Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vyzkoušeno redakcí: Jak funguje keto dieta?

Vyzkoušeno redakcí: Jak funguje keto dieta?

Vyzkoušeno redakcí: Jak funguje keto dieta?

18. dubna 2020 od Vanda Vízková

18. dubna 2020 5 minut čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Popularita keto diety v posledních letech vystřelila na vrchol oblíbenosti nejen mezi dietáři ale i mezi spoustou výživových poradců. Proč? Protože zaručuje značný váhový úbytek v krátkém časovém úseku – a bez hladovění. A tak jsme tento způsob stravování s vyloučením sacharidů vyzkoušely i my v redakci. Přečtěte si, jaké byly naše pocity a jakých jsme dosáhly výsledků
Testující č. 1
Iva Wohlmuthová
34 let

projektová manažerka
 
Jsem workoholik, proto se mimo práci snažím utéct do přírody na dlouhé procházky se svým psem. Miluji sladkosti a italskou kuchyni, sem tam hřeším ve fast foodu, proto jsou sacharidy každodenní součástí mého jídelníčku.
Žena jí zdravě
1. Jaká byla má motivace?
Hodně jsem se toho bála, protože na sacharidech přežívám, ale nakonec jsem se nechala ze zvědavosti, co to se mnou udělá, vyhecovat. Říká se, že se při této dietě dá rychle zhubnout, a to se mi líbilo – konečně se zbavit těch pár kil navíc, která díky lásce ke sladkostem a italské kuchyni mám!
2. Jak to probíhalo?
První 3 dny byly bez problému. Jídla, která jsem si připravovala, vypadala krásně barevně. Zeleniny jsem najednou jedla trojnásobek, co normálně. Hodně mi chybělo ovoce. Ale 4. den mě začala zrazovat mysl. Zjistila jsem, že celý den myslím jenom na jídlo – co smím jíst, co ne, co si v restauraci můžu dát, co budu jíst k večeři. Najednou jsem musela jídlo hodně plánovat. Kupodivu velké chutě na sladké jsem neměla. Hladová jsem taky nebyla. Za to jsem často chodila do lednice ujídat sýr, šunku a zeleninu. Oříšky jsem nosila neustále u sebe a Keto kaše od Slimka mi pomohla se svačinami.
3. Co mi to dalo a vzalo?
Líbilo se mi, že jídla byla hodně pestrá a že jsem zvýšila příjem zeleniny. Kupodivu u teplého jídla s masem mi kromě zeleniny další příloha nechyběla. U svačin mi chleba chyběl hodně. Zjistila jsem, že radši budu v pohodě a s pár kily navíc, ale zůstanu požitkářkou jídla vč. toho nezdravého.
Výsledek:
-2 kg za týden
 
Tip redakce:
Pokud se budete chtít do keto diety pustit i vy, vězte, že v sortimentu Teta drogerií najdete potraviny, které vám plánování a dodržování keto jídelníčku usnadní. My v redakci jsme vyzkoušely např.
Slimka Keto kaši lískový ořech a Slimka Keto kaši kakao. Skvělé jsou jako rychlé svačinky v práci.
Testující č. 2
Helena Pokorná Hladíková
32 let
redaktorka

Bude to znít divně, ale nikdy v životě jsem žádnou dietu nedržela. Leda tak „bodovou“, tedy zbodnu, na co přijdu. Až před pár lety jsem došla k tomu, že pokud se sebou opravdu chci něco udělat a nemá to být jen na chvíli, musím změnit životní styl celkově. To se mi povedlo, jenže drobné váhové výkyvy samozřejmě pořád přicházejí, zejména proto, že miluju sladké.
Žena drží na klíně zdravé jídlo
1.  Jaká byla má motivace?
O keto dietě jsem slýchávala už delší dobu, ale vyzkoušet se ji na vlastní kůži jsem se donutila až před svatbou. Nechtěla jsem zhubnout nijak drasticky, ale tak, abych se v den D cítila dobře a na fotkách, které budou památkou na celý život, nevypadala hrozně. A byla to výzva právě i kvůli tomu, že jsem dosud žádnou dietu nedržela. Snad vyhraju boj sama se sebou…
2. Jak to probíhalo?
Nakoupila jsem si zásobu produktů a asi 14 dní před termínem svatby jsem začala. První den byl fyzicky i psychicky v pohodě, druhý den jsem se cítila o něco hůře. Tělo prostě dostalo šok z úbytku sacharidů. Piju hodně i normálně, ale přísun tekutin jsem tehdy ještě zvýšila a snažila se nepodlehnout touze se na to vykašlat a normálně se najíst. A vyplatilo se! Čtvrtý den už jsem se cítila zase dobře, ba možná ještě lépe a nedělalo mi problém s dietou pokračovat. Kvůli práci a svatebním přípravám jsem neměla moc času vymýšlet nějaké recepty a vařit si, dá se tedy říct, že jsem dietou prošla víceméně jen s výrobky pro ni určenými, prokládala jsem to akorát povolenou zeleninou. Kombinovala jsem kaše, různé slané svačinky i nápoje a smoothie a musím říct, že mi až na pár drobných výjimek vše moc chutnalo. Ke konci 14denního dietního maratonu a hlavně na samotné svatbě jsem se tak cítila opravdu výborně!
3. Co mi to vzalo a dalo?
Keto dieta mi dala to nejcennější, po čem jsem toužila – skvělý pocit v ten nejdůležitější den života. Jsem moc ráda, že jsem do toho tehdy šla, protože se mi skutečně povedlo překonat samu sebe a zhubnout. A co mi to vzalo? Leda nějaké peníze navíc, které bych ale stejně určitě utratila za zmrzlinu, „lattéčko“ nebo něco podobně hříšného, takže vlastně nic. J Vyzkoušela jsem si, že tenhle typ diety na mě funguje, což je také myslím docela fajn vědět. Vždycky ráda zjistím víc o tom, co mému tělu (ne)dělá dobře. Zjistila jsem i něco o sobě, a sice, že když o něco hrozně moc stojím, tak dokážu zatnout zuby a nevzdat to. A v neposlední řadě jsem v sobě zbořila mýtus, že dieta člověku nikdy nemůže chutnat.
Výsledek:
- 2,5 kg/týden
Testující č. 3
Vanda Vízková
37 let
redaktorka


Jsem typ člověka „tak trochu“. Tak trochu sportuji, tak trochu čtu, tak trochu cestuji, tak trochu odpočívám… Jediné, co v mém životě není tak trochu, je příjem sacharidů. A to jsem chtěla změnit.
Snídaně
1. Jaká byla má motivace?
Jsem sacharidová královna. Za několik posledních let nepamatuji den, kdy bych si nedala minimálně jednu sladkost. Zato ale téměř nejím proteiny. Ideální výchozí kombinace pro ketodietu, že? Byla jsem zvědavá, jestli zvládnu vydržet týden nejen bez sladkostí, ale téměř i bez sacharidů, zato s mnohonásobně vyšší dávkou bílkovin. Byla to obří výzva!
2. Jak to probíhalo?
Hned první den jsem usínala ve stoje. Usnula jsem dopoledne na gauči, odpoledne v tramvaji a večer jsem spala snad už u večerních zpráv. Říkala jsem si, že pokud to takto bude po celou dobu, není v mých silách to vydržet. Naštěstí hned na druhý den přišla změna a moje tělo začalo fungovat normálně. Po únavě ani stopa. Ale ty chutě… Občas jsem je ošidila proteinovou tyčinkou nebo pudinkem, nejednou mě zachránilo i keto müsli od Slimka. Tělesně a hlady jsem netrpěla, ale v hlavě ano. Největší krize přišla 4. den. Kdyby mě tehdy kolegyně nepodržely, asi bych dietu porušila. Zbylé tři dny jsem přežila tak nějak na autopilota. 
3. Co mi to dalo a vzalo?
Mám pocit, že se mi díky keto dietě „vyčistily chutě“. Bez sacharidového „plevelu“ jsem najednou mnohem intenzivněji vnímala chutě zeleniny, masa, sýrů i kávy. Také jsem si dokázala, že jsem silnější, než jsem si myslela. Protože jsem vydržela to, co se mi na začátku jevilo jako naprosto nemožné – opravdu neselhat, a to po celý týden. Z keto diety si odnáším nový návyk pít kávu bez cukru. A předsevzetí jíst pouze jednu sladkost denně. Víc ani ťuk!
Výsledek:
- 1 kg/týden

Tip redakce:
Ke snídani nám z keto sortimentu zachutnalo
Slimka Keto müsli Lískový ořech a Slimka Keto müsli kakao.
Testující č. 4
Pavla Maříková
40 let
šéfredaktorka

Jsem velká sportovkyně a sport, cvičení a vůbec celý zdravý životní styl jsou mou nedílnou součástí.  Po velkém experimentování s jídlem v mládí už vím, co mi dělá dobře a co mi naopak dobře nedělá.
Žena hubne cvičením
1. Jaká byla má motivace?
Jsem vyznavač low carb - především v případě, že chce člověk snižovat svoji váhu, a proto jsem chtěla na vlastní kůži vyzkoušet, co s tělem udělá přísnější verze a klasická keto dieta.
2. Jak to probíhalo?
Na rozdíl od svých kolegyň jsem keto dietu v její ryzí podobě dodržovala pouze necelé tři dny. Bohužel jsem zjistila, že keto dieta se absolutně neslučuje s mým velmi aktivním stylem života, kdy každý den sportuji a dělám x věcí, na které zkrátka potřebuji energii. Takže keto dietu jsem dodržovala jen 3 dny a pak najela zpět na svůj low carb stravovací režim.
3. Co mi to dalo a vzalo?
Celý „test“ mi dal tu zkušenost, že při této dietě opravdu hlad mít nemusíte. A že především chutě na sladké mohou perfektně vyřešit právě různé keto přípravky, ať již ve formě kaší, müsli nebo tyčinek. Co mi to vzalo? Myslím, že nic… Možná tak pár dní, kdy jsem na jídlo musela zaměřit svou pozornost více než obvykle.
Výsledek:
0 kg úbytek
5. testující
Jana Kantorová
34 let,
šéfeditorka

Já jsem především pracující máma a většinou se snažím skloubit práci i děti, aby nikdo a nic netrpěl. Ne vždycky se mi to daří podle svých představ, ale na jídlo si vždycky udělám čas, a proto se počítám mezi milovníky dobrého jídla.
oběd
1. Jaká byla má motivace?
Do výzvy jsem šla spíše ze zvědavosti. Myslela jsem si, že pro mě keto dieta nebude problém, protože sladkosti příliš nejím. Jedinou mojí slabostí je tak cukr v černém čaji. Proto jsem do výzvy vstupovala s tím, že to zvládnu levou zadní a žádnou změnu vlastně ani nepocítím.
2. Jak to probíhalo?
První den keto výzvy jsem se cítila ještě v pohodě. Zjišťovala jsem si, jaké potraviny smím a co ne. Vlastně mě hned překvapilo, co všechno jsem musela z jídelníčku vyřadit. Už večer mi začalo docházet, že to asi tak jednoduché, jak se to zpočátku zdálo, nebude. Hned druhý den jsem chybějící sacharidy pociťovala - na energii i náladě, která byla od probuzení pod bodem mrazu. Po několika dnech jsem sice bojovala s chutěmi na sladké a chybějící energií, ale zároveň jsem pociťovala, že se moje tělo čistí od zbytečných cukrů. A to mi dodávalo sílu pokračovat dál.
3. Co mi to dalo a vzalo?
S odstupem času vidím, dieta nebyla tak špatná, jak by se mohlo zdát. Zbavit se čas od času sacharidů - nebo spíše jednoduchých cukrů - mi přijde jako dobrý nápad, když se člověk chce očistit. Zjistila jsem, že hlad a chuť člověka naučí vařit i z povolených potravin skvělé i chutné jídlo. Doplnila jsem díky masu chybějící železo, což ocenila moje lékařka. Naučila jsem se přidávat do jídelníčku oříšky všeho druhu. Naučila jsem se díky keto kaši Slimka svačit pravidelně kaše. A navíc jsem si dokázala, že když se zatnu, vydržím. A to je možná ta nejcennější zkušenost.
Výsledek:
- 1 kg/týden

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít