a odvážný kolorista dokáže udělat pomocí melírů z vaší hlavičky umělecké dílo, vyznačující se šmrncem až extravagancí. A umí to s vlasy přirozenými, odrostlými či už déle barvenými. Přebarvení určitých pramínků či celých partií vlasů ale zároveň patří k těm nejnáročnějším frizúrám. Víme, jak o takto upravený a vylepšený účes pečovat tak, aby vlasy byly stále zdravé, silné a zároveň šik.


Svěřte se do rukou odborníka

I když melíry mohou být aplikovány na jakékoliv vlasy – jemné, pevné, rovné či vlnité, do domácího melírování se raději nepouštějte. „Na melír existují různé přípravky. Dobarvují se a celý ten proces se musí přesně hlídat. Technika je to náročná, a proto bych doporučila svěřit ji do rukou prověřeného odborníka, “ nabádá Petra Měchurová, špičková kadeřnice a majitelka salonu. I ohledně následné péče doporučuje kosmetická konzultantka se vždy poradit s vlasovým expertem. Záleží totiž na typu vašich vlasů. Jen zkušený profík dokáže diagnostikovat, zda vaše vlasy potřebují posléze vyživit zevnitř, nebo zvenku.

melír


Jedna kosmetická řada násobí účinek

Melírovaný účes je většinou směsicí vlasů přírodních, barvených a odbarvených neboli zesvětlených. Každé zesvětlování je podstatným vlasovým zákrokem a od toho se odvíjí budoucí posílení péče,“ vysvětluje kadeřnice. Volte tedy produkty speciálně vyvinuté pro protekci vlasů s melírem. Ať jsou to šampony, kondicionéry, nebo masky, měly by být vždy z jedné kosmetické edice. Ty jsou totiž navrženy tak, aby vzájemně násobily svůj efekt. Společným působením dokážou vlasy rozjasnit, zvýší jejich lesk, vyživí je. Petra Měchurová nicméně radí používat je s mírou. Držet se vždy striktně návodu. Při péči o vlasy zkrátka neplatí: čím více, tím lépe. Zesvětlené prameny se snadno vysušují, ztrácejí třpyt a jsou náchylné k lámání. Lehce se také třepí.


TIP REDAKCE!
Pokud máte vlasy opravdu jemné a vysušené, požádejte kadeřnici, aby vám opakovaný melír dělala jen na odrosty. Nebudete tak zatěžovat již melírované vlasy. 


Vyživujte!

V období mezi návštěvami u kadeřnice pravidelně aplikujte speciální masky nebo hydratační kondicionér.  Správně zvolená vlasová kosmetika doplní potřebné živiny, které napomáhají k obnově vlasů a vracejí jim ztracenou pružnost. Kondicionéry si pořiďte hned dva. Jeden k ošetření po mytí. Pro další dny takový, který se smývat nemusí. Jestliže bude v akci každý den, tak zajistí, že vaše vlasy budou uhlazené a poddajné. Když jsme u omývání vlasů – omezte je na minimum a v mezidobí využijte šampony suché. Voda totiž paradoxně vlasy dehydratuje, zejména ta horká. Čím chladnější H2O k mytí použijete, tím lépe pro vlasy i pokožku. V žádném případě netřete svoji kštici ručníkem. Při rozčesávání mokrých vlasů postupujte velmi šetrně. Jsou totiž v tomto stádiu zjemnělé a špatnou manipulací je můžete poškodit. Opatrně je rozčísněte hřebenem s většími zuby. Postupujte pomalu od konečků až ke kořínkům. Nejvíce jim pak prospěje nechat je přirozeně uschnout.

melír


Ne žehličkám, fénům, kulmám

Vlasům ulehčíte tím, že omezíte používání žehliček, fénů a kulem. Ty je jen zbytečně zatěžují, vysoušejí a oslabují. V případě, že se bez nich neobejdete, doporučuje Petra Měchurová vsadit na kvalitu. Některé přístroje totiž dnes již dokážou vlasy i zvlhčovat.  A to je to, oč u melíru běží především. „Také vždy použijte termoochranné přípravky.  Ať už ve spreji, krému, nebo oleji, podle toho, jakou zvolíte finální úpravu vlasů,“ radí vlasová konzultantka. Vlas totiž obalí a vysokou teplotu k němu nepustí. Méně je opravdu někdy více, a tak i stylingové přípravky nanášejte jen v množství doporučeném pro váš typ vlasů. Rozhodně se vyplatí přečíst si složení produktu a zvolit takový, který k nim bude ohleduplný.  


I živly mohou napáchat škody

Vlasy zesvětlené, barvené nebo melírované mají jedno společné: nesvědčí jim sluneční záření a chlorovaná či mořská voda. Tyto živly umí na vaší kučeravé či vyžehlené fasádě napáchat velké škody a často si i nehezky pohrát s barvou. Před sluncem a agresivním UV zářením se tedy chraňte pokrývkou hlavy a rovněž přípravky vybavenými dostatečně protekčními esencemi. Dlouhodobé působení chlorované vody vlasy vysouší. Pak budou porézní, na dotek drsné. Při koupání v bazénech proto raději natáhněte koupací čepici. Také se vyplatí si před plaváním vlasy opláchnout vodou z kohoutku. Molekuly vody vlasy nasytí a pak již nebudou schopny absorbovat bazénové H2O nasycené chlorem. Po každém opuštění bazénu vlasy důkladně opláchněte. I proti slané vodě se vybavte speciálními produkty, které porost vaší hlavy před jejím vlivem ochrání.


Nechce být ničím svázán

K vlasům s melírem buďte obecně velmi šetrné a ohleduplné. Nesvědčí jim časté utahování do ohonů či drdolů ani používání gumiček a sponek. Pokud jim věnujete dostatečnou péči, bude vaší odměnou krásná a jistě unikátní ozdoba. Pokud ne, tak si uvědomte, že melír sice dokáže podtrhnout typické rysy vaší individuality, ale když je špatně proveden i ošetřován, tak vám podtrhne spíš jen nohy. 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Petra Měchurová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Petra Měchurová
kadeřnice
1419
"Účes vyjadřuje osobnost a styl."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít