Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Chytrý kartáč aneb revoluce, která poví vše o vašich vlasech

Chytrý kartáč aneb revoluce, která poví vše o vašich vlasech

Chytrý kartáč aneb revoluce, která poví vše o vašich vlasech

20. dubna 2017 od Eva Suchomelová

20. dubna 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Pročešete si vlasy a váš kartáč vám přes mobilní aplikaci doporučí vhodnou péči i způsob, jak je lépe česat či upravovat. Zdá se vám to jako sci-fi? Omyl! První chytrý kartáč už je na světě a koncem letošního roku se začne prodávat i u nás!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Jmenuje se Hair Coach Powered a představil se na největším veletrhu elektroniky na světě CES v Las Vegas. První chytrý kartáč na světě získal ocenění International CES Innovation Award, které oceňuje výjimečný design a inženýrství v oblasti nových technologických produktů pro zákazníky. Za jeho vznikem stojí mezinárodní tým složený z odborníků společnosti Withings, kadeřnické značky Kérastase a specialistů Výzkumného a inovativního technologického inkubátoru L´Oréal.


Jaké mám vlasy?

To asi zajímalo odjakživa každou ženu od starověku dodnes. Na první pohled vidíte, zda máte vlasy vitální a dobře vypadající, anebo splihlé, těžko upravitelné, vysušené, krepaté či polámané. Když jdete ke kadeřnici, tak vám také vlasy nejprve zkontroluje, zkusmo prohrábne rukou, aby zjistila, zda a jak moc vám padají. Také prohlédne vlasovou pokožku, jestli se kůže neloupe, nevysychá či naopak extrémně nemastí. Tato základní smyslová diagnostika slouží ke správnému určení typu vlasů a také k odhalení případného akutního problému s vlasy. Teprve pak může navrhnout správnou kosmetiku jak pro péči v salonu, tak i pro domácí použití.


Vědecký přístup

Vedle tohoto základního druhu existují i velmi sofistikované metody a přístroje, které vlas zkoumají na mikroskopické úrovni a mohou ukázat i poškození vlasu, které pouhým okem nevidíte. S jakými metodami se lze setkat?

První, kdo přišel s technickým zařízením a vědeckým testováním vlasu a vlasové pokožky pro veřejnost, byli lékaři-dermatologové. Tyto přístroje se nejprve uplatnily při hledání příčin padání vlasů či onemocnění vlasové pokožky. V současnosti se uplatňuje především mikroskopické vyšetřování vlasů (trichogram) a operativní odběr kožní biopsie, v případě seboroické dermatitidy a jiných zánětlivých onemocnění ovlasené kůže přichází v úvahu laboratorní mykologické vyšetření.

Postupně vznikl spojením dermatologie a kosmetiky i nový obor, tzv. trichologie. S trichologickým vyšetřením se můžete setkat jak u dermatologa, tak i v kadeřnickém salonu. Většinou se jedná o vyšetření pomocí trichokamery, kterou se vyšetřuje vlasová pokožka a následně u vytrženého vlasu jak vlasová cibulka (lidově zvaná kořínek), tak i vlasový stvol. Vyšetření trvá cca 15 minut.

Trichokamery mají svou obdobu v tzv. mikrokamerách, s nimiž poskytují vlasové poradenství kadeřnické salony, ale i prodejci kosmetiky. Tyto kamery zvětší vlas v rozmezí 100-300krát, díky čemuž je možné zjistit případná poškození povrchu vlasu, tzv. kutikuly. Vyšetření zabere asi 30 minut a jen některá kadeřnictví jej poskytují zdarma v rámci propagační akce.


Pročešte se k informacím

A jak vlastně vznikl chytrý kartáč pro salonní i domácí použití? Výzkumníci ze společnosti L'Oréal objevili, že silné rozčesávání vlasů kartáčem způsobuje jejich poškození včetně lámání a roztřepených konečků. Spolu s dalšími dvěma partnery z týmu vytvořili kartáč Kérastase Hair Coach Powered by Withings, který minimalizuje tato rizika díky využití mnoha senzorů, jež poskytují informace o kvalitě vlasů a jejich rozčesávání.

Zabudovaný mikrofon monitoruje zvuk při česání vlasů a podle zvukových vln rozpozná kvalitu vlasů, jejich poddajnost, krepatění, suchost, roztřepené konečky nebo například lámavost. Jeden ze senzorů měří sílu působící při česání na vlasy a na pokožku hlavy. Integrovaný akcelerometr a gyroskop umožní další analýzu kartáčování a počítají tahy kartáčem. Zároveň díky hmatové odezvě signalizují příliš energické česání vlasů. Konečně vodivostní sondy určují, zda je kartáč používán na suchých, nebo vlhkých vlasech, aby se zajistilo přesné měření vlasů.


Informace o vašich vlasech v počítači

Kartáč je sám o sobě voděodolný. Je určen pro všechny typy vlasů a začíná sbírat data ihned při česání. Funguje na baterie. Aplikace bude dostupná pro obě platformy iOS i Android. Získaná data kartáč posílá přes Wi-Fi nebo Bluetooth do speciální aplikace, jež při jejich vyhodnocení bere v potaz také počasí (teplotu, vlhkost, UV záření, vítr atd.), které také ovlivňuje kvalitu vlasů. Aplikace sleduje způsob, jak si češete vlasy, a zohledňuje další aspekty vašeho každodenního života. Díky tomu získáte cenné informace například o kvalitě svých vlasů, způsobu a efektivitě česání a také personalizované tipy na péči a doporučení vhodných produktů Kérastase.


Technika ve službách krásy

Každá ze zúčastněných stran – Kérastase, Withings a Výzkumný a inovativní technologický inkubátor společnosti L´Oréal – měla na starosti jinou část vývoje této novinky.

Inkubátor, laboratoř hledající řešení potřeb kosmetických spotřebitelů pomocí technologických inovací, dohlížel na testování kartáče a vyvíjel algoritmus analýzy signálu. „Technologie ovlivňují zákaznické chování a chytré přístroje mají v péči o vlasy a pleť velký potenciál,“ vysvětluje Guive Balooch, globální viceprezident Výzkumného a inovativního technologického inkubátoru L´Oréal. „Kartáč na vlasy je věc, kterou průměrný zákazník používá každý den. Díky nové technologii tak Kérastase a Withings společně přetvářejí vztah člověka ke svým vlasům a přitom názorně ukazují, že chytré přístroje mohou způsobit revoluci v kosmetickém průmyslu.“

Withings vytvářel hardware včetně špičkových senzorů, kterými je kartáč vybaven, a vedl testování uživatelské přívětivosti mobilní aplikace. „Withings má schopnost vylepšit předměty každodenní potřeby díky senzorům, které lidem přiblíží jejich chování a zvyky. Jsme nadšeni, že tuto zkušenost nyní vnášíme i do kosmetického průmyslu,“ říká Cedric Hutchings, viceprezident pro Oddělení digitálního zdraví společnosti Nokia. „Pokaždé, když někdo použije chytrý kartáč, získá informace, k nimž dříve neměl přístup a které mu pomohou zlepšit celkovou péči o vlasy.“

Značka Kérastase poskytla odborné znalosti v profesionální péči o vlasy při vývoji kartáče a jeho designu. Stojí také za personalizovaným obsahem a doporučeními. „Naši klienti vnímají své vlasy jako prostředek vyjádření vlastní identity. My se jim vždy snažíme poskytnout kvalitní nástroje a technologie, které podpoří krásu jejich vlasů. Díky individuálním informacím a doporučením produktů v reálném čase přinášíme klientům nové poznatky pro ještě lepší péči na míru,“ přibližuje Vincent Nida, generální manažer Kérastase.

kartáč

Zdroj foto: archiv značek L'Oréal a Kérastase

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít