Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Znaménka krásy a pihy: Správný čas na kontrolu

Znaménka krásy a pihy: Správný čas na kontrolu

Znaménka krásy a pihy: Správný čas na kontrolu

22. října 2018 od Pavla Maříková

22. října 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Symbolizují náš půvab, ale mnohem více pozornosti bychom jim měli věnovat především ve vztahu k našemu zdraví. Jakákoliv změna na vzhledu znamének krásy totiž může znamenat vážné zdravotní potíže nebo riziko poškození pokožky. Na jejich kontrolu jsme se zeptali dermatoložky MUDr. Jitky Kapounové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Odborníci jednoznačně tvrdí, že odborná – tedy u kožního lékaře – kontrola znamének by měla proběhnout alespoň jednou za rok. U lidí, kteří mají na kůži znamének opravdu hodně nebo jsou nadměrně vystaveni slunci, pak i dvakrát ročně. Nejvhodnější období ke kontrole je jaro nebo podzim, tedy měsíce, kdy není pokožka vystavena maximu slunečního záření. Na opálené pokožce lze některé změny snadno přehlédnout.

Kontrolu znamének bychom neměli podcenit ani v případě, že máme dojem, že všechna naše znaménka jsou v pořádku. „Znaménko, které bychom si měli nechat zkontrolovat, rozezná laik obtížně. Obecně jsou rizikovější znaménka větší než 5 mm nebo ta s tmavším pigmentem, říká MUDr. Jitka Kapounová.

Doporučuje také pravidlo ABCDE, kdy se hlídá:

A – asymetrie
B – boarder (ohraničení)
C – colour (pigmentace)
D – diameter (průměr)
E – elevace, nebo i evoluce (plasticita a vývoj znaménka)
 
Důležité je hlídat změny, které se na znaménku dějí. Pokud piha během několika dnů či týdnů zčerná nebo se zvětší, je to určitě důvod k návštěvě lékaře,“ zdůrazňuje lékařka.

ochrana před sluncem ve městě

Slunce způsobuje změny na kůži

Ne každý útvar na kůži musí značit hned to nejhorší – tedy rakovinu kůže. Dermatologové rozlišují nálezy na kůži na maligní a benigní. Maligní je zhoubný nádor vyvíjející se z buněk tvořících pigment. Je velmi agresivní , snadno se šíří a tvoří metastázy. Nejčastěji vzniká ze stávajících kožních znamének,“ vysvětluje Jitka Kapounová. „Existují ale i jiné kožní nádory, jako je basaliom a spinaliom – tyto nádory se vyvíjejí až ve vyšším věku, typicky na nejvíce osluněných částech těla. Nebývají tak agresivní, ale samozřejmě se musí odstranit a pacient musí být sledován,“ zdůrazňuje. Benigní, tedy nezhoubné útvary jsou různé výrůstky, drobné červené tečky, bradavičky a solární keratózy – hrubá místa typicky v obličeji a na pleši u mužů. Většinou se tvoří věkem a na jejich výskytu se podílí velkou měrou stejně jako u maligních útvarů právě pobyt na slunci. Vzhledem k jejich benignitě není nutné je odstraňovat, spíše mohou vadit esteticky. I v těchto případech je ale dobré vše zkonzultovat s lékařem.


Posviťme si na znaménko

Ke kontrole znamének se u lékaře používá speciální dermatoskop. Jde vlastně o podsvětlenou lupu, která mateřské znaménko mnohonásobně zvětší. Díky tomu může lékař útvar opravdu dobře prohlédnout a zhodnotit. Digitální dermatoskop navíc vše ukládá do paměti, takže je možné výsledek nebo vzhled znaménka porovnat i v čase. K odstranění nezhoubných útvarů se nejčastěji používá laser, riziková nebo přímo kritická znaménka se odstraňují chirurgicky, protože je nutné vyšetření i okolní tkáně.

dermatoskop

Kdo je kožními nádory nejvíce ohrožen?

Zhoubnými kožními nádory snadněji onemocní člověk, který má vícečetná kožní znaménka. Anamnesticky je špatným faktorem opakované spálení kůže především v dětském věku a také přítomnost kožního nádoru u některého ze členů rodiny.


Proč je tak nebezpečné spálení pokožky právě v dětském věku?

Pokožka je v tomto věku tenčí a rovněž imunita kůže se stále vyvíjí. Proto se každý negativní zásah do tohoto vývoje ukládá do paměti pokožky a v pozdějším věku se to může vrátit. Nemusí se jednat jen o melanom, ale i o rychlejší stárnutí pokožky a vícečetný rozvoj benigních projevů.


Jaká je prevence před poškozením kůže?

Nejlepší prevencí je nespálit se. Slunce k životu potřebujeme, ale pokud víme, že budeme více času trávit na slunci je ochranný krém s UV faktorem jistotou. A to i ve městě a na podzim. Pro toto období vám postačí ochranný faktor 15-20, ale při delším pobytu na slunci, sportování nebo na horách sáhněte po SPF 30 a více. Snažte se vyhýbat dlouhému pobytu na slunci mezi 11-15 h, kdy je slunce po celý rok nejsilnější. V současné době je i velmi rozšířený sortiment oblečení s ochrannými faktory - dobrá volba pro děti třeba na pobyt u moře.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
195
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít