Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vůní proti splínu

Vůní proti splínu

Vůní proti splínu

20. října 2016 od Eva Suchomelová

20. října 2016 10 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Markéta Filipová

Klesá vám na podzim nálada? Obklopte se těmi správnými vůněmi a hned se budete cítit lépe. Naše expertka na parfémy a jejich ingredience, Markéta Filipová, nám prozradila pár dobrých tipů.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Podzim je čas úrody a sklizně. S ním přichází čas postupného zpomalování, potřeby zachumlání, zahřátí a nasycení na tělesné i psychické úrovni. „Část roku, kdy ubývá slunečního svitu a tepla a naopak přibývá dešťů a chladného počasí, mívá dopad na naše pocity pohody a komfortu," podotýká Markéta Filipová. Aby se nám letos vyhnul podzimní splín, přizveme si na pomoc vonné látky v nejrůznějších podobách.

Klasické vůně podzimu jsou ty, které nás umí zahřát, ukolébat k pomalé pohodě a udržet proudění našich energií. Jsou to vůně uzemňující, sytivé a ochranné. Tvůrci parfémů se snaží tomu vyjít vstříc těžšími, sladkými a kořeněnými kompozicemi plnými gurmánských nót. Můžeme bez obav používat silnější vůně než v letním období, neboť nás halí nejen sám parfém, ale i vrstvy oděvů. Příjemným způsobem užití parfému je v tomto období nastříkání na šály, roláky, dokonce do čepic či na kapesníky. Na řadu přichází také vonné parfémové oleje a parfémy tuhé. Tuhé parfémy pomohou zlepšit pocit komfortu bezprostředním stykem s pokožkou, do které je láskyplně vtíráme.
 

Praktickým způsobem užití vonných látek na podzim je jejich přímé využití v oblasti působení na psychiku. Pozvedají náladu, účinkují proti depresím a dodávají energii. Nejlepší pro tento účel je, když použijeme éterické oleje k přípravě aromatických koupelí, vonných tělových emulzí a také k ovonění prostor pomocí aromalamp.

Protidepresivní účinky má ženami oblíbený ylang-ylang, jasmín a geranium, muži mohou zvolit santalové a cedrové dřevo. Uklidňující účinky prokazuje levandule, borovice a benzoe. K pozvednutí nálady a pocitu zvýšení energie můžeme využít citrusy, například citron, grep, skvěle působí neroli a sladké pomerančové tóny, účinné jsou také bergamot a vavřín. Spojením éterických olejů s hydrofilním olejem dosáhneme velmi dobrých výsledků při tvorbě tělových emulzí. Dále můžeme tyto vonné ingredience použít do vykuřovadel a difuzérů.

Žádaným efektem, který u vonné látky v podzimních měsících oceníme, je schopnost zahřát, přivodit pocit tepla a hřejivosti. Toto nám mohou přinést slaďounké látky typu vanilky, benzoe a tonky. Skvělou volbou je pačuli se svým uzemňujícím účinkem a hřejivou vůní. Ambra poskytuje zlaté, hřejivé vonné vjemy. Významným účinkem se vyznačují gurmánské nóty typu čokolády a karamelu. Ty jsou hojně užívány v parfémech pro období podzimu a zimy. S úspěchem můžeme vsadit také na sladce kořeněné tóny, jako je skořice, kardamom, hřebíček, mandlové aroma. Stejně tak se hodí typicky gastronomické esence, např. káva, kakao, zázvor nebo chilli. Krásnou formou vonného působení jsou vonné kompozice, připomínající dobré kořeněné čaje, horkou čokoládu, svařené víno či punč.

Teplé, sladce kořeněné vůně, jimiž se na podzim obklopíme ve svých kosmetických produktech, nám navodí pocit tepla a dobrou náladu.


Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Markéta Filipová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Markéta Filipová
Expertka na vůně
23
"Ráda provázím vonnými stezkami nosy, kterým chce svĕt vonět."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít