Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Znáte potraviny, které neohřívat v mikrovlnce?

Znáte potraviny, které neohřívat v mikrovlnce?

Znáte potraviny, které neohřívat v mikrovlnce?

8. října 2019 od Lucie Ulmanová

8. října 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová

Žije se uspěchaným životem a poctivé vaření se občas odbývá. A když je dopředu navařené jídlo, stačí ho už jen pohodlně ohřát v mikrovlnné troubě. Ta je v kuchyni dobrým pomocníkem, ale je třeba se mít na pozoru a nevkládat do mikrovlnky potraviny, které do ní nepatří.
Ano, dobrá hospodyňka pro peříčko i přes plot přeskočí a zbylým jídlem by se rozhodně nemělo plýtvat. Ale v některých případech u nesnědených potravin není opětovná tepelná úprava žádoucí. Jídlo by se pak mohlo stát toxickým. Zvlášť v případech, když se správně neskladovalo ve vzduchotěsné nádobě nebo při správné teplotě. Které potraviny neohřívat?

Kuře

Máte-li hlad jako vlk a už se vám na pokrm sbíhají sliny, pamatujte si, že nemá cenu spěchat. Pokud je kuře znovu ohřáté, nic hrozného se nestane, ale může se stát, že maso nebude rovnoměrně prohřáté. V důsledku toho mohou v kuřeti zůstat nebezpečné bakterie, které vyvolávají například únavu. Lepší je použít k ohřevu kuřete klasickou troubu, kde se maso prohřeje rovnoměrně.


Brambory

Uvařili jste více brambor, abyste měli přílohu i na druhý den? Nenechávejte zbylé potraviny chladnout na pokojovou teplotu, ale raději brambory opláchněte hned studenou vodou a uzavřete do vzduchotěsné nádoby. Zabráníte tvoření toxického botulotoxinu. Brambory hezky pomalu ohřívejte na pánvi.

Rýže

Je to velmi podobné jako u brambor. Uvařenou rýži doporučujeme zkonzumovat hned teplou. Vychladnutím při pokojové teplotě se v rýži rozmnoží bakterie zvané bacillus cereus, které mohou způsobit otravu a při opětovném ohřátí se mění v odolné toxické buňky. Pokud vám hodně rýže zbyde, zchlaďte ji studenou vodou, uzavřete do nádoby a dejte do lednice. Pak už rýži ohřejte jen jednou a na pánvi.


Těstoviny

Také těstoviny, samotné či s omáčkou, mají příliš hutnou konzistenci na to, aby se v mikrovlnné troubě ohřály rovnoměrně. Během procesu ohřívání se části horké omáčky pomalu rozšiřují, stříkají a prskají uvnitř a znečistí značnou část spotřebiče. Zkuste raději těstoviny s omáčkou vložit do hrnce a míchat, aby se rovnoměrně prohřály. Suché těstoviny můžete ohřát na pánvi s trochou oleje.

Houby

Jestli chcete předejít zažívacím potížím, nedoporučujeme opětovný ohřev hub v mikrovlnné troubě. Houby by se měly sníst do 24 hodin od jejich přípravy. Po tepelném zpracování se v nich totiž mění složení bílkovin. Po uvaření je proto snězte raději hned a ani je nenechávejte na plotně při pokojové teplotě.

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

3 komentářů k článku
Blanka Skalníková 18.září 2021
... takže MVT na co, když se nesmí nechat nic ani vychladnout???
Dana Antalová 20.října 2019
Prominte, ale to je kravina, víc jak 10 let všechny tyto jídla v mikrovlnce ohřívám a krom málo prohřátého kuřete se ani mě, ani nikomu dalšímu v mé rodině nic nestalo a co se týká rovnoměrného ohřevu, jídlo stačí jen vhodně rozložit na talíř.
René Goral 19.října 2019
Ulmanová, nepiště nesmysly. Článek jen pro článek. Neskutečný blábol. Vysvětlete mi, jak podle vás vznikne v bramborách botulotoxin!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít