Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Je aromaterapie vhodná pro děti? Určitě!

Je aromaterapie vhodná pro děti? Určitě!

Je aromaterapie vhodná pro děti? Určitě!

30. října 2018 od Jana Kantorová

30. října 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Aromaterapie pomáhá relaxovat i uzdravovat. A to nejenom dospělé. Díky správně vybraným vůním či masážím uklidní téměř každé dítko a pomůže vám s ním překonat nepříjemné podzimní nachlazení.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
O aromaterapii pro dospělé se ví, že díky ní se můžete naučit relaxovat, uklidnit mysl při přemíře stresu, nebo dokonce léčit různé zdravotní neduhy. Zároveň je ale skvělým pomocníkem, když nějaké trable trápí i vaše děti. Angína, nachlazení, ekzém, bolesti bříška, horečka i problémy se spánkem – to všechno vám vůně mohou pomoci vyřešit. U dětské aromaterapie máte hned několik možností, jak ji do rodinných rituálů zařadit. Večerní inhalace v pokojíčku, koupele nebo rodinné masáže. Co si vyberete vy?
 
Tip redakce:
Člověk má asi 10 milionů čichových buněk a může vnímat až 3000 čichových kvalit. Se stoupajícím věkem se postupně snižuje jejich počet. K tomu ženy jsou na vůně mnohem citlivější a vnímavější a na rozdíl od mužů dokáže jejich nos zaznamenat i tu nejméně výraznou vůni.
 
směs na inhalaci

1. Inhalace

Vonné látky můžete inhalovat, a to pomocí inhalátorů, aromalamp, difuzérů nebo rozprašovačů. Nejběžněji se můžete setkat s aromalampou, do níž nalijete éterické oleje. U difuzéru je velkou výhodou, že nemusíte mít strach ze zapálené svíčky například v pokojíčku.
 
Dávkování olejů do aromalampy u dětí:
  • 6 měsíců – 1 rok: 1 kapka (na 2 – 5 minut)
  • 1 – 3 roky: 1 – 2 kapky (na 2 – 10 minut)
  • 3 – 15 let: 2 – 5 kapek (na 5 – 30 minut)
  • Nad 15 let: 4 – 8 kapek (na 5 – 30 minut)
Misku naplňte horkou vodou a přidejte éterický olej podle věku dítěte. Dávkování jako takové dále závisí na druhu éterického oleje (je potřeba dbát při výběru na to, aby byl olej vhodný pro děti), zdravotním stavu dítěte i jeho potřebách. Po uplynutí výše zmíněné doby je potřeba aromalampu zhasnout a opakovat až další den.
 
Tip redakce:
Jestliže vaše dítě trápí nachlazení či dýchací potíže, můžete vzduch osvěžit i speciálními spreji, které rozstříknete do prostoru, například Topvet Aroma Sprej Ylang-ylang nebo Eucalyptus.
 
dětská masáž

2. Masáže

Blahodárné účinky masáže jsou známy již tisíce let, navíc díky éterickým olejům a vůni má organismus větší příležitost, aby regeneroval a zharmonizoval se. To je v dnešní době žádoucí, protože velké množství onemocnění má psychosomatický původ. Doteky uklidňují, utěšují, ulevují, přinášejí radost apod. U mnohých domorodých kmenů i v celé řadě východních národů patří právě masáž dítěte k dovednostem každé matky.
 
Masáží lze:
  • odstranit u dětí poporodní trauma,
  • pozitivně ovlivnit dítě, které trpí například specifickými poruchami učení, ADHD, nebo dokonce i lehčí formou autismu,
  • zlepšit stav astmatiků, ekzematiků, působit na svalový, oběhový a lymfatický systém.
Masáž se provádí pomocí masážních olejů. Ty lze navíc také aplikovat lokálně, a to při bolestech svalů, kloubů, při kožních onemocněních i k běžnému dennímu použití. K masáži bříška můžete používat Topvet Dětská péče Uvolňující olej, který je vhodný pro děti od narození a obsahuje olej z černého kmínu.

Tip redakce:
Masáže dětí a kojenců lze používat u zdravých, ale i hendikepovaných dětí, u miminek i starších dětí, dokonce i u dospělých (například u těhotných žen). Vždy je ale dobré nechat si poradit a naučit se masáž provádět správně.

 
 
levandulový olej

Jak si připravit masážní olej?

Základem může být slunečnicový, olivový, mandlový, sezamový, jojobový, meruňkový olej nebo třezalkový či měsíčkový macerát. Lze je používat samostatně nebo v libovolných směsích dvou až tří olejů. Do základního oleje pak přidáte určitý poměr rostlinných éterických olejů. Množství éterického oleje se pohybuje obvykle mezi 1-3 %.

Například:
30 kapek z kapátka na lahvičkách s éterickými oleji odpovídá objemu asi 1 ml. Při přípravě 100 ml základního masážního oleje odpovídá 1% koncentrace 30 kapkám, 2% 60 kapkám a 3% koncentrace 90 kapkám.

bylinky

 3. Koupele

Uvolňující a relaxační koupel dokáže divy s dospělými i s dětmi. Do napuštěné vany dětem od 2 let stačí nakapat 2-5 kapek éterického oleje. Mezi oblíbené oleje patří levandule, ylang-ylang, pačuli, růže nebo šalvěj.
 
Udělejte z večerního koupání voňavý dětský rituál, které dítě zklidní nebo mu uleví při nachlazení. Vždy pamatujte, že u dětí platí pravidlo „méně je někdy více“. Dávejte pozor na také na ředění, protože zejména citrusové oleje mohou způsobit podráždění pokožky.
 
Koupel na sladké spinkání: 2 kapky ylang-ylang, 3 kapky levandule
Éterické oleje rozmíchejte v tučném mléku nebo medu, přilijte přímo do vody a dobře promíchejte.
 
Koupel při nachlazení: 2 kapky eukalyptu, 3 kapky manuky, 2 kapky ravensary (pozn. red.: tato silice je získávána ze stromu ravensara a je k dostání jako jiné silice či éterické oleje)
Stejně jako u předchozí koupele, rozmíchejte oleje v tučném mléku nebo medu a až poté přilejte do koupele. Tato směs je antiseptická, uvolňuje dýchací cesty a prohřívá. Po koupeli dítě zabalte do teplé deky, uložte ho a nabídněte mu bylinkový čaj.

Tip redakce:
Aromaterapii je možné používat i vnitřně. Ale v takovém případě je vždy nutné mít odborný dohled, protože užívání některých olejů by pro vás mohlo být nebezpečné. Dalším způsobem jsou pak globule a čípky, které lze využívat při gynekologických problémech, ale také při angíně, zánětech středního ucha apod. 
 
bylinky

Jak na jednotlivé neduhy?

Problémů, které můžete vyřešit pomocí aromaterapie, je celá řada. Všechny by se nám do článku ani nevešly. Ale máme pro vás tipy na ty, které jistě využijete právě teď s přicházejícím podzimem.
 
Horečka: Vhodnými bylinkami na boj s horečkou jsou černý bez nebo lipový květ. Sušené bylinky používejte jako nálev. Ke snížení horečky je pak možné použít silici citronu. Detoxikuje organismus, ochlazuje ho, zmírňuje zápaly a pomáhá při zahlenění. Můžete ji nakapat do aromalampy nebo naředit v panenském olivovém oleji a potírat 3x denně zádíčka, hrudník a nožičky.
 
Chřipka: Vám i dětem se v takovém případě bude hodit eukalyptus, tymián, tea tree nebo heřmánek. Oleje z uvedených bylinek můžete používat v masážních olejích, do koupelí i aromalamp, k obkladům či inhalacím z kapesníku.
 
Rýma: Jde o nepříjemné onemocnění, které na podzim a v zimě děti často trápí. Kromě bylinných čajů nebo jiných babských rad můžete vyzkoušet inhalaci například 1-2 kapek eukalyptu nebo borovice. Doplnit je můžete i olejem z tea tree. U velmi malých dětí je možné používat také jedli nebo modřín, které uvolní ucpané dutiny. Případně také majoránku, pokud děti často kýchají.
 
Zánět středního ucha: I když v takovém případě bývá návštěva lékaře nevyhnutelná, dětem můžete ulevit i jinak. Při bolestech oušek nebo při prevenci je velice účinná tinktura z kopretiny řimbaby. Při rýmě tak kápněte do ouška u malých dětí 1 kapku a u větších dětí 2-3 kapky. Nebo můžete do ouška vložit kousek vaty s kapkou éterického oleje z heřmánku modrého.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít