Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Podzimní zavařování: Jak zpracovat červenou řepu, dýně nebo ořechy

Podzimní zavařování: Jak zpracovat červenou řepu, dýně nebo ořechy

Podzimní zavařování: Jak zpracovat červenou řepu, dýně nebo ořechy

2. září 2020 od Eva Šarfová

2. září 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Právě teď je čas sklizně podzimních plodů. Ideálním způsobem, jak úrodu zpracovat, je zavařování. Vyrobte si domácí dobroty v duchu zdravého životního stylu, na kterých si můžete pochutnávat celou zimu.
Zavařování okurek nebo meruněk už máme za sebou, ale tím sezona nekončí. Sázíte-li na zdravé potraviny, zařaďte do jídelníčku červenou řepu, dýni, ale i ořechy nebo houby. Jsou plné antioxidantů a dalších látek prospěšných imunitě.

Červená řepa

Před zavařováním bulvy uvařte. Pak je oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na kostky či plátky. Vložte do sklenic. Chcete-li vyzkoušet netradiční varianty, přidejte k řepě i cibuli, kousky křenu nebo zelí. Zalijte nálevem, který připravíte svařením 1 l vody, 200 ml octa, 20 g soli a 150 g krystalového cukru. Toto množství vystačí asi na 1 kg řepy. Sterilujte při 85 °C asi 20 minut. 

Dýně

Nejoblíbenější úpravou této zeleniny je ovocný kompot. Potřebujete středně velkou dýni, kterou oloupejte, zbavte semínek, dužinu nakrájejte na kostičky a přelijte vodou s citronovou šťávou. Nechte pár hodin stát, potom vodu slijte. Mezitím si připravte cukerný roztok – půl kila cukru svařte s litrem vody a nechte vychladnout. Použít můžete klasický cukr nebo – pokud vyznáváte zdravý životní styl, je tu jeho zdravější varianta, Allnature Kokosový cukr BIO (koupit v e-shopu), případně Allnature Xylitol – březový cukr (koupit v e-shopu). Dýni naskládejte do čistých sklenic, na jejichž dno vložte pár kusů hřebíčku, kousek skořice a kolečko citronu. Zalijte cukerným roztokem a sterilujte zhruba 30 minut při 85 °C.

TIP: Velký výběr zdravých potravin a doplňků stravy najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).  

Ořechy

Ořechy vyloupejte a nechte pár dní vysušit. Pak jimi jednoduše naplňte suché čisté sklenice se šroubovacími víčky a sterilujte 20 minut při 80 °C.
 

Houby

Na zavaření hub můžete použít klasický lák jako na okurky, ale postačí i jeho jednodušší varianta – solný nálev. Očištěné tvrdé houby nakrájejte na kostky a asi 10 minut povařte v osolené vodě. Pak je naskládejte do sklenic, zalijte studenou vodou a přidejte sůl, asi na špičku nože. Sterilujte 20 minut při 80 °C. Po otevření pak houby jen propláchněte a použijte třeba do omáček či polévek.

Nepodceňte přípravu

Začneme sterilizací sklenic a víček. Vybrat můžete různé druhy, ideální jsou zavařovací sklenice Poma, které koupíte v Teta drogerii.

Důkladně je umyjte saponátem, například Pur Přípravkem na ruční mytí nádobí Secrets of the World Orange & Maracuja (koupit v e-shopu), a vypláchněte čistou horkou vodou. Víčka vložte do hrnce s vařící vodou a povařte asi 5 minut.


Zavařování v troubě nebo v myčce na nádobí

  • Pro zavařování v troubě budete potřebovat hlubší plech, do kterého nalijte horkou vodu zhruba do výšky dvou centimetrů. Na dno položte bavlněnou utěrku.
  • Sklenice se nesmí vzájemně dotýkat, stejně tak se nesmí dotýkat okraje plechu, aby mezi nimi mohl proudit vzduch a ohřívání bylo rovnoměrné. 
  • Ovoce a zeleninu zavařujte při nižších teplotách, troubu nemusíte předehřívat, po vypnutí v ní sklenice nechte ještě zhruba půl hodiny pomalu chladnout.
  • Sterilovat můžete také v myčce na nádobí. Zavíčkované sklenice vložte do obou pater myčky, tak aby se vzájemně nedotýkaly, spusťte nejdelší program mytí o teplotě cca 70 °C a nechte jej proběhnout včetně oplachovacích režimů.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít