Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Hořké potraviny jako záruka rychlého hubnutí?

Hořké potraviny jako záruka rychlého hubnutí?

Hořké potraviny jako záruka rychlého hubnutí?

8. srpna 2020 od Lucie Ulmanová

8. srpna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem Ing. Kristýna Rybovičová

Hořká chuť není oblíbená zrovna všemi, patříte-li ale mezi její příznivce, určitě se jí nemusíte vyhýbat. Hořké potraviny mají blahodárný vliv na lidské zdraví a jejich důležitým bonusem je, že vám pomůžou při hubnutí. A proč je ještě zařadit do jídelníčku?
Pokud se rozhodnete zhubnout nebo chcete držet svůj jídelníček „na uzdě“, je vhodné zaměřit se na potraviny, které vám při redukci váhy udělají dobře. Hořké potraviny podporují odbourávání tuků v těle, zrychlují metabolismus a vyvolávají pocit sytosti. Na hořké potraviny byste ale neměli zapomínat, ani když zrovna žádné kilo navíc neřešíte.

 „Hořké potraviny bychom měli do jídelníčku pravidelně zařazovat. Ztrátu kilogramů nám však hořké potraviny ani další zázračné produkty nezaručí. Měli bychom se zaměřit na celkově zdravý a vyvážený jídelníček, dostatek pohybové aktivity a kvalitní spánek, radí výživová poradkyně Kristýna Rybovičová.

Které potraviny pomůžou hubnout?

  • ovoce: grapefruit, brusinky
  • zelenina: brokolice, artyčok, čekanka, římský salát
  • ořechy: mandle, para ořechy
  • hořké koření: majoránka, tymián, rozmarýn, kurkuma, zázvor, červená paprika
  • nejrůznější byliny: kořen pampelišky, jalovec, chmel, řeřicha
  • ostatní: káva, hořká čokoláda, mák

Jejich velké benefity

Co se týče ořechů, jsou zdrojem hořké chuti mandle. Ty jsou plné zdravých tuků, vlákniny a vitaminu E. Mák je zase bohatý na vápník a hořčík. Pohanka je výborná bezlepková potravina. Je vyhledávaná pro svůj bohatý obsah rutinu, který podporuje pevnost žilních stěn. Je také zdrojem rostlinných bílkovin. „Ze zeleniny vybírejte brokolici, je zdrojem kyseliny listové a vlákniny. Růžičková kapusta má výbornou chuť, obsahuje především vitamíny C a K. Zeleninový salát si připravte z hlávkového či římského salátu. Co nejvíce se snažte jídla ochucovat bylinkami. Čaj si připravte z čerstvého zázvoru, ochucený medem a citrónem. Přes den si vychutnejte šálek kvalitní kávy,“ doporučuje Kristýna Rybovičová.

Když máte chuť hřešit

A pokud vás honí přes den mlsná nebo máte po dobrém jídle chuť na sladké, sáhněte po kvalitní hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa. Na zdravou svačinku je vhodný například Alpro Sójový dezert s příchutí tmavé čokolády (koupit v e-shopu). Extrakt z kořene čekanky a belgickou čokoládu obsahuje Topnatur Kaše kokos s belgickou čokoládou Probio (koupit v e-shopu).

TIP: Nejen zdravé svačinky najdete v nabídce potravin na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).

Samá pozitiva

Hořká chuť potlačuje chutě. Potraviny s hořkou chutí pozitivně působí na trávení, stimulují zažívání, zlepšují absorpci živin z toho, co sníme, a mohou navozovat pocit větší sytosti. Pomáhají také, když se příležitostně nebo rádi přejíte. Hořké potraviny jsou dobré pro slehnutí po jídle, výborně funguje pivo nebo káva. „Hořkých jídel zpravidla také nesníme tolik, co sladkých. Ale je potvrzeno, že hořké potraviny jsou mimořádně přínosné a pozitivně působí na psychickou rovnováhu,“ říká expertka na zdravou výživu.

Tip redakce:
Snižovat nadváhu a
pročistit organismus pomáhá přípravek Allnature Křemelina (koupit v e-shopu), který má blahodárný vliv také na nehty, vlasy a pokožku.

Měl by se jim někdo vyhnout?

Nic se nemá přehánět, a to platí i u hořkých potravin. Dopřávejte si je v přiměřeném množství. Pokud ucítíte problémy s vyšší dávkou, je dobré ihned se poradit s lékařem.

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem Ing. Kristýna Rybovičová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Ing. Kristýna Rybovičová
výživová poradkyně a trenérka kondičního posilování
112
"S vyváženým a chutným jídlem jde všechno vždy lépe."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít