Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Domácí aromaterapie

Domácí aromaterapie

Domácí aromaterapie

4. října 2016 od Martina Hühneová

4. října 2016 5 minut čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Renáta Jahodová

Vůně rostlin. Omamné, dráždivé, uklidňující… Přivoníme k šeříku, levanduli či jasmínu a dostaví se příjemný pocit. Čím to vlastně je? Podle vědců mají aromata a pachy z hlediska všech smyslových vjemů nejsilnější účinky a výrazně ovlivňují psychický stav. Dokážou s námi dělat divy.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Čichový vjem nás dokáže přenést do dětství, umí navodit atmosféru něčeho, co máme zasuté v dávné historii naší duše, hluboko v našem podvědomí. Zvládnou ale i mnohem víc. 

Své o tom věděli staří Římané, Řekové, Egypťané, Číňané, Indové, Babyloňané a mnozí další. Aromatické esence získané z rostlin používali k nastolení harmonie, k povzbuzení, relaxaci, očistě či k uzdravování. Naštěstí toto léčivé umění není minulostí. Aromaterapie zažívá právem renesanci. 
Proč se svěřit do rukou bylinek a co všechno od nich můžeme očekávat, jsme se zeptali přírodní terapeutky Renáty Jahodové: „Aromaterapie je terapie vůněmi. Skrývá v sobě moudrost přírody, protože všechny éterické oleje, které aromaterapie využívá, jsou vyrobeny z rostlin. Nejvyvinutější složkou rostliny je éterický olej. Je to vonná substance získaná z květin, plodů, listů, kořenů, semen, kůry, stonků či mízy, a to destilací nebo pomocí těkavých rozpouštědel.“

Silice, vznikající při rostlinném metabolismu, jsou tím nejcennějším, co nám flóra může nabídnout. Podle terapeutky mají jejich vonné látky, které vnímáme čichem, uvolňující účinky. Ovlivňují naše emoce. A dokonce, jak říká Renáta Jahodová, mohou také navodit pro tělo příznivé fyzické reakce. Psychická a somatická onemocnění jdou spolu ruku v ruce. Neexistuje onemocnění, na jehož vzniku nebo trvání by se nepodílel náš duševní stav. Pokud nás tak přemůže únava, dolehne na nás stres či pociťujeme první příznaky respiračních onemocnění, nemusíme hned běžet k lékaři pro recept.

Vůně v domácí lékárničce
Alternativu, jak s neduhy zatočit, můžeme mít doma po ruce v podobě esenciálních olejů. „Oproti syntetickým medikamentům má tato léčebná metoda tu výhodu, že do těla přicházejí látky, které lidská schránka přijímá. Je to přírodní lék získaný z rostlinných buněk, které mají hodně společného s těmi lidskými,“ vysvětluje léčitelka a dodává: „Myslím, že v každé domácnosti by měla být příruční lékárnička vybavená esenciálními oleji. Většina z nich působí totiž proti virům, bakteriím a plísním. Výborně se proto uplatní i při domácím úklidu.“

Než tedy začneme s předvánočním úklidem, měli bychom se naladit do pohody, abychom všechno zvládli. V době prvních ataků virových onemocnění si dopřejme zejména prevenci. S rýmou nás nebude bavit vůbec nic, natož nějaký velký úklid. Vyzkoušejme tipy aromaterapeutky, jak zatočit s nachlazením, virózou či vyčerpáním a stresem.


Povzbuzující koupel s rozmarýnou a mátou

Naladí vás, pokud jste vyčerpaní, bez nálady, nebo jen potřebujete dobít baterky. Jednoduše se naložte do voňavé lázně. Nezapomeňte na to, že po koupeli je důležitý odpočinek. Jednoduchý recept Renáty Jahodové zní: do 100 ml olivového nebo mandlového oleje přidejte 5-7 kapek rozmarýnového oleje a 5-7 kapek mátového oleje. Vše promíchejte a nalijte do vody, jejíž teplota by neměla přesáhnout 44 °C. Dobu koupele doporučuje léčitelka okolo 15 minut.

Při nachlazení a viróze...

... přidáme do koupele 5-7 kapek eukalyptového oleje a 5-7 kapek tymiánové esence. Postupujeme stejně jako v předchozím návodu. „V období podzimu si domov pravidelně provoňte eukalyptem, citronem nebo čajovníkem. Jejich esenciální oleje nakapejte v množství 3-5 kapek do aromalampy nebo do misek s vodou umístěných na topení,“ radí léčitelka. Předejdeme tak virovým onemocněním a vydezinfikujete prostředí, ve kterém se pohybujeme. Tedy i na pracovišti. Uvedené esenciální oleje doporučuje také nakapat na polštář. Povzbudí se tím imunita a zabrání se virózám.


Vyčerpání a stres si žádá masáž a meditaci

Pro masáž zvolme slunečnicový nebo mandlový olej se 2-3 kapkami esenciálního oleje, který je našim vjemům příjemný. Renáta Jahodová doporučuje pro uvolňující masírování oleje z levandule, meduňky, růžového dřeva nebo pomeranče. Povzbuzení nám po masáži dodá esence z rozmarýnu, máty, citronu či hřebíčku. Pro osvěžení je výborný bergamot, citron, mandarinka či kafr.  K meditaci se hodí vetiver, ylang ylang, kadidlovník či jasmín.

I v předvánočním stresu a shonu se ale musíme hodně soustředit na práci. Závěr roku s sebou přináší bilancování a uzávěrky, které vyžadují naši stoprocentní koncentraci. Terapeutka radí: „Koupejte se pravidelně v rozmarýně a popíjejte čaj s rozmarýnou a mátou. Vhodné jsou i brutnák a sporýš. Šalvěj lékařská vám pomůže k tomu, abyste i ve stresu mohli jasně a dobře mluvit. Ochrání vaše hlasivky a zbaví je jakéhokoliv zánětu.“

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Renáta Jahodová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Renáta Jahodová
přírodní terapeutka, bylinkářka a lektorka
2
"Příroda léčí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít