Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Vlasy po dovolené: Jak je připravit na podzim?

Vlasy po dovolené: Jak je připravit na podzim?

Vlasy po dovolené: Jak je připravit na podzim?

28. srpna 2016 od JaS

28. srpna 2016 10 minut čtení
Připravil/a JaS ve spolupráci s expertem Josef Hubálek

Relaxace u bazénu, koupání v moři nebo horské túry jsou nedílnou součástí léta. Pro vlasy ale představuje toto bezstarostné období větší zátěž než obvykle. Slunce a voda je vysušují, a na podzim je proto potřeba věnovat vlasům zvýšenou péči.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Je to častý obrázek vlasů po horkém létě u vody. Jsou suché, bez lesku, lámavé a prakticky nejdou upravit, takže jediným řešením je často jen stáhnout je do drdolu. Zatímco zabalit si na výlet opalovací krém už dnes zapomene málokdo, set přípravků na ochranu vlasů s sebou už každý nevozí. „Lidé v létě chrání svoji kůži, ale zapomínají na vlasy, které jsou slunečnímu záření vystavovány nejvíce. Výsledkem jsou oslabené a dehydrované vlasy,“ říká Josef Hubálek, kadeřník ze studia BOMTON.

Léto si žádá ochrannou kosmetiku

Kromě horka a slunce musí vlasy během léta ještě často snášet méně šetrné zacházení. „V létě se také více potíme, což má za následek, že se vlasy více mastí. Často tomu ještě napomáháme tím, že si zejména ženy vlasy spínají do culíku nebo drdolu. To vede k jejich lámavosti, podélnému třepení a přetržení,“ vysvětluje Hubálek. Ideální je samozřejmě aplikovat správnou ochrannou kosmetiku během léta. Ani tak ale vlasy nemusí zvládnout letní zátěž v plném zdraví.

Na skok ke kadeřníkovi

Po dovolené je tak na místě navštívit kadeřníka, který vlasům naordinuje terapii na míru v podobě sestřihu, zábalu či masky a doporučí vhodné produkty, jež pomohou s návratem do normálu. Těm, kdo v létě péči o vlasy mnoho nedali, pak pomůže napravit vzniklé škody. „Na sluneční záření nebo mořskou vodu reaguje každý vlas jinak, proto i ošetření je pro každého individuální. S následnou péčí o vlasy nejlépe poradí kadeřník,“ říká Hubálek.

Hydratace a zase hydratace

Kromě stop, které na vlasech zanechalo léto, namáhá kadeře i podzimní počasí. Sluneční záření už sice není tak silné, běžné jsou ale větší teplotní výkyvy. Ráno nejsou výjimkou mrazíky, odpoledne teploty šplhají nahoru. Sychravější dny pak mohou způsobit krepatění. V obecné rovině platí, že s příchodem podzimu je potřeba vlasy hydratovat a regenerovat tak, aby došlo k obnově vnitřní struktury i povrchu vlasu. Podzimní kúra by neměla skončit jednou návštěvou odborníka. Péče je potřeba neustále, a čas na vlasy je tak dobré si udělat i doma.

Jak na domácí péči

Při mytí odborníci radí používat hydratační šampony, do podzimního arzenálu přípravků patří ale i ty čisticí, které vlasy zbaví nánosů různých stylingových přípravků z léta. Je dobré vybírat si produkty, které jsou k vlasům šetrné, tedy bez parabenů a silikonů. Doporučuje se oplachovat vlasy spíše vlažnou vodou, příliš teplá je vysušuje.

Přípravky, bez kterých se neobejdete

Kromě kondicionéru (ideálně zvlhčujícího), který by měl být standardem, je dobré aplikovat do vlasů pravidelně i masky. Vedle hydratačních se pro podzimní dny hodí ty s vyživujícími oleji. Stačí nechat působit kolem deseti minut, mnohem lepšího efektu se ale docílí, pokud masku aplikujete přes noc. Prospět mohou i séra, ovšem jen v malém množství, aby vlasy nezatížila.

Pokud jde o úpravy vlasů, měly by být po létě co nejšetrnější – nedoporučuje se tak žehlení a kulmování na denní bázi, a pokud je to nevyhnutelné, je vhodné používat ochranné přípravky. Výběr je obrovský – od různých vlasových sprejů a krémů po nejrůznější séra a mléka.

Výhody přírodní kosmetiky

Spolu s hotovými přípravky od kadeřníka nebo z drogerie je možné používat i doma vyrobenou kosmetiku. V tomto konkrétním případě má tu výhodu, že je levnější a navíc na zcela přírodní bázi. Jednoduché a účinné je připravit si například odvar z bylin, kterým se vlasy propláchnou. Stačí koupit sáček požadované směsi (pokud doma nemáte vlastní rukou nasbírané usušené léčivé květy) a malé množství zalít horkou vodou, případně ve vodě bylinky povařit. Recept na přípravu nálevu vždy bývá uveden na obalu.

Co umí bylinky?

Dobře poslouží heřmánek, který zklidňuje pokožku a zvyšuje vlasový lesk, rovněž máta či levandule tlumí svědění pokožky a zabraňují tvorbě lupů. Kopřiva posiluje růst vlasů. Kromě odvaru si doma snadno vyrobíte i vlasovou masku. Použít lze obdobné přísady jako u těch pleťových. Zatímco u odvaru není zvlášť potřeba řešit jeho trvanlivost, už jen proto, že se zpravidla spotřebuje celá dávka, u masky, pokud vám zbude, buďte obezřetní. Pokud je vyrobena z čerstvých surovin, podléhá rychle zkáze.

Tip redakce:

Pro podzim se dobře hodí hydratační maska z avokáda, olivového oleje a medu. Avokádo rozmačkáme, smícháme s ostatními ingrediencemi a naneseme rovnoměrně na vlasy. Necháme působit cca 10 minut, poté umyjeme vlasy šamponem jako obvykle.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás JaS ve spolupráci s expertem Josef Hubálek

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Josef Hubálek
Vlasový expert
12
"Při práci se vždycky řídím hlavně svým instinktem."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít