Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Jak naučit děti mýt si správně vlasy

Jak naučit děti mýt si správně vlasy

Jak naučit děti mýt si správně vlasy

26. května 2019 od Karolína Hornová

26. května 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Dítě a dospělý šampon? Proč ne. Stačí vybrat vhodné složení nebo sahat po přírodních či jemných, pečujících produktech. Víme, které to jsou i jak naučit dítě starat se o své vlasy.
Dítě, které už je do velké míry samostatné – jede na tábor nebo školu v přírodě, praktikuje zde hygienické návyky, umí si správně vyčistit zuby i „bez dozoru“ – může používat přípravky, na které jste zvyklí i vy. „Na rovinu – dětské šampony jsou dětské v tom směru, že méně štípou do očí a jsou citlivější k jemné pokožce hlavy,“ vysvětluje kadeřnice Iva Borovská a pokračuje: „Pokud třeba i malým dětem umyjeme hlavu „dospěláckým“ šamponem, nic se nestane.“ Naopak nedoporučuje dlouhodobé používání šamponů proti lupům nebo na podporu růstu vlasů, které stimulují a prokrvují pokožku hlavy a na tu jemnou mohou mít nežádoucí vliv.
mytí vlásků

Volte jemnější šampony

Odbornice vysvětluje, že se může stát, že děti nebudou na některé složky zvyklé. Proto byste měli sahat po šamponech na jemné vlasy, po hypoalergenních produktech nebo třeba po šamponech a kondicionérech na přírodní bázi. Zkuste třeba Aussie Láskyplně vyživující šampon Miracle Nourish  a kondicionér nebo vyživující Garnier Ochranný šampon Botanic Therapy Honey & Propolis. Vhodné budou i produkty s maximem přírodních složek, bez silikonů, parabenů a sulfátových tenzidů, jako je třeba veganská novinka Nature Box Šampon Almond Oil.
holčička se šamponem

Psychologický efekt šamponu

Může se to zdát „přitažené za vlasy“, ale vzpomeňte si na své dětství a na to, jak jste byli mezi spolužáky „cool“, když jste používali některé „dospělácké“ produkty. U šamponu to je stejné. „Zavést“ nový rituál můžete třeba tak, že necháte dítě používat svůj šampon nebo mu naopak pořídíte jeho vlastní, který si bude moci hrdě postavit na poličku u vany.
Zvlášť u holčiček (ale i u kluků s delšími vlasy) je péče o „hřívu“ důležitá – stejně jako zakořenění správných návyků, jak se o vlasy starat. Tím, že jsou dětské vlasy mladé a plné života, není nutné investovat do speciálních olejů, sér, sprejů a podobně. Bohatě postačí kvalitní šampon a kondicionér, který dětem usnadní rozčesávání vlasů, při kterém mohou být mnohdy zbrklé a netrpělivé,“ dodává kadeřnice.
společný rituál mámy s dcerou

Mytí vlasů jako zábavný rituál

Vhodnou dobou na to, kdy naučit dítě pečovat o své vlasy, je právě doba před prázdninami, během nichž dítě pojede na dlouhou dobu k babičce, na tábor nebo na návštěvu ke kamarádce. Všude tam si bude muset hlavu dříve nebo později umýt samo. Začněte s tím už doma – třeba tak, že si společně zahrajete na kadeřnici a klienta a vy jako kadeřnice budete při celé proceduře vysvětlovat co, jak a proč děláte.
 

Zásadní jsou:

  • Množství šamponu – děti si s produkty rády hrají a šampon tak krásně pění, ale vysvětlete jim, kolik šampon stojí, i to, že přemíra pěny může vysušovat pokožku hlavy a škodit vlasům - stačí množství o objemu čajové lžičky.
  • Postup mytí hlavy - dítěti vysvětlete, že ideální je mýt si vlasy dvakrát šamponem a po opláchnutí použít stejné množství kondicionéru, který se nanáší hlavně do délky vlasů a konečků.
Co se týče sušení, dětské vlasy bývají jemnější a uschnou rychleji. I tak ale není od věci naučit děti zacházet s fénem a případně jim ho i přibalit na cestu. Ideální bude, když vlasy nechají volně proschnout a fénem na střední stupeň je pak vysuší dosucha.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít