Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Nové metody mytí vlasů: Vyznáte se v nich?

Nové metody mytí vlasů: Vyznáte se v nich?

Nové metody mytí vlasů: Vyznáte se v nich?

7. dubna 2018 od Helena Hladíková

7. dubna 2018 2 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Markéta Karvaiová

Co-washing a Pre-washing – v poslední době se doslova roztrhl pytel s alternativními metodami mytí vlasů, při nichž klasický šampon ztrácí své dosavadní výsadní postavení. V čem ale spočívají a hodí se vůbec pro každý typ vlasů? Na to jsme se zeptali vlasové expertky Markéty Karvaiové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Asi nejznámějším „nechemickým“ postupem, o němž se v současnosti nejvíce mluví, je metoda No poo. Při ní se zcela vysadí šampon a další pečující přípravky a vlasy si myjete pouze vodou, v tom méně drastickém případě přírodní směsí z jedlé sody, jablečného octa či žitné mouky.

mytí vlasů vodou

Síla kondicionéru aneb Co-washing

Absencí šamponu se vyznačuje i další nová metoda, a sice Co-washing (neboli conditioner-only washing). Místo šamponu při ní používáte kondicionér, ideálně bez obsahu silikonů. A jak to funguje? Jednoduše vmasírujete kondicionér do mokrých vlasů, necháte pár minut působit a pak vlasy důkladně opláchnete. Zbavíte je tak nejen nečistot, ale zároveň jim poskytnete dostatečnou výživu a krásně zjemníte jejich strukturu. „Metoda Co-washingu však není moc vhodná pro ženy s rovnými a jemnými vlasy, které by naopak mohl pouhý kondicionér spíše zatěžovat. Ženy s kožními problémy, jako je seboroická dermatitida, a ženy s velmi mastnou pokožkou hlavy by se této metodě měly rovněž vyhnout,“ doporučuje expertka. Co-washing se tedy hodí zejména pro nepoddajné, kudrnaté a vlnité, barvené či jinak namáhané vlasy s tendencí k vysušování.

kondicionér na vlasy

Péče v obráceném pořadí aneb Pre-washing

Jedinou novou metodou, která bere klasický šampon na milost, je Pre-washing. Při ní se totiž aplikují pečující přípravky, jako jsou kondicionér, vlasové masky či kúry, ještě před použitím samotného šamponu. Toto obrácené pořadí má zajistit, že vlasy nebudou po umytí ztěžklé, zplihlé a takříkajíc bez života. Když naopak nanesete tyto přípravky do suchých vlasů, necháte 10–15 minut působit, opláchnete a teprve pak umyjete šamponem, vlasy se vám odvděčí jemností, hebkostí a budou dobře vyživené.

Tip redakce:
Místo klasických pečujících přípravků vyzkoušejte kokosový olej. Vetřete ho do konečků a délek vlasů a zhruba po 30 minutách důkladně opláchněte. Pak vlasy umyjte šamponem.


 

Dejte svým vlasům čas

Zaujala vás některá z metod, ale tápete v tom, jak s ní začít? Záleží na tom, jakou konkrétní metodu chce žena vyzkoušet. Zda se chystá svoje vlasy úplně osvobodit od mycích přípravků, nebo chce svou rutinu pouze pozměnit a přejít na ‚jemnější‘ typy přípravků. Pokud se chystá například na No poo metodu, doporučovala bych pomalejší přechod, například nějaký čas používat micelární šampony a sledovat, jak na to vlasy reagují. Přechod na novou metodu nemusí být vůbec snadný a vlasy si mohou ‚zvykat‘ i několik týdnů,“ radí odbornice závěrem.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Markéta Karvaiová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Markéta Karvaiová
Novinářka, bloggerka a hair stylistka
1208
"Každá žena je jako diamant - silná, krásná a jedinečná. Každý diamant ale k zachování svého lesku potřebuje pravidelnou péči."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít