Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Dolaďte tvar obličeje pěšinkou. Víme jak!

Dolaďte tvar obličeje pěšinkou. Víme jak!

Dolaďte tvar obličeje pěšinkou. Víme jak!

26. ledna 2019 od Karolína Hornová

26. ledna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Kulatý, oválný, hranatý, špičatý… Který tvar je ideální? My říkáme, že všechny. Pokud chcete ze svého přirozeného tvaru obličeje vytěžit maximum, stačí často málo – třeba přehození pěšinky na stranu. Pojďme se na to podívat.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Říká se, že ideální tvar obličeje je oválný. Stačí se ale podívat na modelky a herečky – nejen, že jsou důkazem, že každý tvar obličeje může být krásný, ale také příkladem toho, jak se dá pomocí účesu měnit vzhled. Správným sestřihem nebo ofinou můžete zvýraznit to, co se vám na sobě líbí, a upozadit třeba příliš výrazné rysy. Dobrá kadeřnice vám poradí, jak na to. Pokud zatím nechcete měnit účes nebo si nechat ostříhat ofinu podle tvaru obličeje, zkuste si pohrát s pěšinkou.

 
PĚŠINKA UPROSTŘED

Tento styl sluší dlouhým, rovným vlasům, kdy působí trošku „retro“ – tedy jako z konce šedesátých a ze sedmdesátých let, kdy frčely dlouhé „hippie“ účesy. Tato móda se dnes zase vrací (stačí se podívat do obchodů s oblečením), tak se rozhodně nebojte, že by váš účes mohl vypadat zastarale. Pěšinka uprostřed ale sluší i vlnitým a „nespoutaným“ účesům. „Pěšinka uprostřed je navíc naprostá klasika, která nestárne. Na druhou stranu, nesluší úplně každému a chápu, že někteří k ní musejí trošku sbírat odvahu,“ směje se kadeřnice Iva Borovská.
 
pěšinka uprostřed

Kulatý obličej

Pěšinka uprostřed má schopnost opticky prodloužit obličej – a to i v závislosti na tom, jak moc necháte vlasy splývat do obličeje. Pokud máte velmi kulatý obličej, nechte vlasy nebo alespoň dva prameny splývat před ušima,“ radí odbornice.
 
Pěšinku uprostřed můžete vyzkoušet i s kratšími či vlnitými vlasy – v takovém případě nebude její geometrická přesnost tolik nápadná. Pokud se rovné pěšinky „á la Mahulena Bočanová“ bojíte, zkuste ji vyrýsovat cik-cak s tím, že začnete uprostřed a pak budete uhýbat do stran. Celkový vzhled se tím zjemní. Pokud ráda nosíte ohon, zkuste ho posadit trochu níže, zachovat krátkou pěšinku uprostřed a po stranách vypustit prameny vlasů kolem očí a tváří.
 

Podlouhlý obličej

Pěšinka uprostřed se hodí i pro podlouhlý, oválný obličej – ten nebudeme chtít prodlužovat, ale opticky zkrátit v oblasti čelapomůže pěšinka uprostřed a prameny sčesané za uši, nebo sestříhané od kadeřníka: opticky zkrátit vysoké čelo můžeme pomocí uprostřed rozdělené ofiny. Vhodná je i patka (ovšem s pěšinkou na stranu), o které si povíme dále.
 
pěšinka na straně

PĚŠINKA NA STRANĚ

Pěšinka na straně (a nebojte se ji učesat opravdu hodně nízko) dokáže vykouzlit hravou asymetrii, která opticky načechrá a zjemní ostré rysy. Dokáže na pohled zjemnit příliš výrazné lícní kosti, ale také upozadit výraznou, špičatou bradu. Jak ji česat?
 
Pokud máte hodně rovné vlasy nebo třeba mikádo, neposazujte pěšinku příliš nízko – stačí nad střed oka. Můžete také zvolit patku. Pokud máte hravý, třeba vlnitý účes nebo hodně husté vlasy, můžete si dovolit nízkou pěšinku, kterou můžete různě přehazovat. Pokud vám takto na straně nedrží, sáhněte po laku na vlasy nebo při krátkém sestřihu po stylingovém gelu,“ radí kadeřnice.
 
špičatý obličej

Špičatý obličej

S jemnými vlasy a strachem, že by vám na jedné straně zbylo málo vlasů, zkuste opět malý trik – pěšinku „projeďte“ od čela nad okem křížem přes hlavu až doprostřed. Tím docílíte toho, že pěšinka bude opticky na straně, ale vlasů budete mít na obou stranách stejně. Pokud máte špičatý obličej s výraznými lícními kostmi, bude vám slušet mikádo nebo krátký sestřih – inspirujte se třeba u Victorie Beckhamové.
 
krátké vlasy

Hranatý obličej

Ostré rysy rozhodně zjemní vlnité vlasy, světlejší odstín barvy nebo třeba decentní, nedbale elegantní patka,“ říká Iva Borovská. K patce doporučuje pěšinku na stranu, která by ale neměla být příliš ostrá: „Nedbale rozdělená nebo cik-cak pěšinka zjemní vaše rysy. Patkou lehce zakryjte čelo, ale nezakrývejte ho celé.“
 

s patkou polodlouhé vlasyTip redakce:
Když pěšinka nedrží (třeba proto, že jste ji po dlouhé době přečesala na jinou stranu, nebo proto, že máte
jemné vlasy s podrosty), nebojte se stylingových produktů. Jemné, poletující vlásky usadí na místo dobrý lak na vlasy, třeba Schwarzkopf Lak na vlasy Taft Ultimate. Myslete na styling už při úpravě účesu a použijte stylingový sprej, třeba Toni&Guy Stylingový vosk ve spreji High Definition, který vlasy udrží na místě, ale nepřipraví je o objem. Nebude tak hrozit, že budou nepříjemně „uplácnuté“.  Pokud chcete podpořit jemné vlny kolem obličeje, vsaďte na „sea salt“ sprej, třeba Aussie Sprej na vlasy Miracle Beach Waves.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Iva Borovská
Kadeřnice a hair stylistka
2498
"Účes je zrcadlem stylu a osobnosti."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít