Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Dárky jako věda. Jak správně obdarovat blízké?

Dárky jako věda. Jak správně obdarovat blízké?

Dárky jako věda. Jak správně obdarovat blízké?

9. prosince 2016 od JaS

9. prosince 2016 5 minut čtení
Připravil/a JaS

Vybírání dárků není jednoduchá disciplína. Jak vymyslet ten nejlepší dárek pro blízké? Jakými zásadami se při výběru řídit?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Tu zkušenost má snad každý. Jste zvědaví a nedočkaví, dychtivě trháte ozdobný papír, abyste zjistili, co je uvnitř. A pak, když to víte, se místo spontánní radosti ve vaší tváři objeví rozpaky. Jen na chvíli, než je pohotově skryjete za masku – poněkud křečovitého – úsměvu. Stává se to, když se někdo netrefí do vašeho vkusu (jste alternativní člověk a dostanete lístky na koncert Michala Davida) nebo když vám darují něco zoufale nepraktického (obří „lapač prachu“ v podobě kýčovitého keramického slona). Možností, jak se netrefit, je nespočet. A ruku na srdce, dámy,  jistě i vy jste někdy střelily mimo. Najít něco, co překvapí a potěší, něco originálního, ale také praktického, co dobře odráží osobnost darujícího a zároveň i tu obdarovávaného, bývá často vysilující. 

Spolehlivý návod, jak se podobným situacím vždy vyhnout, není. Riziko je tu prostě vždy. Lze je ale minimalizovat, když k tomu přistoupíte poctivě a zamyslíte se nad tím, jak se při vybírání darů člověk chová. To, jak lidé obdarovávají a jak dary přijímají, je předmětem zkoumání. Existuje dokonce i řada psychologických studií, jež mohou napovědět, jak být v roli dárce co nejúspěšnější.


Nejbližší lidé jsou největší oříšek

Zdálo by se, že pro ty nejbližší se dárek vybírá skoro sám. Jenže najít tu správnou věc pro partnera bývá často to nejtěžší. Neznamená to, že byste člověka, s nímž žijete, neznaly. Naopak, zřejmě jej znáte příliš dobře a také vám na něm záleží. „Čím více máme někoho rádi, tím spíše chceme, aby dárek odrážel, jak silné city k němu chováme. A nechceme dopustit, aby byl nedostatečným symbolem našeho vztahu k němu,“ říká britská psycholožka Karen Pineová pro list Time.

Často se tak s výběrem hodně natrápíme, a přesto se nesetkáme s úspěchem. Nezoufejte, neznamená to, že svou rodinu dost neznáte. Prostě jen při výběru špatně zkombinujeme znalosti o druhém a sáhneme po něčem, co dotyčný ve skutečnosti nechce. Tak třeba někdo má rád kočky a výrazné náušnice, to ale neznamená, že chce nosit velké náušnice s obrázkem kočky. Nepropadejte tedy depresi, když nejbližší neodhadnete. Raději vyzkoušejte následující tipy.

1. Sázka na jistotu 

Jelikož je výběr ideálního dárku skutečně těžkou disciplínou, mnozí lidé raději sází na jistotu. Ostatně série experimentů, které provedli před třemi lety akademici na Harvardské a Standfordské univerzitě, ukázala jeden celkem banální závěr týkající se chování příjemců. Lidé zpravidla rádi dostávají to, co si přejí nebo potřebují. Respondenti povětšinou odpovídali, že preferují dárky, o které si více či méně explicitně řekli, než nějaké překvapení, u kterého hrozí, že se mine účinkem. 
 
Jiné průzkumy zase potvrzují, že lidé jsou vybíraví, a není proto lehké se jim zavděčit (téměř polovina lidí oslovených v nákupních centrech na Černý pátek 2013 označila ty, pro něž nakupovali, za vybíravé). Jenže zakoupit nadiktovanou věc nebo dát do obálky suše peníze připadá spoustě lidí neosobní a příliš pragmatické. Mnozí tak sahají po jakémsi kompromisu, jímž jsou dárkové poukazy. Ty umožňují podobnou flexibilitu jako peníze, ale vypadají přeci jen lépe než klasická obálka. Průzkumy navíc ukazují, že ti, kteří poukaz obdrží, jej neutratí jen tak za běžné věci, ale pořídí si za něj něco výjimečného. „I když mohou být poukazy použity na zcela běžné věci, lidé to nedělají, protože by měli pocit, že s poukazem nenaložili dobře. Raději si za něj koupí něco luxusního, něco, co by si jinak sami nekoupili,“ uvedla pro web sciencedaily.com Chelsea Helionová, která vedla průzkum na téma, jak lidé dary vybírají a jak je příjemci využívají. Zdá se, že poukaz svým způsobem může být uspokojivým řešením pro obě strany.
 


2. Darovat kus sebe 

Pokud odmítáte takto pragmatický přístup a přeci jen chcete raději překvapit, platí, že je dobré darovat něco, do čeho vložíte kus sebe, spíše než se snažit hádat, co si váš dárkový objekt přeje. Vědci na toto téma loni udělali experiment. Více než stovka studentů nakoupila pro své blízké jako dárek hudbu – jedni vybírali své oblíbené písně, druzí hledali takové, které se budou líbit tomu, pro koho je dárek zamýšlen. „Překvapivě jak ti, co obdarovávali, tak i ti, kteří dárek přijímali, uvedli, že cítili více emocí a větší blízkost, když dárek odkazoval k dárci,“ shrnuli závěry autoři rozsáhlé studie, která byla loni publikována v odborném časopise o experimentální sociální psychologii.
 


3. Praktičnost se cení 

Další pravidlo, které je dobré při výběru dárku (zejména pokud chcete navzdory doporučením překvapovat) dodržet, je, abyste volili v rámci možností něco praktického, co lze jednoduše použít. Opět jsou zde průzkumy, které právě toto říkají. Zatímco darující se snaží najít něco výjimečného (a často se nechá příliš unést), recipienti v průzkumu pro časopis o spotřebitelích z roku 2014 uváděli, že raději dostávají použitelné dary. Během experimentu měli účastníci například odpovědět, jestli by raději dostali dražší a více kvalitní program na úpravu fotek, který je ovšem uživatelsky náročný, nebo spíš jednodušší, leč méně výkonný. Vesměs všichni by uvítali levnější dárek.
 
Pokud již dáváte něco méně praktického, je dobré vysvětlit, že nejde o náhodnou volbu, ale o něco, co jste poctivě vybírali a čemu jste věnovali čas. Ze studií vyplývá, že lidé ocení, když má dárek myšlenku.
 
A pozor, trochu jiná pravidla platí u zamilovaných, kde jaksi praktičnost nemusí být trefa do černého. Hraje zde roli genderové hledisko. Pro zamilované ženy je výběr dárku citová záležitost, darované věci přiřazují význam. Rovněž od svého protějšku tak žena očekává něco výjimečného. Muži ale často volí praktickou věc. „Mnohdy je snazší koupit ženě iPad, protože u šperků si nevědí s výběrem rady,“ říká Pineová.
 


4. Méně je více 

Další poučka psychologů zní, že se nemají kombinovat velké dary s malými. Pokud k významnému dárku přihodíte do krabice ještě nějakou drobnost, lidský mozek si podle vědců hodnotu dárků automaticky zprůměruje.
 


5. Recyklace nápadu nevadí 

Pokud kupujete dary pro více lidí, nebojte se dát stejnou věc více lidem. Někdy snaha vymyslet pro každého něco jiného vede k tomu, že některým z přátel dáte zbytečně dárek druhé kategorie, protože ten lepší nápad jste již použili.
 


6. Umění vcítit se 

Když vymýšlíte dar, je dobré se zamyslet, co by si dotyčný sám koupil, nikoli co si chcete koupit vy. To samozřejmě předpokládá, že o něm něco víte. Právě fakt, že druhého člověka máme trochu přečteného, je podle některých základní předpoklad úspěchu. „Při obdarovávání jde o to ukázat, že dotyčného znáte a že vám na něm záleží,“ říká Ryan Howell, psycholog ze Sanfranciské státní univerzity. „Dárek je výraz toho, jak dalece do druhých vidíme a známe jejich přání,“ doplňuje socioložka Allison Pughová z Virginijské univerzity pro web livescience.com. Potíž je v tom, jak s takovými konstatováními naložit. Není jen tak odhadnout blízkého člověka – často třeba podle psychologů druhé vidíte jinak, než oni vidí sami sebe. Nejde tudíž o snadno použitelnou radu.
 


Uveďte vše do praxe

Jak tedy v praxi naložit se všemi těmi poznatky o tom, jak přemýšlejí lidé v roli příjemců i dárců? Je dobré popřemýšlet o lidech, pro které budeme shánět dárky a rozdělit si je do různých kategorií. Rozmyslete si, komu můžete s čistým svědomím dát „dárek na jistotu“ a koho budete chtít překvapit. Pokud jde o tu druhou skupinu, přemýšlejte o tom, jak dát zcela běžným věcem nějaký další – dárkový – rozměr. Můžete darovat oblíbený recept a nakoupit suroviny pro jeho přípravu. Nebo darujte tip na výlet (trasu, kterou máte v oblibě, včetně toho, kde si prohlédnout pamětihodnosti a kde zastavit na jídlo) a k tomu nějakou praktickou výletní výbavu (stylovou lahev na pití, zdravé snacky, balzám na rty, krém na ruce, pláštěnku a cokoli dalšího, co vás napadne).
 


Dárek s „přidanou hodnotou“

A koneckonců i materiální dárky, jako je kosmetika, lze darovat s přidanou hodnotou. Nemusíte dávat jen řasenku, rtěnku a tělové mléko. Ale můžete vymyslet originální set vašich oblíbených přípravků a darovat je včetně doporučení, jak je používat. Třeba můžete jako dárek zorganizovat pro upracovanou nejlepší kamarádku „domácí lázně“ a poskládat k té příležitosti balík přípravků.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás JaS

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít