Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pravda o vůních: Víte, jakou si pro sebe konečně vybrat?

Pravda o vůních: Víte, jakou si pro sebe konečně vybrat?

Pravda o vůních: Víte, jakou si pro sebe konečně vybrat?

10. listopadu 2021 od Anna Šťastná

10. listopadu 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Ať už hledáte vůni na celý život, nebo jen něco méně obvyklého, co ve vaší voňavé výbavě ještě není, určitě vám pomůže, když se dozvíte víc o tom, co je to parfém, co parfémovaná voda, co toaletní voda a co třeba niche parfém. A když se vyznáte v základních pojmech, můžete také zjistit, jak se vůně liší podle intenzity a jak se jejich ingredience vlastně skládají. Vítejte v parfémovém zákulisí.
Čichová paměť je považována za vůbec nejspolehlivější. Proto je také dobré nemít jen jednu vůni, ale střídat je. Každou si postupně přiřadíte k jiné události a krásně si tak budujete vzpomínky. Kromě toho nos si časem na vůni zvykne a může k ní být lehce imunní. I proto, aby ji kdykoli dokázal ocenit, je lepší mít vůní či parfémů víc.

Jak si správně vybrat

Jak si ale v tom množství vybrat takovou, v níž vám bude příjemně a nebude vás z ní bolet hlava? Překvapivě jsou při výběru nového parfému pocity, které ve vás vůně vzbuzuje, mnohem důležitější než ingredience, nebo dokonce trendy.

Vůně podle příležitosti

Dobrým vodítkem při výběru nové vůně jsou příležitosti, při kterých hodláte vůni vynést. Jinou vůni volte pro každodenní použití do kanceláře a pro jinou sáhněte v případě speciálních událostí. Díky rozdělení svých vůní podle příležitostí si budete moci pořídit i takovou, která by pro vás možná na celodenní nošení byla příliš intenzivní, ale jen občas na večírek či do divadla ji krásně snesete.

1. Vůně na každý den

Jestliže používáte vůni běžně, každý den, měla by vám vyhovovat. Měla by fungovat jako svršek oblečení, ve kterém se cítíte dobře a příjemně. Takové vůně vybírejte mezi těmi svěžejšími, jež podpoří dobrou náladu, dodají energii, anebo vás naopak uvolní. Zkrátka, provoní vám den. Určitě vás nezklamou Lanvin Éclat d’Arpège Eau de Parfum (koupit v e-shopu) nebo Elizabeth Arden Green Tea Scent Spray Eau Parfumée (koupit v e-shopu), jsou příjemné a voní čistotou.

2. Vůně pro speciální příležitosti

V tomto případě jde o vůně speciální. Jsou vhodné jen na ty dny nebo večery, které jsou pro vás něčím důležité. Takové vůně volíme v případě, že jdeme na speciální schůzku, večírek, ples, do divadla nebo při nějaké příležitosti, jakou může být třeba oslava. Tyto vůně jsou intenzivnější, ale jejich intenzitu i speciálnost zvládnete, protože jsou určeny jen na určitou omezenou  dobu, a tak mohou být těžší, zajímavější, mohou mít orientálnější základ. Zkuste třeba Pepe Jeans London Toaletní voda Cocktail Edition For Her (koupit v e-shopu) nebo Katy Perry Killer Queen EdP (koupit v e-shopu), které jsou opravdu zajímavé.

Co byste měli vědět

Pokud při výběru řešíte intenzitu vůně, ať už proto, že by vás z přílišné vůně rozbolela hlava, nebo naopak chcete, aby vůně vydržela co nejdéle, můžete se orientovat podle podílu vonných složek:

  • Extrakt = má největší podíl vonných složek, zhruba 15–30 % a jako jediný se označuje slovem parfém

  • EdP = Eau de Parfum neboli parfemovaná voda = 8–15 %  vonných složek 

  • EdT = Eau de Toilette neboli toaletní voda = 4–8 % vonných složek

  • EdC = Eau de Cologne neboli kolínská voda = 3–5 % vonných složek

Intenzita vůně záleží i na kvalitě použitých vonných složek, chcete-li tu nejlepší, která voní poctivě, dlouho vydrží a zároveň nabízí originální a odvážné vonné kompozice, vybírejte mezi takzvanými niche vůněmi. “Niche” je slovo francouzského původu a znamená výklenek nebo kout. Niche parfémy jsou určeny pro parfémové labužníky. Jsou zkrátka originální a skládají se z vzácných ingrediencí, dovážených z nejrůznějších koutů světa, které v běžných parfémech nenajdete. Podle toho ale také patřičně stojí.

Jak vybírat parfémy podle ingrediencí

Při výběru vůně se pak vyplatí znát i způsob, jakým jsou skládány. Lépe si pak podle použitých ingrediencí představíte, jak se vůně bude v průběhu času chovat.

  • Hlava parfému je vůně, která se uvolní nejdříve a voní asi čtvrt hodiny. Je lehká a svěží, například citrusová, zelená, vodní nebo vzdušná. 

  • Srdce určuje charakter parfému a vydrží vonět dvě až tři hodiny. Může to být těžší květinová, ovocná, kořenitá či bylinná vonná směs.  

  • Základ parfému tvoří nejvytrvalejší složky – dřevité, pižmové, pryskyřičné nebo gurmánské. Jsou proto patrné několik dalších hodin, u některých parfémů třeba i 10 a více.

Tip redakce:
Co když jste nanesli parfému příliš?
Pokud jste nanesli parfému příliš a chcete ho zjemnit omytím vodou, pravděpodobně se vám to nepovede. Při kontaktu s čistou vodou se totiž paradoxně rozvoní ještě více. Budete tedy muset použít i mýdlo. Někdy pomůže také přetření antiperspirantem a snadno se nevyžádané vůně zbavíte i jakýmkoli olejem.

Pravda o parfémech aneb co jste o nich možná nevěděli?

  • Existují od počátku lidstva. Nejprve se místo parfémů používaly bylinky a květiny, později vonné oleje. Důkazy ukazují na to, že jako první snad používala parfémy královna Hatšepsovet ve starověkých Thébách.
  • Nejčastější ingrediencí v parfémech je pravé pižmo neboli mošus, které se získávalo z pohlavních žláz kabara pižmového, nyní se vyrábí synteticky. Další častou ingrediencí je ambra, což je výměšek trávicího ústrojí vorvaně a patří k nejdražším parfémářským ingrediencím.
  • Do Evropy se parfémy rozšířily díky Kateřině Medicejské, která se v 16. století stala manželkou francouzského krále a která nosila parfémované rukavičky.
  • Parfém voní na každém člověku jinak a mohou za to hormony a pH vaší pokožky. Vliv má i stravování nebo léky.
  • Při hledání nového parfému zkoušejte maximálně 3 vůně. Víc vaše čichové buňky nebudou schopny rozeznat.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít