Inspirace

Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Znáte potraviny, které neohřívat v mikrovlnce?

Znáte potraviny, které neohřívat v mikrovlnce?

Znáte potraviny, které neohřívat v mikrovlnce?

8. října 2019 od Lucie Ulmanová

8. října 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová

Žije se uspěchaným životem a poctivé vaření se občas odbývá. A když je dopředu navařené jídlo, stačí ho už jen pohodlně ohřát v mikrovlnné troubě. Ta je v kuchyni dobrým pomocníkem, ale je třeba se mít na pozoru a nevkládat do mikrovlnky potraviny, které do ní nepatří.
Ano, dobrá hospodyňka pro peříčko i přes plot přeskočí a zbylým jídlem by se rozhodně nemělo plýtvat. Ale v některých případech u nesnědených potravin není opětovná tepelná úprava žádoucí. Jídlo by se pak mohlo stát toxickým. Zvlášť v případech, když se správně neskladovalo ve vzduchotěsné nádobě nebo při správné teplotě. Které potraviny neohřívat?

Kuře

Máte-li hlad jako vlk a už se vám na pokrm sbíhají sliny, pamatujte si, že nemá cenu spěchat. Pokud je kuře znovu ohřáté, nic hrozného se nestane, ale může se stát, že maso nebude rovnoměrně prohřáté. V důsledku toho mohou v kuřeti zůstat nebezpečné bakterie, které vyvolávají například únavu. Lepší je použít k ohřevu kuřete klasickou troubu, kde se maso prohřeje rovnoměrně.


Brambory

Uvařili jste více brambor, abyste měli přílohu i na druhý den? Nenechávejte zbylé potraviny chladnout na pokojovou teplotu, ale raději brambory opláchněte hned studenou vodou a uzavřete do vzduchotěsné nádoby. Zabráníte tvoření toxického botulotoxinu. Brambory hezky pomalu ohřívejte na pánvi.

Rýže

Je to velmi podobné jako u brambor. Uvařenou rýži doporučujeme zkonzumovat hned teplou. Vychladnutím při pokojové teplotě se v rýži rozmnoží bakterie zvané bacillus cereus, které mohou způsobit otravu a při opětovném ohřátí se mění v odolné toxické buňky. Pokud vám hodně rýže zbyde, zchlaďte ji studenou vodou, uzavřete do nádoby a dejte do lednice. Pak už rýži ohřejte jen jednou a na pánvi.


Těstoviny

Také těstoviny, samotné či s omáčkou, mají příliš hutnou konzistenci na to, aby se v mikrovlnné troubě ohřály rovnoměrně. Během procesu ohřívání se části horké omáčky pomalu rozšiřují, stříkají a prskají uvnitř a znečistí značnou část spotřebiče. Zkuste raději těstoviny s omáčkou vložit do hrnce a míchat, aby se rovnoměrně prohřály. Suché těstoviny můžete ohřát na pánvi s trochou oleje.

Houby

Jestli chcete předejít zažívacím potížím, nedoporučujeme opětovný ohřev hub v mikrovlnné troubě. Houby by se měly sníst do 24 hodin od jejich přípravy. Po tepelném zpracování se v nich totiž mění složení bílkovin. Po uvaření je proto snězte raději hned a ani je nenechávejte na plotně při pokojové teplotě.

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

2 komentářů k článku
Dana Antalová 20.října 2019
Prominte, ale to je kravina, víc jak 10 let všechny tyto jídla v mikrovlnce ohřívám a krom málo prohřátého kuřete se ani mě, ani nikomu dalšímu v mé rodině nic nestalo a co se týká rovnoměrného ohřevu, jídlo stačí jen vhodně rozložit na talíř.
René Goral 19.října 2019
Ulmanová, nepiště nesmysly. Článek jen pro článek. Neskutečný blábol. Vysvětlete mi, jak podle vás vznikne v bramborách botulotoxin!

Nejčtenější články

Které chloupky bychom (ne)měli vytrhávat?

Tělo 18.října 2019 od Karolína Hornová

139 0


Znáte potraviny, které neohřívat v mikrovlnce?

Tělo 8.října 2019 od Lucie Ulmanová

73 2


Co dokáže skořice?

Tělo 30.října 2019 od Karolína Hornová

102 1

Vybrali jsme pro Vás

x