Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Krása podle Luny a hvězd

Krása podle Luny a hvězd

Krása podle Luny a hvězd

13. ledna 2018 od Eva Suchomelová

13. ledna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Petra Alraune

O krásu lze pečovat i podle jednotlivých fází Měsíce. Také hvězdy mohou prozradit, jak se nám bude v daném období dařit svůj půvab pěstovat i uplatňovat. Podívejte se, co je lunární kalendář a jak nám může pomoci.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Co je lunární kalendář

Měsíc ovlivňuje na Zemi spoustu věcí v přírodě. Luna spolu se Sluncem působí svou gravitační silou na Zemi a ovlivňuje nejen příliv a odliv zemských vod, ale i pohyb tělesných tekutin. Lunární cyklus má několik fází a v každé z nich nadchází vhodná doba pro některou z činností. Týká se to i péče o zdraví a krásu.

Pokud se jimi začneme řídit, měli bychom být ve svých snahách úspěšnější než doposud. Kromě jednotlivých měsíčních fází prochází Měsíc také jednotlivými znameními zvěrokruhu. V každém z nich se zdrží 2-3 dny. Podle toho, v jakém znamení a fázi se právě nachází, zasáhne charakteristika dané fáze jinou oblast.


Vše ve správný čas

Lunární cyklus koresponduje s organismem. Každý vnitřní orgán v těle má své období, kdy je nejvíce aktivní, a zrovna tak svou dobu útlumu. „Začněte pozorovat své tělo a slaďte svůj denní režim s rytmy, které určuje Slunce a Luna,“ říká expertka na astrologii Petra Alraune. „Pokud to uděláte, budete se cítit tělesně i psychicky daleko lépe. Začnete dělat věci ve správný čas. Budete lépe hubnout, ale také se rychleji uzdravovat. Budete si stříhat vlasy v době, která podporuje růst, a nebudete je oslabovat úpravou v nesprávnou dobu. Budete se věnovat své pleti v čase, kdy dobře absorbuje výživné složky, a naopak ji necháte odpočívat či podpoříte detoxikační proces, který v určité fázi přirozeně probíhá.“


Charakteristiky jednotlivých fází lunárního cyklu

Je známo, že Měsíc se pravidelně dostává do fáze novu, dorůstání, úplňku a couvání. Fáze dorůstání a couvání se ještě dělí na tři další části, celkem je tedy 8 fází, z nichž každá je příznivá pro jiné činnosti.


Lunární horoskop1. fáze - NOV

Měsíc stojí během novu mezi Zemí a Sluncem, je se Sluncem v jedné linii. Obrací k nám svou černou, rubovou stranu a není vidět. Je to doba nových začátků, nejpříznivější období k tomu, abychom se začaly zbavovat nějakého zlozvyku či si naopak vypěstovaly vhodný nový návyk. Je to vhodný den k půstu, detoxikaci či třeba k odvykání kouření. Metabolismus pracuje rychleji než jindy. Nemoci se mohou zhoršit, a to třeba i kožní problémy. Imunita bývá snížena. Novoluní je vhodné k očištění a zbavení se všeho, co nám brání v růstu. Jelikož má punc „nových začátků“, je to také vhodná doba pro zahájení nového způsobu péče o pleť nebo vlasy.



Lunární horoskop2. fáze – SRPKOVITÁ LUNA

Pro to, aby se to „nové“, jež přinesl nov, mohlo ujmout, je potřeba zjistit, co brání přijetí nového, a přijmout strategii, jak obtíže odstranit. Přesně to je tématem první části dorůstání Měsíce, který má v té době tvar srpku vypouklého doprava. V této fázi se člověk střetává s vlastními slabostmi, které mu brání zbavit se svých zlozvyků či setrvat v pravidelnosti při budování nového návyku. Je dobré se kriticky podívat na svůj obličej, tělo či vlasy a zhodnotit jejich stav. Určit si, co dokážeme změnit pomocí kosmetiky a pravidelné rutiny sami a co je záležitost pro odborníka. Jakmile máme jasno, co je potřeba udělat, je nutné vytrvat. Při dorůstání Měsíce je ideální doba na dodávání výživných látek, ale také na relax a regeneraci sil.



Lunární horoskop3. fáze – PRVNÍ ČTVRŤ

Je nazývána Lunou v první čtvrti a má tvar písmene D. Je to možná jeden z nejsložitějších momentů celého cyklu. Zde již přestává platit ono pověstné „kdyby“, „až“, „možná“ či „snad“. Přehodnoťme předchozí péči, podívejme se upřímně, jaké jsou aktuální potřeby naší pokožky, a zbavme se všeho, co už na ni nefunguje. Dále je třeba si uvědomit, že čím víc Měsíc dorůstá, tím hůř se hojí rány a následky operací.




Lunární horoskop4. fáze – VYPOUKLÁ LUNA

Dostáváme se do další lunární fáze, v níž se Luna stále pohybuje před Sluncem. Žádá se po nás opuštění starého, možná chybného či spíše současnému záměru již nevyhovujícího aspektu, který se ale může promítat do kterékoli roviny lidského bytí. Tělo lépe přijímá a podrží si dodané látky, proto je to období vhodné pro výživné masky na celé tělo, pro barvení vlasů a podobné procedury. V rovině krásy a péče je to obnovení zdravých přístupů ke svému tělu. Pokud jsme se v předchozí fázi přestali vymlouvat na nepříznivé okolnosti a vytrvali v aplikaci nového návyku či způsobu péče, je možné, že tím vzbudíme zájem druhých. Je důležité velmi pečlivě volit, jakým způsobem budeme druhým novou metodu prezentovat. Je pravděpodobné, že nám začnou náš záměr vymlouvat.


Lunární horoskop
5. fáze – ÚPLNĚK

Měsíc má za sebou polovinu cesty kolem Země, jeho strana přivrácená ke Slunci stojí na nebi jako světlý kotouč. Úplněk je opozicí světel. Na krátký čas stanou přímo proti sobě. Vnímaví lidé zažívají v době úplňku často nepříjemné fyzické i psychické stavy. Vnitřní konflikty, protichůdné pocity a postoje se doslova citelně projevují v těle. Metabolismus se zpomaluje. Rovnováha je to, oč tu běží. Teprve vzájemným sloučením, propojením, zdravým střídáním dosáhneme žádoucího účinku či výsledku. Je to vhodný den na sběr bylin. Úplňkem začíná také příznivé období pro mytí či stříhání vlasů, neboť účes déle vydrží.


Lunární horoskop
6. fáze – ROZSÉVAJÍCÍ LUNA

Fáze Luny po úplňku se nazývá Lunou rozsévající. Po dosažení vrcholu se vrací zpět, tzv. „couvá“. Nyní je čas, kdy se daří operace, rány se lépe hojí. Pokud jsme se v začátku cyklu rozhodli pro změnu v naší péči o sebe a vytrvali jsme, obklopme se nyní lidmi, kteří sdílejí naše nadšení pro věc. Předávejme si a sdílejme svoje zkušenosti, abychom mohli naše snahy rozvíjet.



Lunární horoskop
7. fáze – POSLEDNÍ ČTVRŤ

Měsíc putuje dál, vidíme ho ve tvaru C (couvající). Nastává doba pozitivní energie, která podporuje aktivitu a vydávání energie. Můžeme více jíst a přitom neztloustneme. Fáze poslední čtvrti je dobou, kdy se Luna navrací a nese konkrétní výsledky, které se potřebují nově uchopit, zakomponovat do příštího děje, do dalšího cyklu.




Lunární horoskop8. fáze – BALZAMICKÁ LUNA

V závěrečné fázi Luny před příchodem dalšího novu rekapitulujeme nové zkušenosti a poznatky. Zjišťujeme, jak zapadají do našich potřeb, do rozvíjení našeho záměru. Balzamická Luna koncentruje a uchovává jiskry toho, co zažehne nové možnosti dalšího dění. Balzamická fáze završuje celý proces. Je dobré si uvědomit, co se osvědčilo, v čem je dobré pokračovat, čeho se podařilo dosáhnout. Je to výborné období pro zbavování se škodlivin, tedy jak pro detoxikaci organismu, tak třeba i pro peeling, úpravu nehtů atd.
 

Zdroj foto: Shutterstock a redakce

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Petra Alraune

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Petra Alraune
Expertka na magii, spisovatelka a věštkyně
671
"Všechno, co hledáme, jsme už jednou ztratili."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít