Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Myje si vaše dítě správně ruce?

Myje si vaše dítě správně ruce?

Myje si vaše dítě správně ruce?

5. října 2018 od Helena Hladíková

5. října 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Dětské ručičky jsou velmi zvídavé a z hromádky hlíny či špinavé podlahy putují klidně hned do pusinky. Abyste předešli vzniku nepříjemných a mnohdy také závažných onemocnění, je třeba naučit svoje potomky správné hygieně rukou. Jak na to?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Se správným způsobem mytí rukou má bohužel problémy i řada dospělých, přitom se jedná o jednoduchou a zároveň velice důležitou činnost. Naše ruce jsou totiž nejčastějším přenašečem různých virů a bakterií, které se tak snadno dostanou do organismu a mohou v něm způsobit pěknou neplechu. A jak má vlastně vypadat správná technika mytí rukou? Stačí dodržet tento postup, který by měl trvat asi 20 sekund, a nad nečistotami máte vy i vaše ratolest vyhráno:

jak si mýt ruceTip redakce:
Máte vy nebo vaše dítko výtvarný talent? Výborně, tak zkuste společnými silami ztvárnit tento postup správného mytí rukou do podoby plakátu s obrázky a pověste ho do koupelny. Vizuální kontakt s plakátem dítěti pomůže si celý proces lépe zapamatovat.


Kdy si mýt ruce?

Naučit dítě správným hygienickým návykům dá zabrat, to jistě potvrdí každý rodič. Ale nezoufejte, i z tak rutinní činnosti, jakou je mytí rukou, lze udělat skvělou zábavu. Díky ní se pak vaše ratolest naučí, co má dělat, a návyk si brzy zautomatizuje. Nejprve je však třeba dítěti vysvětlit, v jakých situacích je vlastně nutné si umýt ruce, tedy před každým jídlem, po toaletě, po příchodu z venku či ze školky a po hraní si s domácím mazlíčkem. Klidně tyto situace sepište na nějakou tabulku, kterou pak společně pěkně ozdobte, a pověste ji do pokojíčku. Kdykoli ji pak dítě uvidí, snadněji si vzpomene, že by si mělo umýt ruce.

namydlené ruce

Říkanky pomohou s časem

Že si váš potomek jednou myje ruce půl hodiny a podruhé je sotva namočí do vody? Ohlídejte, aby se naučilo mýt si ruce vždy dostatečně dlouhou dobu. Pomohou vám v tom třeba písničky, říkadla či básničky. Stačí během mytí odříkat nebo odzpívat naučený text, a ručičky budou perfektně umyté. Je to navíc skvělý způsob, jak uplatnit časové pravidlo i mimo domov, třeba ve školce nebo na kroužku.

Tip redakce:
Pro tento účel se skvěle hodí rýmovačky, které dětem zároveň pomohou s problematickými hláskami, rytmizací apod. Výbornou inspiraci najdete například na CD Nešišlej! od Amálky K. Třebické, které je plné logopedických písniček.


mytí rukou

Vlastní koupelnová výbava

Děti se rády cítí nezávisle a „dospělácky“, proto jim určitě pořiďte vlastní ručník, případně zřiďte v koupelně mycí koutek jen a jen pro ně. Že na to nemáte prostory? Nevadí. Malé děti, které ještě nedosáhnou na umyvadlo, bezpochyby potěší alespoň vlastní stolička. Ta by měla být především stabilní a zároveň lehká, aby si ji dítě mohlo samo vyndat a zase uklidit, aniž by si o ni muselo pokaždé říkat. A na stoličce samozřejmě nesmí chybět motivy oblíbených kreslených postaviček, proto takovou buď sežeňte v obchodě, nebo pořiďte obyčejnou a společně s dítětem ji ozdobte. Radost vašeho potomka tak bude dvojnásobná.

Do koupelny určitě přidejte také praktické a barevné pomocníky, které vám výuku správné hygieny náramně usnadní, protože děti se budou doslova těšit na to, až tyto přípravky budou moct použít. Mýdla s bohatou, a často třeba i barevnou pěnou, bezdotykové dávkovače mýdla s obrázky oblíbených kreslených hrdinů… Vyzkoušejte třeba Dettol Kids Bezdotykový dávkovač mýdla s veselými samolepkami či přípravky řady Radox Kids s motivy z animovaných pohádek a filmů. Jasným favoritem v koupelně se pak určitě stane mýdlo Pets Talking se zvukem a příjemnou ovocnou vůní nebo Mimoni tekuté mýdlo, které po stisknutí tlačítka zpívá, směje se a mluví jako oblíbení žlutí hrdinové. 
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít