Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Vysušené vlasy zachrání kosmetika i babské rady

Vysušené vlasy zachrání kosmetika i babské rady

Vysušené vlasy zachrání kosmetika i babské rady

22. srpna 2017 od Karolína Hornová

22. srpna 2017 2 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Léto ještě neskončilo a na vlasech už pozorujete známky únavy. Sluníčko a máčení ve vodě udělaly své a vlasy jsou tak trochu bez života. Přinášíme tipy na péči, která vašim vysušeným vlasům vrátí lesk. Víte, co se suchými vlasy dokáže třeba taková majonéza?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Vysušené vlasy poznáte snadno: ztratily lesk, na omak jsou drsné a jakoby „šustivé“, zacuchávají se a postrádají elastičnost, takže se mnohem snadněji lámou a padají. K vysoušení vlasů dochází tak, že vlasová vlákna ztrácejí svůj přirozený ochranný film, který je – podobně jako v případě pokožky – tvořen lipidy, mastnými částečkami. Vlasy se pak sice zdánlivě méně mastí, ale to rozhodně není žádná výhoda. Mají totiž narušený ochranný film, který chrání hlubší vrstvy vlákna před dalším poškozením. Z vlasového vlákna se ztrácí voda a nastává stav, který znáte možná lépe z péče o pokožku – když ta je dehydratovaná, vypadá starší a unavenější. V případě vlasů to není tak patrné, a tak si problému často všímnetee pozdě. I tehdy ale můžete dát své hřívě vzpruhu.

Vysušené vlasy zachrání profesionální kosmetika i babské rady


První krok: Nezatěžujte vlasy víc, než je nutné

Prvním krokem by mělo být omezení dalších činností, které problém suchých vlasů prohlubují – fénování, odbarvování, trvalá ondulace a žehlení. Zkuste vlasům na nějakou dobu „dát pokoj“ a po umytí je nechat volně uschnout nebo nastavte na fénu nejnižší teplotu. Při fénování dodržujte odstup fénu od vlasů alespoň patnáct centimetrů. Vlasům se snažte pomoci i zevnitř – vyváženou stravou s dostatkem vitaminu E a minerálů, které kvalitu vlasů podporují (především vápník, hořčík a zinek) a nezapomínejte na zdravé mastné kyseliny – dopřejte si třeba lososa nebo tuňáka. Zinek zase najdete v hovězím mase nebo oříšcích.


Ozdravná kúra: Od šamponu po vlasovou masku

Nepoužívejte šampony, které vysušují (na mastné vlasy a proti lupům) a naopak sáhněte po tom výživném – třeba Elseve Extraordinary Oil od značky l’Óreal, která nabízí celou řadu – kromě šamponu, kondicionéru a masky také výživný olej, kterým můžete vlasy ošetřit po umytí (a je na vás, zda před, nebo po vysušení). Produkty můžete samozřejmě různě kombinovat. Obecně platí, že šampon tolik práce nezastane – jeho úkolem je vlasy především umýt a případně dodat přidanou hodnotu (v tomto případě vyživení). Hlavní práce je na balzámech, maskách a další péči.

Pokud máte vlasy polámané a drsné, zkuste třeba uhlazující balzám Smooth Definition od profesionální londýnské značky Toni&Guy, která proslula přesně cílenou péčí. Na závěr můžete přidat hloubkově vyživující masku Damage Repair od stejné značky nebo masku Total Repair z řady Gliss Kur od Schwarzkopf. Obecně vysušeným vlasům prospívají produkty s obsahem přírodních olejů, které nejenže většinou krásně voní, ale dodají vlasům okamžitý lesk a elasticitu.

Vysušené vlasy zachrání profesionální kosmetika i babské rady


Domácí péče z ledničky - majonéza, olej či avokádo

Kvalitní tuky můžete vlasům dodat i jinak - zábalem z ingrediencí, které znáte spíše z přípravy pomazánek. Skvěle funguje osvědčený trik, jemuž holdovaly už naše babičky: zábal z kvalitní majonézy, kterou do vlasů pečlivě vmasírujete, pročešete, smotáte do uzlu, vlasy zabalíte do potravinové fólie a necháte působit dvacet minut. Moderní obměnou tohoto triku je použití kokosového oleje. Koupíte ho v každé větší drogerii (v koutku s potravinami či bio kosmetikou). Nanášení a doba působení bude stejná a výsledek stejně překvapivý – na pohled zdravější a lesklejší vlasy.

Výživnou masku můžete vyrobit i z avokáda, které jste nechali přezrát a na pomazánku už ho použít nechcete. Stačí ho rozmixovat se žloutkem, nanést na vlasy a případně ještě pročesat hřebenem. Po patnácti minutách vlasy pečlivě umyjte jako obvykle. Pokud zmíněné ingredience zrovna nemáte doma, a přesto chcete svým vlasům rychle pomoci, můžete zkusit i jednoduchou masku z olivového oleje. Dostatečné množství naneste na vlasy, opět pročešte, smotejte do uzlu a nechte působit klidně i hodinu. Hned po umytí uvidíte zlepšení. Domácí masky používejte jako doplněk k běžné péči – stačí jednou týdně. Po měsíci by se vaše vlasy měly opět dostat do původní kondice.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít