Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Jak na vlasy na podzim

Jak na vlasy na podzim

Jak na vlasy na podzim

12. září 2016 od Monika H

12. září 2016 5 minut čtení
Připravil/a Monika H ve spolupráci s expertem Petra Měchurová

Vlasy husté, lesklé, nejlépe dlouhé – znak zdraví a historicky symbol prestiže. Právě takovou bezchybnou ´hřívou´ do pasu se pyšnila rakouská císařovna Sissi. Která z nás by se jí v tom alespoň částečně nechtěla vyrovnat?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Alžbětě Bavorské ale její krásné vlasy nespadly do klína jen tak – byly výsledkem soustavné a kvalitní každodenní péče o ně. Tím bychom se měly, my ženy, nechat inspirovat.  Zejména v tomto období, kdy jsou vlasy nejvíce náchylné k poškození. 

„Z letní dovolené si často přivezeme místo zdravých a upravených vlasů nevzhlednou kštici, která postrádá lesk a energii. Nejdříve je proto nutná jejich regenerace. Musíme je řádně vyspravit. Tím je rovněž připravíme na blížící se ochlazení a případné mrazy,“ říká Petra Měchurová, majitelka stejnojmenného salonu. „Bez důkladné regenerace, kterou doporučuji provádět průběžně celý rok, budou zkrátka vlasy strádat,“ doplňuje jedna z nejvýznamnějších osobností české kadeřnické scény.

Horkou novinkou, kterou kadeřnice k ošetření vlasů doporučuje, je přístroj Micromist. Funguje na bázi páry a dokáže vlasy hloubkově „obrodit“ již během jediné návštěvy salonu.

Kromě odborného zásahu bychom podle jejích slov měly dopřát vlasům intenzivní péči alespoň jednou týdně doma pomocí různých vyživujících masek a zábalů. „Aplikujeme je vždy až po šamponování, do vlasů jemně prosušených, ale ještě před nanesením kondicionéru. V této fázi jsou totiž otevřené vlasové kutikuly. Vyživující látky z masky se tak do nich mohou perfektně vstřebat. Po opláchnutí masky pak naneseme kondicionér, který vlasové kutikuly uzavře a připraví je na následnou stylingovou úpravu,“ popisuje novodobá lazebnice. V domácích podmínkách často saháme také po alternativních produktech k výrobě zábalů – po vaječných žloutcích, rostlinných olejích, medu, citronové šťávě a dalších. Receptur jsou přehršle. Zaručenými radami se to na internetu přímo hemží.

„I tyto typy ošetření lze aplikovat. Má to ale svá úskalí. Dokážete skutečně správně odhadnout, která surovina je pro váš druh vlasů ta pravá ořechová? Domácí zábaly vlas uhladí, vyživí… Ale na druhou stranu bývají i hodně silné, vlasy zatíží a nedostaví se kýžený efekt, po kterém prahne v našich podmínkách většina žen: nedodají jemnějším vlasům objem,“ upozorňuje vlasová expertka. „Profesionální produkty jsou vyráběny více na míru jednotlivým typům vlasů a vlasové pokožky. Porost hlavy nejen vyživí, ale současně mu dodají objem i lesk.“

Na kvalitu vlasů mohou mít negativní dopad také některé, mnohdy bohužel každodenní postupy při jejich úpravě – chceme být přeci stále krásné. A tak nás podzimní vítr a déšť nutí mnohem častěji, než by bylo záhodno, sahat po fénu, žehličce či kulmě. Jejich nadměrné používání v kombinaci s nevhodnými přípravky, korunované navíc frekventovaným vysoušením za vysoké teploty může ale vlasy vysušit a trvale narušit jejich strukturu čili vlasová vlákna. Styling vlasů s pomocí zmíněných přístrojů proto omezte na minimum. U zdravých vlasů znalci doporučují žehlení nebo kulmování maximálně 2x týdně; při fénování radí nastavit co nejnižší teplotu. Vyplatí se také investovat do přípravků s termo-aktivními ochrannými filtry, které vlasy při procedurách ochrání před termickými hrozbami.

„Na podzim a při nízkých teplotách se často rapidně zhoršuje stav vlasů. Mají sklon být suché. Nošení čepic sice vlasy ochrání před náhlými mrazy a změnami teplot, leč může být rovněž příčinou jejich extrémní suchosti. Navíc rozličné pokrývky hlavy a šály vlasy často zelekritrizují. To může vést až k nenávratnému poškození vlasových kutikul,“ varuje Petra Měchurová a radí: „Poletující suché vlasy můžeme zkrotit jejich hydratací.“ Za tímto účelem doporučuje aplikaci hydratačních masek a různé ´obřady´, které dokážou vlasům dodat potřebné množství vody.

Zvýšenou péči je v tomto období potřeba věnovat i pokožce hlavy. Stává se citlivější kvůli klimatickým změnám, a často i z důvodu používání nešetrných šamponů a jiných vlasových přípravků. Dráždivé složky v nich obsažené mohou narušit kyselý kožní plášť, jenž kůži chrání. Ta je pak náchylnější k vysoušení a podráždění. Podle vlasové odbornice můžeme problémům předejít správnou volbou šamponů. A pokud má pokožka sklony k lupům, je dobré volit čisticí šampony a adekvátní péči.

Stejně jako na jaře i na podzim dochází ke zvýšenému vypadávání vlasů. Jde o přirozený proces. Zatímco v létě podporuje slunce produkci hormonů podporujících růst vlasů, v závěru roku mají tendenci spíš vypadávat. Ztráta 80 až 100 vlasů denně je nicméně běžná. V zátěžových situacích může být úbytek vyšší. Pak Petra Měchurová doporučuje preventivní kúru s pomocí preparátů, které růst podpoří a pokožku zklidní. Na otázku, zda barvit či nebarvit vlasy, okolnostmi a nevhodnými praktikami už tak dost namáhané, odpovídá: „Každé barvení je sice zásah, ale v současné době jsou už barvy šetrnější, než bývávalo. Jsou na olejové bázi. Jestliže svěříte tento proces odborníkům, není čeho se bát.“

Trendem podzimu a zimy jsou přírodní jednolité barvy s přirozeným odleskem a vzhledem. Zvolit můžete i přeliv, který vlasy zacelí, dodá lesku. Vlasy vyšisované sluníčkem lze též nechat jen lehce barevně poupravit kadeřníkem. Sečteno a podtrženo, vlasy vyžadují speciální zacházení. A investovat do nich se vyplatí, protože stejně jako šaty dělají člověka.  S pár chlupy na hlavě to těžko někam dotáhnete. Řečeno s nadsázkou, ale nikterak přehnanou. 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Monika H ve spolupráci s expertem Petra Měchurová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Petra Měchurová
kadeřnice
1419
"Účes vyjadřuje osobnost a styl."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít