Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo I v zimě se můžete pořádně zchladit!

I v zimě se můžete pořádně zchladit!

I v zimě se můžete pořádně zchladit!

15. prosince 2016 od MNo

15. prosince 2016 5 minut čtení
Připravil/a MNo ve spolupráci s expertem Jarek Černý

Otužování. Pro někoho je synonymem týrání, trápení se. Ale opak je pravdou, navíc má otužování obrovské benefity pro zdraví i krásu pleti. Jen je třeba vědět, jak na to. Pro radu jsme zašli za osobním trenérem Jarkem Černým.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Co je to vlastně otužování? Určitě to není jen to typické skákání do Vltavy těsně po Vánocích ani polévání se kýbly ledové vody uprostřed zasněženého kopce a válení se nazí ve sněhu. Otužovat se lidé musí systematicky a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Podle Jarka Černého, osobního trenéra, může otužování přinést hned několik výhod. „V zimě je dobré, že se člověk snáz adaptuje na teplotní výkyvy. Ti, kteří se otužují, snáší mráz mnohem lépe. Důležitější ale je, že pravidelné otužování má opravdu velmi pozitivní vliv na naše zdraví,“ dodává trenér a vyjmenovává plusy otužování: silnější imunitní systém, pružnější cévy, lepší výkon srdce, lehčí průběhy nachlazení, nižší hladina cholesterolu. 


Buďte šťastnější - i v -5 stupních

Otužování funguje podobně jako jakékoli cvičení. Vyplavují se při něm endorfiny, a tak jsou otužilci zkrátka „vysmátí“. Jen je třeba vědět, jak na to, abyste s tím neskončili ještě dřív, než do této praxe proniknete. Tady je postup, který doporučuje Jarek Černý, jenž sám otužování podstupuje denně:
Kdy se otužovat? „Ideálně ráno, když vstanete. Zpočátku to bude trochu nepříjemné, když vylezete z vyhřáté postele do ledové sprchy, ale věřte, že vás to fantasticky nastartuje do nového dne. Stejně tak večer před spaním to není žádný problém. Po osobní zkušenosti vím, že se mi pak mnohem lépe usínalo.“
 
Jak dlouho?Stačí dvě minuty. Já třeba doporučuji, aby si lidé během ranního otužování ve sprše vyčistili zuby, pak nevnímají počáteční nepříjemný pocit z chladu. Večer to můžete aplikovat úplně stejně.“
 
Jak správně postupovat, aby tělo nedostalo šok? „Postup by měl být následující – začněte zlehka. Rozhodně není dobré do vany vysypat pytel ledu a lehnout si do něj na několik minut. Chce to praxi, aby vám to spíš neublížilo. Začněte ve sprše, v níž postupně tlumte teplou vodu a přecházejte na studenou,“ říká Jarek Černý a dodává, ať jsou lidé trpěliví. Napřed je třeba začít ochlazovat jednotlivé části těla. Třeba končetiny, pak zkusit trup, krk a nakonec velmi opatrně i hlavu. Někteří odborníci hlavu z otužování úplně vynechávají. Až zvládnete postupné otužování, můžete se vrhnout do větších pokusů, třeba s ledovou koupelí, ale není to třeba, výsledků dosáhnete i v obyčejné sprše.

Zhubněte!

Možná tou nejdůležitější informací pro všechny dámy, které o otužování zatím pochybují, bude ta následující. Sprchováním určitých částí těla ledovou vodou můžete podpořit vaše tělo v hubnutí. „Odborná literatura uvádí, že pokud se budeme denně sprchovat ledovou vodou dvě minuty v oblasti zátylku, bude to mít blahodárný účinek na redukci hmotnosti,“ uvádí Jarek Černý. Sám ale upozorňuje, že to neznamená, že byste mohly přestat okamžitě cvičit a čekat, že po pár minutách ve sprše vylezete hubené.


Hebká pleť i v zimě

Právě ranní sprchování ale nenastartuje jen vás, ale i vaši pleť. Kůži po celém těle studená voda prospěje. Pokožka se v tu chvíli krásně prokrví a stane se odolnější. Nějaké zimní praskání kůže je pak naprostou minulostí. Teplá voda naopak může způsobit dokonce i zhrubnutí pleti a ztrátu její pružnosti. Pokud vás třeba trápí sušší pokožka, je vhodné použít i při otužování sprchové gely s olejovými složkami, které pokožku více zvláční. Dobré jsou i přímo oleje, které jsou na mytí určeny.

O tom, jaké vůně sprchových gelů si pro ochlazování vybírat, bychom tady mohli sepsat hned několik stran. Nejdůležitější ale je pořizovat si je hlavně podle vlastních preferencí. Zkrátka mít takové, které jsou vám příjemné a pokožku příliš nevysušují. Raději si kupujte ty, které pomohou i s hydratací pokožky, například s už dříve zmíněnými olejovými složkami. Jestli se ale budete mýt v aroma levandule, citrusů, nebo medu, je už jen na vás.

„Vytvořte si z otužování zvyk. Podle chytrých knih se návyky tvoří po jednadvaceti opakováních. Na tom jasně vidíte, že to chce trpělivost. Když to ale vydržíte, zjistíte, že otužování je fantastické. Nakonec si z něj můžete udělat i rituál, po němž budete zdravější, odolnější, hubenější a hlavně šťastnější,“ ukončuje debatu o otužování Jarek Černý.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás MNo ve spolupráci s expertem Jarek Černý

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Jarek Černý
Majitel tělocvičny 2hasance, osobní trenér
1
"Cesta je důležitější než cíl."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít