Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy 5 tipů, jak si udržet krásné vlasy i v zimě

5 tipů, jak si udržet krásné vlasy i v zimě

5 tipů, jak si udržet krásné vlasy i v zimě

10. prosince 2018 od Jana Kantorová

10. prosince 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

V mrazivém období je všechno jinak – trpí jím pleť, pokožka těla, a dokonce i vlasy. Objevují se tak nepříjemnosti, jako je svědění hlavy nebo elektrizování vlasů. Tady jsou tipy, jak na to, aby se vás takové problémy tuto zimu už netýkaly.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
O tom, že zimní počasí působí negativně na vaše vlasy, už jistě víte. Tyto nepříjemné projevy lze zmírnit používáním vlasových masek a zábalů. I přesto se ale sem tam mohou objevit potíže, jako je více se mastící pokožka hlavy kvůli nošení čepic, elektrizování vlasů nebo vysušená kštice. Víme, jak proti tomu jednoduše, účinně a hlavně rychle bojovat. Máme pro vás několik tipů pro první vlasovou pomoc.
 
Tip redakce:
Jakmile se vám vlasy v zimě nepozdávají, jde většinou o souběh několika problémů – lze se tak setkat s větší lámavostí vlasů a maštěním vlasové pokožky. Jeden konkrétní výrobek tak nevyřeší vše. Důležité proto je zaměřit se na péči o vlasy a udržovat je i čisté
.


1. Stop elektrizování

Kdo by to neznal, máte pěkně nastylovaný účes, ale sundáte svetr, zelektrizované vlasy se rozlétnou do všech stran a už se nedají učesat. Je to dáno nižší vlhkostí vzduchu a kontaktem s oblečením ze syntetických materiálů,říká kadeřnice Lenka Nováková.
 

Jak na to:

Ideální je tak jednou týdně zařadit do vlasové péče speciální zábal. „Po umytí a aplikaci hydratačního kondicionéru zabalte vlasy na pár minut do nahřátého ručníku. Poté umyjte.“
 
vlasy pod čepicí

2. Když nechcete mít pod čepicí

Právě v zimě se více než kdykoli jindy nosí čepice. Pod nimi se ale vlasy více potí, a zvyšuje se tak jejich mastivost. „V zimě je tak potřeba udržovat vlasy a vlasovou pokožku čistou. Vlasy si tak můžete umývat častěji, klidně každý den, pokud je potřeba. Jen je třeba vybrat šetrný šampon určený pro každodenní použití,“ radí kadeřnice a dodává, že je možné používat i suchý šampon, např. Toni&Guy Express Reboost Suchý šampon pro extrémní objem. Vyhněte se ale jakémukoli dráždění pokožky hlavy. Trápí-li vás mastné vlasy, jakékoli přehnané kartáčování, drbání či masírování nepřichází v úvahu. Vlasy si umývejte spíše chladnější vodou a při vymývání šamponu buďte pečliví. I ten nejšetrnější přípravek na vlasy totiž může udělat pořádnou paseku, necháte-li ho na vlasech déle, než je zamýšleno. Regenerační přípravky a různé balzámy a kondicionéry nikdy nenanášejte ke kořínkům vlasů. Balzámu stačí vždy trochu a aplikujte jej do konečků vlasů, masky jakbysmet. Přestože je fakt, že tyto přípravky jsou šetrné, pokožku hlavy by mohly zbytečně dráždit.
 

Jak na to:

Zkuste si připravit domácí zábal proti mastícím se vlasům. Smíchejte 50 ml olivového oleje a stejné množství citronové šťávy. Před použitím směs nahřejte. Naneste po celé délce vlasů, nechte působit 60 minut a vlasy poté pečlivě opláchněte.

 
Tip redakce:

Namísto oleje můžete použít také dotuha ušlehaný sníh z několika bílků. Do něj pak kápněte citronovou šťávu a naneste do vlasů. Nechte zaschnout a důkladně omyjte.
 
speciální péče o vlasy

3. Suché vlasy už nikdy více

Důležitým parametrem určujícím kvalitu vlasů je vlhkost. Zdravý vlas obsahuje dostatečné množství molekul vody, a to jak na povrchu, tak uvnitř. Právě vlhkost je to, co ovlivňuje pevnost, pružnost a tvarovatelnost vlasu. Během zimy je však schopnost vlasu absorbovat vodu narušena a v závislosti na vnějších vlivech neustále kolísá. „Obzvláště v suchém prostředí významně klesá vlhkost obsažená ve vlasu. Odpařuje se a společně s ní dochází i k úbytku cenných živin. Ty odcházejí malými trhlinkami na povrchu poškozeného vlasového vlákna,“ vysvětluje vlasová expertka Renata Gacká.
 

Jak na to:

  • Používejte speciální hydratační masky a zábaly (s kosmetikou to ale nepřehánějte, masky, oleje a zábaly nemusíte aplikovat každý den).
  • Zaměřte se na výrobky s obsahem keratinu, arganového oleje a dalších cenných složek, např. Schwarzkopf Beology Šampon pro suché vlasy s extraktem z hlubin moře.

 
4. Už žádné lupy

Nadměrné vysoušení pokožky hlavy může vést k podráždění, zarudnutí, a dokonce i k tvorbě svědivých lupů. Pokud i vy bojujete s neustálým nutkáním škrábat se ve vlasech, kupte si speciální zklidňující šampon proti lupům. Šetrně vlasovou pokožku vyčistí a zamezí opětovnému výskytu nepříjemných šupinek třeba Head & Shoulders Supreme Moisture Šampon a balzám na vlasy s arganovým olejem.
 

Jak na to:

  • Pokud při každém mytí používáte nejrůznější kondicionéry, masky, séra, balzámy, spreje a oleje, není divu, že se vlasy začaly ozývat. Jednoduše je zatěžujete moc přípravky najednou. Omezte jejich používání na minimum.
  • Ideální je při každém mytí používat pouze šampon a kondicionér a jednou týdně vyživující masku na vlasy.
  • Pokud jste zvyklí vlasy fixovat gely či laky na vlasy, vždy večer je třeba tyto prostředky z vlasů vyčesat.

fénování vlasů

Ulevte svým vlasům právě teď

  • Vlasy nefénujte hned po umytí. Naopak je nechte chvíli proschnout, pak naneste tužidlo a poté vyfénujte.
  • ​V zimě zkuste omezit používání laku na vlasy. Při kontaktu se sněhem nebo deštěm by mohl na vlasech nepříjemně ztvrdnout.
  • Poohlédněte se v drogeriích po šamponu a kondicionéru s nižším obsahem chemických látek, např. Nature Box Avokádový šampon, který obsahuje za studena lisovaný avokádový olej.
  • V zimě se také vyhýbejte používání žehliček na vlasy nebo kulem.

 

Pomoc i relax v jednom

Dopřejte si masáž! Prokrvení pokožky hlavy stimuluje činnost vlasových folikul, které tak lépe pracují a produkují silnější, odolnější vlasy. Mikromasáž je navíc velmi příjemná. Je to výborná psychická i fyzická relaxace, která uvolňuje od nakumulovaného napětí. Provádějte ji pomalými krouživými pohyby bříšky prstů. K masírování můžete využít i vhodný kartáč s podmínkou, že nemá ostré hroty. Vhodné je tupé zakončení např. drobnou kuličkou.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít