Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Domácí pomocníci: Odlakovač, šampon a další fígle

Domácí pomocníci: Odlakovač, šampon a další fígle

Domácí pomocníci: Odlakovač, šampon a další fígle

17. prosince 2018 od Helena Hladíková

17. prosince 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Vaše koupelnová výbava nemusí sloužit jen ke zkrášlování a osobní hygieně. Nevěříte? Pomocí našich zaručených triků s kosmetikou hravě vyřešíte nejednu potíž, která se v domácnosti vyskytne.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Zázrak jménem šampon

Zejména vlasové přípravky mají velký potenciál stát se vaším nejoblíbenějším domácím pomocníkem. Takový obyčejný šampon toho totiž umí opravdu hodně:
  • Vyčistit hřebeny a kartáče: Stačí vetřít pár kapek, odstranit pomocí nich největší usazeniny a pak pomůcky ještě asi na 15 minut ponořit do vody s pár kapkami šamponu.
  • Odstranit skvrny od laku na vlasy na koupelnových obkladačkách: Pár kapek nakapejte na vlhký hadřík a pak přetřete suchou utěrkou z mikrovlákna.
  • Umýt zašlou špínu na rukou od hlíny, mazacího oleje apod.: Funguje dokonce i na smytí vodou ředitelných barev.
  • Oživit lesk kožených bot a kabelek: Stačí vetřít trochu šamponu na odřená místa.
  • Odstranit žvýkačku nalepenou do zvířecí srsti.
  • Omezit mlžení zrcadla v koupelně: Hadříkem s trochou šamponu vyčistěte zrcadlo a pak ho ještě přeleštěte čistým hadříkem.
praní prádlaDětský šampon, který neštípe do očí, můžete použít coby odličovač na oči, když si ten svůj zapomenete nebo vám zrovna došel. Ani kondicionér na vlasy není úplně k zahození, a to zejména tehdy, když se vám prádlo v pračce omylem srazí. V takovém případě postačí smíchat vodu s kondicionérem (1 lžíce kondicionéru na 1 litr vody), prádlo v ní vymáchat, jemně vyždímat a nechat volně uschnout. Pokud jste si takto poničili vlněný svetr, nevěšte ho na ramínko, ale rozložte ho na suchý ručník, který do sebe vstřebá vlhkost. Kondicionér lze použít i na praní místo vaší oblíbené aviváže.

Tip redakce:
Nezafunguje-li kondicionér, vyzkoušejte vodu smíchanou s boritanem sodným (1 lžíce boritanu na 2 lžíce horké vody, které pak nalijte asi do 3 litrů vlažné vody). Oblečení opět vymáchejte, jemně vyždímejte a znovu namočte, tentokrát do vlažné vody s trochou octa. Vyždímejte a nechte volně uschnout.

 
leštění skla

Co dalšího vám doma pomůže?

  • Odlakovač na nehty skvěle odstraní přilepenou žvýkačku. Obsahuje totiž látky, zejména rozpouštědla, která snadno změní konzistenci žvýkačky tak, aby šla lehce dolů. Stačí nanést trochu odlakovače na vatový tamponek, žvýkačku přetřít, a je to. A nemusíte se bát, barvy vašeho oblečení či bytových doplňků zůstanou zachované.
  • Vlasový sprej (slaný i cukrový) dokáže prodloužit život řezaných květin, lak na vlasy zase zafixuje aranže ze suchých květin.
  • Houbička na make-up se rovněž uplatní při péči o rostliny. Navlhčete ji, umístěte nahoru na květinu, a máte postaráno o super závlahu.
  • Objevili jste škrábanec na skle? Vezměte suchý hadřík nebo kapesník, naneste na něj trochu zubní pasty a poničené místo vyleštěte. 
  • Nevyplácí se ani vyhazování jednou použitých odličovacích ubrousků. Hodit se mohou na otření klávesnice u počítače nebo na zašpiněné kliky od dveří.
  • Využít se dá i stará řasenka. Když očistíte její kartáček, můžete s její pomocí čistit hůře různá hůře dostupná místa.
  • Bezbarvý lak na nehty oceníte zejména tehdy, když potřebujete zalepit dopisní obálku (stačí nanést kapičku laku na spodní okraj obálky), ochránit bílé švy u bot (bělostné švy nových bot přetřete lakem), skoncovat s roztřepenými konci tkaniček apod. (konce pevně skruťte dohromady, namočte do lahvičky s lakem a nechte dobře zaschnout) nebo coby ochrana knoflíku před odpáráním (stačí kápnout lak na knoflíkovou nit).
lak na nehtyTip redakce:
Také fén dokáže vyřešit spoustu zapeklitých banalit, které nás dovedou pěkně potrápit. Horký vzduch vám pomůže třeba při odlepování samolepky s čárovým kódem ze zboží anebo roztáhne tlačící boty. Jak? Vezměte do ruky fén, nastavte maximální výkon a chvilku jím fénujte vnitřek bot. Pak si vezměte ponožky, nazujte si boty a procházejte se v nich, dokud nevychladnou.

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Natalie Krzysztalowska 27.prosince 2018
To leštění bot šamponem je luxusní fígl, musím říci... :-)

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít