Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vlastní krev jako elixír mládí

Vlastní krev jako elixír mládí

Vlastní krev jako elixír mládí

5. května 2017 od Jana Kantorová

5. května 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Pokrok jde kupředu také v oblasti omlazování pleti, a tak není divu, že už dnes díky krevní plazmě omládnete, díky kmenovým buňkám obnovíte pokožku a nakonec si vytisknete mladší a krásnější pleť bez vrásek.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Možná jste si všimli, že nové lékařské metody začínají připomínat četbu těch nejodvážnějších sci-fi. Pojem anti-aging už není nikomu cizí, v cestě za krásou se již běžně používají zlaté nitě, injekční aplikace kyseliny hyaluronové nebo vlastní krevní plazmy, experimentuje se i s klonováním a lékaři již využívají také 3D tisk. „Přípravků, procedur i invazivních zákroků, kterými lze omladit tělo zevnitř i zvenku, je na trhu opravdu velké množství. Ale je to jako se vším a vždy je potřeba držet se zdravého rozumu, vybírat kvalitu a konzultovat možnosti s lékařem. Jen díky tomu si můžete udržet zdraví a nakonec vidět i požadované výsledky. Navíc ne všechno, co je prezentováno v zahraničí v rámci různých studií, je možné reálně provést,“ vysvětluje MUDr. Miloš Kravciv, dermatolog z Lékařského domu na Praze 7.

V oblasti ženské krásy stejně jako v oboru komunikačních technologií není dobré usnout na vavřínech. Ženy chtějí být stále krásnější, a to v rekordně krátkém čase. Není tedy divu, že se péče o pleť spojuje s moderními přístroji, a vzniká tak pojem „scifi mládnutí“. Ačkoli se některé novinky zdají vzdálené, doba jde kupředu a už není výjimkou, že vaši krásu, zdraví a kondici hlídají doslova na každém kroku různé mobilní aplikace. S jakými dalšími novinkami se tak můžete setkat?  

Mládnutí z budoucnosti


Vytiskněte si novou kůži

Loni proběhla médii zpráva, že američtí odborníci z Institutu regenerativní medicíny Wake Forest na 3D tiskárně vytiskli ucho z porézního, biologicky rozložitelného plastu, který následně napustili hydrogelem s živými buňkami. Po připojení k tělu (zatím pouze myšímu) se plast postupně rozpustil, nový ušní boltec nahradil přírodní tkáň a prorostl cévami a nervy. A pravděpodobně není až tak vzdálenou hudbou budoucnosti ani to, že si na 3D tiskárně vytisknete mladší a krásnější pleť bez vrásek. V současnosti totiž vědci zkoumají možnost spojení technologie 3D tisku a technologie pěstování kmenových buněk. Nizozemští odborníci v rámci projektu SkinPrint dokonce experimentovali s tím, že kmenové buňky tvořily přímo náplň tiskáren. Pak bylo možno předem určit i barvu a tón vytištěné kůže.


Bakteriemi k dokonalé pleti

Budoucností však není jen stále velmi drahý a technologicky náročný 3D tisk. Někteří dermatologové věří v brzké využívání mikroorganismů, jimiž je naše pleť pokryta. Nové technologie již umožňují analýzu pleti na mikrobiologické úrovni. Zakladatel léčivé kosmetiky Arithmetic ze San Francisca, Andy Bosselmann, se domnívá, že zanedlouho začneme pleti dodávat „hodné“ bakterie, aby ji zregenerovaly a poradily si s těmi „zlými“. „Bude to to probíhat na podobném principu, jako dnes funguje konzumace probiotik, tedy mléčných bakterií, které pomáhají ke zlepšení rovnováhy střevní mikroflóry,“ napovídá wellness koučka Mgr. Petra Řehořková z Petra Clinic.


Elixír mládí z vlastní krve

Některé přelomové metody péče o pleť můžete vyzkoušet už dnes, například se nechat omladit pomocí vlastní krve. Nebojte, nemusíte se v ní koupat jako Čachtická paní. Bude stačit injekční aplikace. „Krevní plazma obsahuje růstové faktory a proteiny, které pokožku regenerují a spustí proces omlazení zcela přirozenou cestou. Nejedná se tedy pouze o vyplnění vrásek, jako je tomu u běžných metod omlazení pleti, ale o její hloubkovou rejuvenizaci,“ chválí přelomovou metodu plazmaterapie MUDr. Miloš Kravciv. „Výhodou je, že tato metoda využívá regenerační potenciál vlastního těla. Nehrozí při ní proto alergie či přenosy chorob,“ dodává.


Množení kouzelných buněk

Před čtyřmi lety si odnesli Nobelovu cenu za medicínu John Gurdon a Šinja Jamanaka, kterým se povedlo vrátit dospělé buňky v našem těle do jejich nejrannějšího dětství. Ve stadiu tzv. kmenových buněk pak mohou vytvořit kteroukoli tkáň v těle. Z kousku kůže lze tedy v laboratoři „vypěstovat“ jakýkoli orgán. Avšak nám jde v případě omlazování především o pokožku. „Tu lze regenerovat pomocí vlastních buněk již dnes – konkrétně pomocí kožních buněk fibroblastů, které tvoří základ pojivové tkáně. V rámci kolagenové terapie vám odeberou vzorek kůže, z nějž v laboratoři vaše buňky izolují, a následně vám je aplikují zpátky do tkáně. Tam už je práce na nich, začnou se množit a postupně celou tkáň obnoví,“ přibližuje metodu dermalotog Kravciv.

Mládnutí z budoucnosti


Naprogramovaná péče o pleť

V boji o návrat ztraceného mládí nepomáhá jen věda, nýbrž také technika. Marla Malcolm Beck, zakladatelka kosmetické značky M-16 Laboratoires, věří, že brzy bude péče o pleť řízena aplikací, podobnou náramkům FitBit, které monitorují váš pohyb, tepovou frekvenci, spálené kalorie apod. V budoucnosti si podobně každé ráno zjistíte stav své pleti (který se den ode dne liší) a znovu přijde na řadu 3D tiskárna, jež namíchá speciální výživný koktejl pro daný den pleti přímo na míru. Dnes na podobném principu pracuje tzv. LPG software napojený na přístroj LPG Systems, který dokáže dát vaší pleti to, co konkrétně potřebuje. Podrobnosti nám představuje Mgr. Petra Řehořková „Profesionální přístroj LPG Systems je založen na kombinaci válečkové masáže a vakua. Základem jsou fyzioterapeutické praktiky, které jsou díky přístroji velmi intenzivní. Pohyb masážních válečků řídí LPG software. Program se vždy nastaví podle konkrétní klientky.“ A co toto nové anti-aging ošetření dokáže? „Zvýší až o osmdesát procent produkci kyseliny hyaluronové, zpevňuje pokožku, tvoří nový kolagen, vyhlazuje vrásky a a zároveň pleť viditelně rozjasní již po prvním ošetření,“ vyjmenovává Petra Řehořková.
 
Pokrok jde tedy velmi rychle kupředu a na specializovaných pracovištích v ČR se již dnes můžete setkat s přelomovými omlazujícími metodami využívajícími ty nejnovější poznatky vědy a techniky, tak je vyzkoušejte.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Jana Kantorová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Petra Řehořková
wellness koučka a zakladatelka kliniky Petra Clinic
4342
"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít