Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Tmavá pokožka se nikdy nespálí! Věříte tomu i vy?

Tmavá pokožka se nikdy nespálí! Věříte tomu i vy?

Tmavá pokožka se nikdy nespálí! Věříte tomu i vy?

18. května 2018 od Pavla Maříková

18. května 2018 2 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Okolo opalování a přípravy pokožky na sluneční paprsky panuje plno mýtů a polopravd. Vsadíme se, že některým věříte i vy. Víte ale, jak je to ve skutečnosti? Proč peeling můžete v klidu zařadit i v létě, že samoopalovák je sice skvělý, ale nijak vás neochrání? A proč jsou ve velkém ohroženi právě lidé s vyšší pigmentací kůže?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. MÝTUS: Užívání betakarotenu urychlí zhnědnutí kůže při opalování

LEŽ

Betakaroten nemá v zásadě s opalováním nic společného. Při jeho užívání pokožka skutečně ztmavne, mírně zežloutne. Nejde však o zabarvení, které by se dalo jakkoliv srovnávat s opálením. A určitě nijak nechrání před slunečními paprsky nebo spálením. Jde spíše o ukládání nadbytku látky v těle. Betakaroten tedy nijak opálení nepomáhá ani nezabraňuje spálení. Přesto však nějaká pozitiva najdeme. Především jde o silný antioxidant, který pomáhá proti volným radikálům (ty vznikají právě i díky působení UV záření). Betakaroten tak spíše napravuje škody, které slunce na buňkách již napáchalo.

betacaroten

2. MÝTUS: Ve dnech kdy se opalujete, si nedělejte peeling

LEŽ

Jde o velmi častý mýtus a fámu, že když se opalujete, neměli byste si provádět peeling pokožky. Opak je pravdou. Peeling odstraní odumřelé kožní buňky, tedy tu část pokožky, která by se stejně začala loupat, a připraví kůži na lepší vstřebávání účinných látek z hydratačních mlék a vůbec přípravků po opalování. Peelingem tedy opálení neodstraníte, ale naopak bude více viditelné a pokožka bude vypadat zdravější.


3. MÝTUS: Tmavé typy pokožky se nikdy nespálí

LEŽ

Toto je velký mýtus, kterému věří spousta lidí. Přitom to není vůbec pravda. Bylo zjištěno, že lidé s vyšší pigmentací pokožky mají menší riziko vzniku rakoviny kůže, ale to neznamená, že jsou imunní.  Některé výzkumy ukázaly, že až 30 % lidí, kteří patří mezi etnika s tmavou pokožkou, se za poslední rok alespoň jedenkrát spálilo. Bohužel, právě lidé s vyšší pigmentací ochranu pokožky velmi podceňují. Navíc změn na pokožce si všimnou často až později právě kvůli barvě kůže. Jako příklad uveďme například zpěváka Boba Marleyho, který zemřel na rakovinu kůže poté, co bylo jeho zranění na noze mylně diagnostikováno jako fotbalový úraz – přitom šlo o melanom. Nezapomínejte také na to, že velká část nádorů kůže je daná především genetickou predispozicí, proto barva kůže nehraje žádnou roli.

samoopalování

4. MÝTUS: Samoopalovací krémy se nesmí v létě používat

LEŽ

Samoopalovací krémy s létem ani opalováním na sluníčku nijak nesouvisí, takže je můžete klidně používat i v létě. Nijak vás ale před spálením ani poškozením pokožky neochrání, takže nezapomeňte na ochranné krémy. Ani zabarvená pokožka do hněda nemá nic společného s normálním opálením. Takže samoopalováky v klidu dál používejte i v létě, ale zároveň se chraňte i krémy s UV faktorem.

opalovani v solariu

5. MÝTUS: Několik návštěv solária připraví pokožku na opalování

PRAVDA I LEŽ

Ohledně opalování v soláriích panuje stále mnoho nejasností a dohadů. A to nejen mezi laickou veřejností, ale i odborníky. Nezpochybnitelným faktem je skutečnost, že solárium vyzařuje především UVA paprsky a jen méně než 5 % záření UVB (sluneční paprsky cca 10 %). Spálení a vznik rakoviny kůže má na svědomí především UVB záření. Z tohoto pohledu by se mohlo zdát solárium výrazně bezpečnější. Ani UVA záření ale není bez rizika. Urychluje stárnutí kůže a při dlouhodobém opakovaném vystavování se UVA paprskům může dojít ke vzniku nádorů. Před létem by vám ovšem pár návštěv kvalitního solária ublížit nemělo. Dokonce je pro to i odborný termín, tzv. „hardening“, kdy se pokožka postupně vystavuje slunečním nebo umělým paprskům, a tak získá lehkou ochranu před UV zářením mírnou pigmentací. Rozhodně byste na to ale neměli úplně spoléhat a i nadále je třeba na sluníčku používat vhodný ochranný krém s UV faktorem. Další podstatnou informací je fakt, že děti a mladí lidé do 20 let by do solária neměli chodit vůbec. 
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít