Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Lakování vlasů od A do Z

Lakování vlasů od A do Z

Lakování vlasů od A do Z

10. března 2018 od Anna Adlerová

10. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová ve spolupráci s expertem Marcela Neumannová

Která žena by si bez laku na vlasy uměla jejich úpravu představit? Možná se v něm ale skrývá víc, než by většina z vás řekla. Používáte ten správný? A používáte ho dobře? Jak si správně vybrat a k čemu všemu se hodí? Jak se zorientovat v lacích na vlasy, nám poradila kadeřnice s dlouholetou praxí, Marcela Neumannová.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Lak na vlasy není jen ten nejlepší pomocník pro dokonalou fixaci účesu. Umí mnohem víc. Kvalitní lak na vlasy propůjčí vašim vlasům objem a dodá jim lesk. Velice užitečná je i jeho vlastnost chránit vlasy před vlhkostí nebo ukáznit elektrizující vlasy. Ty stačí jen lehce přestříkat a hned se vám s nimi bude pracovat lépe! A že máte vlasy slepené, takže je po každém použití laku musíte hned umýt? Vybírejte lépe! Dobrý lak s nižší fixací snadno vyčešete kartáčem. „Pomůže i proud studeného vzduchu,“ doplňuje kadeřnice.


Jak si vybrat správně

Jako u jakékoliv jiné péče na vlasy je nutné se řídit primárně typem svých vlasů. Jemné vlasy například rozhodně nepotřebují tak silnou fixaci jako hrubé, silné vlasy, které je těžké zkrotit. Stejně důležitá je při volbě správného produktu i příležitost, na kterou se chystáte, a typ účesu, jaký pro ni zvolíte. Je rozdíl, jestli chcete vlasy pouze jemně zpevnit a ochránit před vnějšími vlivy na denní nošení, nebo potřebujete zafixovat složitější účes na společenskou akci. Používat tedy jeden lak na vlasy, univerzálně a bez rozmyslu, není zrovna ta nejlepší cesta.

společenský účes

Druhy fixace

V závislosti na síle fixace jsou běžně k dostání tři skupiny laků – normální fixace, silná fixace a velmi silná fixace. Normální fixace, někdy označovaná jako flexibilní, poskytuje jen velmi malou ochranu před případnými negativními vlivy. Lak s normální fixací je vhodný především pro jemné účesy s přirozeně volnými loknami. Lak se silnou fixací (označení strong/medium) nabízí fixaci o poznání větší. Strong laky na vlasy poskytují dostatečnou ochranu a tuhost při klasických klimatických podmínkách. Jsou ideální pro dlouhodobé ovládnutí i těžce poddajných vlasů. Maximální fixaci přinášejí velmi silné laky na vlasy (označení very strong/maximum), které nabízejí dlouhodobé zpevnění i v případě velmi hrubých a nepoddajných vlasů. Laky s maximální fixací jsou vhodné především pro účesy na slavnostní příležitosti, kdy musí účes vydržet dlouhé hodiny dokonalý.


Ztrácíte se v nabídce produktů?

V dnešní době je velká kosmetická konkurence. A ty nejběžnější přípravky, jakým lak na vlasy je, má ve svém sortimentu každá vlasová značka. Jak si vybrat správně? „Každá značka má své specifické znaky, kterými se od ostatních liší," vysvětluje Marcela.„Všechny máme svou oblíbenou značku šamponů.  Jestli nám vyhovují šampony a další produkty určité značky, tak bych se v této linii držela i při výběru laku na vlasy. V rámci této značky bych pak volila konkrétní lak podle typu vlasů a fixace, kterou potřebují," radí expertka. 

Více podob s jedním účinkem

Dnes jsou běžně k dostání dva typy laků na vlasy, a to aerosol nebo lak bez plynu. Ačkoli oba slouží ke stejnému účelu, princip aplikace je ale zcela odlišný. „U aerosolových laků je samotný lak uzavřen v natlakované nádobě. Za použití uvolňovacího ventilu se rozprašuje kapalina. Naproti tomu u laků bez plynu se lak na vlasy aplikuje pomocí mechanického rozprašovače či pumpičky," vysvětluje kadeřnice. 

kudrnaté vlasyOba typy laků mají totožné účinky pro zafixování požadovaného účesu. „Aerosolové laky vytvářejí kontinuální emisi mlhy s miniaturními kapkami. Laky bez plynu je naopak vhodné aplikovat nejdříve do dlaně a až následně nanést na vlasy,“ pokračuje. A jak se mezi nimi rozhodnout? Pokud je jedním z vašich požadavků zvětšení objemu, měly byste se držet klasických aerosolových laků na vlasy. V případě hustých a kudrnatých vlasů vám dodají lepší fixaci naopak laky s pumpičkou bez plynu. „Co se týče laků na vlasy, obecně doporučuji při tvorbě účesu pracovat s laky s nižším stupněm fixace, které se dobře vyčesávají. S vlasy se pak dá stále pracovat. Pro finální zafixování účesu pak sahám po silněji tužících lacích,“ dodává kadeřnice závěrem.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Adlerová ve spolupráci s expertem Marcela Neumannová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Marcela Neumannová
Vlasová expertka a pedagožka
82
"Své povolání beru jako poslání."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít