Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jednoduché tipy, kterými prospějete svému zraku

Jednoduché tipy, kterými prospějete svému zraku

Jednoduché tipy, kterými prospějete svému zraku

5. února 2021 od Eva Šarfová

5. února 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová ve spolupráci s expertem MUDr. Lucie Valešová

O oči musíme pečovat stejně dobře jako o ostatní části těla. Nadměrná zátěž, špatný životní styl či různé zlozvyky se na jejich zdraví totiž mohou negativně podepsat.
Trávíme spoustu času prací na počítači, sledováním televize nebo svého telefonu, řízením auta nebo čtením. To všechno jsou činnosti, jež zrak namáhají. Když k tomu pak připočítáme i stravu chudou na vitaminy a nedostatek odpočinku, nelze se divit, že potíže se zrakem často trápí čím dál více lidí. Zkuste trochu upravit své zvyky a dodržujte pár zásad, které vašim očím udělají dobře.

Pravidelně cvičte

„Nejpřirozenější pohyb, který děláme očima, je mrkání. Při něm slzný film zvlhčuje povrch oka. Při soustředěném sledování monitoru ale mrkáme asi pětkrát méně než normálně. Vzniká tzv. syndrom suchých očí, který způsobuje osychání rohovky,“ upozorňuje primářka Valešová. Přinuťte se proto i u sebedůležitější práce každých dvacet minut oči „promrkat“. Pořídit si také můžete zvlhčující oční kapky. Očím ulevíte i prováděním speciálních cviků. Jedná se o kroužení očí, střídání pohledu nahoru a dolů, vpravo a vlevo. 

Správně jezte

Zaměřte se na zdravou stravu, zejména na vitamin C, ale také na konzumaci vitaminů A a E. Pochutnat si můžete třeba na citrusech, borůvkách, kiwi, červených paprikách, rajčatech nebo syrové mrkvi. Vitaminy prospěšné očím najdete také v oříškách, semínkách nebo luštěninách. Pořídit si můžete i různé potravinové doplňky určené speciálně pro oči, například MaxiVita Herbal Bylinný sirup zdravé oči (koupit v e-shopu).

Chraňte oči před sluncem

Z dlouhodobého hlediska se mohou sluneční paprsky podepsat na vašich očích například vznikem šedého zákalu, slunce může být také příčinou vzniku rakoviny kůže očních víček a spojivky. „Na slunečních brýlích se proto nevyplatí šetřit. V exponovaném prostředí, jako jsou například horské oblasti, je vhodné nosit sluneční brýle i tehdy, když slunce přímo nesvítí,“ varuje MUDr. Valešová.

Zaostřete na hygienu

Míváte pocit, že po nanesení make-upu vás oči pálí nebo jsou citlivější? Je to možné. Kromě toho, jaké kosmetické přípravky používáte, je velmi důležitá i doba jejich použití. Používání prošlých kosmetických přípravků může vést k řadě potíží, jako jsou infekce nebo alergie. Nejrizikovější položkou kosmetické taštičky je podle odborníků řasenka, která je častou příčinou zánětu spojivek a dalších očních infekcí. Měnit byste ji měli po dvou až třech měsících. Máte-li citlivé oči, pořiďte si řasenku se šetrným složením, například Gabriella Salvete Řasenku Panoramico Argan Oil Volume Mascara (koupit v e-shopu). Pro odličování se pak bude hodit hypoalergenní přípravek, například NIVEA Dvoufázový odličovač očí a make-upu (koupit v e-shopu) nebo Floré Bylinný dvoufázový odličovač levandule (koupit v e-shopu) s panthenolem a vitaminem E.

TIP: Velký výběr odličovačů očí najdete nejen v našich kamenných prodejnách, ale také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Odpočívejte

Zejména tehdy, když dlouho čtete, koukáte na televizi, do počítače nebo do mobilu, je dobré udělat si zhruba každé dvě hodiny relaxační přestávku, při které je vhodné střídání pohledu na různé vzdálenosti. Pro oči je velmi uklidňující zelená barva. Proto se doporučuje dívat se pár minut do zeleně. Třeba na les či keře v parku nebo na cokoli zeleného ve vašem okolí.

Nestyďte se za brýle

Mnozí lidé si potíže se zrakem odmítají připustit a brýle vnímají jako symbol nedokonalosti či stáří. Je pravda, že se zrak začne po čtyřicítce zpravidla zhoršovat. Zejména pokud jde o vidění nablízko, kdy se jedná o takzvanou vetchozrakost. „Pružnost oční čočky se zhoršuje a zaostřit na krátkou vzdálenost je obtížnější,“ upozorňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka oční kliniky DuoVize. Je lepší přiznat si, že nikdo nemládne, a vydat se k očnímu lékaři a do optiky pro brýle s pěknými obroučkami, které vám budou slušet.
Tip redakce:
Důležité je potom o brýle správně pečovat. Pořiďte si speciální ubrousky na čištění brýlí. Využít můžete také čistič
Sidolux Professional na LCD a ploché obrazovky (koupit v e-shopu), který dokáže vyčistit vaše brýle, a zároveň ho můžete využít doma i na jakékoli obrazovky či skleněné povrchy.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová ve spolupráci s expertem MUDr. Lucie Valešová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Lucie Valešová
primářka v oční klinice DuoVize
"Oční klinika DuoVize - Jistota pro vaše oči."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít