Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Krás(k)a, která pomáhá autistickým dětem

Krás(k)a, která pomáhá autistickým dětem

Krás(k)a, která pomáhá autistickým dětem

8. srpna 2018 od red

8. srpna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a red

Autismus je u nás stále ještě téma, o kterém se příliš nemluví. Modelka Kateřina Sokolová se to ale rozhodla změnit a spolu se svým tatínkem založila Nadační fond AutTalk, který poskytuje pomoc rodinám pečujícím o autistické děti. Co ji k tomu vedlo a jak můžete pomoci i vy, se dozvíte v našem rozhovoru.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Kateřino, představte čtenářům Nadační fond AutTalk...

Nadační fond AutTalk jsem založila společně se svým tátou před třemi lety. Prvotním impulsem byla skutečnost, že můj desetiletý bratr Ráďa, o kterého se stará táta sám za pomoci osobní asistentky Lenky, je autista. Žije ve svém světě, nemluví, není schopen se začlenit do společnosti a potřebuje celodenní péči. Dlouho jsme přemýšleli o tom, jak nejlépe pomoci rodinám s dětmi trpícími autismem. Zvažovali jsme dokonce i to, že bychom se připojili k nějaké již existující organizaci, ale pak jsme si řekli, že nejlepší je dělat si to po svém. A tak vznikl Nadační fond AutTalk. Aut od slova autismus a Talk od slova mluvit. Kromě názvu je AutTalk vlastně i naším hlavním mottem: Pojďme mluvit o autismu. Autismus je totiž u nás stále ještě téma, o kterém se příliš nemluví. Na to, že v České republice žije 100 tisíc autistů a tento počet se stále zvyšuje, je veřejnost velmi málo informovaná. To je potřeba změnit.


Jaké je poslání nadačního fondu?

Zaměřujeme se primárně na rodiče. Z vlastní zkušenosti víme, jak nesmírně náročná je péče o autistu. Nejen fyzicky, ale především psychicky a samozřejmě také finančně. Vede to k sociální izolaci, rodiny se často rozpadají. A protože my v této složité situaci také žijeme, řekli jsme si, že podáme pomocnou ruku hlavně rodičům. Snažíme se usnadnit jim péči o dítě a dát jim pocit, že v tom nejsou sami.


Jakým způsobem rodiče autistických dětí podporujete?

Nejčastěji to je přímá finanční podpora. Rodiče si o ni mohou zažádat prostřednictvím speciálního formuláře, který najdou na našich webových stránkách auttalk.cz. Finančními příspěvky podporujeme konkrétní lidi a přispíváme jim na konkrétní věci. Pořádáme také několikrát do roka setkání rodičů po celé České republice. V rámci těchto setkání se rodiče potkávají s různými odborníky na autismus a na přednáškách i při následných diskusích mohou řešit to, co je nejvíc zajímá. Snažíme se poskytovat rodičům nejen nové informace, ale také jim umožnit popovídat si s ostatními, kteří mají podobný osud, a podělit se o své zkušenosti. A pak ještě pořádáme svépomocné terapeutické skupiny pro rodiče. Ty běží vždy od října do května v uzavřených skupinách, čítajících přibližně deset rodin. Skupina se schází každý druhý víkend a se speciální koučkou se probírají určitá témata související s autismem, například jak řešit stravu autistických dětí nebo vztah s druhým sourozencem a podobně.

Kateřina Sokolová s bratrem

Nejnovějším počinem je informační a diskusní fórum. Můžete nám více přiblížit, jak funguje?

V rámci našeho webu auttalk.cz spouštíme unikátní informační a diskusní fórum určené pro rodiče autistických dětí, ale také pro odborníky, učitele a všechny ostatní, kteří se o autismu chtějí něco dozvědět nebo třeba začít pomáhat. Na fóru se budou probírat nejrůznější témata a každý, kdo se zaregistruje, si bude moci vyhledat jakoukoliv problematiku či službu související s autismem, ať už půjde o lékaře, terapeuty, respitní pobyty a podobně, a to v kterémkoliv regionu České republiky. Věříme, že to rodinám s autistickými dětmi pomůže alespoň trochu ulehčit život a dodá jim potřebné a aktuální informace.


Co se vám za ty tři roky fungování nadačního fondu povedlo?

Podpořili jsme hodně rodin, rozdali jsme už téměř půl milionu korun. Žádosti posuzujeme na základě finanční situace rodiny a pomocí speciálního dotazníku, podle kterého získáme představu o míře postižení dítěte. A o co žádají rodiče nejčastěji? Většinou se na nás obracejí s žádostmi o příspěvek na různé zdravotní pomůcky, velký zájem je o dotykové tablety, pomocí nichž děti komunikují s okolím, nebo o příspěvky na benzin kvůli dojíždění, různé terapie a podobně. Jsou to zdánlivé drobnosti, ale pro dotčené rodiny zcela zásadní věci. Rodiče mohou žádat o podporu opakovaně. Není to nijak omezeno.


Jak došlo ke spolupráci vašeho fondu s obchodním řetězcem Teta drogerie?

Teta drogerie nás oslovila s tím, že by nás rádi podpořili. Je to pro nás skvělá příležitost, jak získat nejen více finančních prostředků a podpořit ty, kteří to potřebují, ale i způsob, jak zviditelnit problematiku autismu. V prodejnách Teta se začnou v průběhu srpna nabízet tašky s logem nadačního fondu. Každý zákazník, který si tašku za 50 Kč zakoupí, tak podpoří náš fond a přispěje k tomu, že budeme moci pomáhat více rodinám. Taky je to pro náš fond skvělá reklama, protože Teta drogerie jsou po celé České republice. Jsme skutečně rádi, že nám Teta drogerie tímto způsobem pomůže propagovat činnost nadačního fondu, a velmi si této spolupráce vážíme, neboť si uvědomujeme, že neziskovek je v České republice hodně. O to víc si ceníme toho, že Teta oslovila zrovna nás. Výtěžek z prodeje tašek půjde na přímou finanční podporu rodin.


Pokud by vás někdo chtěl podpořit ještě jinak než koupí tašky Teta, jak by na to měl jít? Co pomůže nejvíc?

Jsme vděčni za jakoukoliv finanční částku zaslanou na náš účet. Brzy budeme na webu nabízet také možnost prokliku přes daruj.cz. Uvítáme ale i jakoukoliv jinou podporu, kterou nám někdo nabídne, například poskytnutí prostor pro pořádání různých akcí, catering při setkáních rodičů, zajímavou přednášku a podobně. Zkrátka cokoliv, co by mohlo nějakým způsobem ulehčit život rodinám s autistickými dětmi.
Nadační fond AutTalk
Prodejní cena Teta nadační tašky je 50 Kč, příspěvek nadačnímu fondu Auttalk je 10 Kč z každého prodaného kusu.

Zdroj foto: archiv Nadačního fondu AutTalk

Připravil/a pro vás red

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít