Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co potřebuje vaše myčka: Na tyhle 4 věci, si dejte pozor!

Co potřebuje vaše myčka: Na tyhle 4 věci, si dejte pozor!

Co potřebuje vaše myčka: Na tyhle 4 věci, si dejte pozor!

30. června 2023 od Marta Pušová

30. června 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Chcete-li zajistit vaší nové myčce dlouhý život bez nehod, nestačí ji pouze zapojit do elektřiny a zapnout. I tento elektrický spotřebič vyžaduje péči a pozornost, za kterou se vám odmění svou dlouhověkostí. Na co byste při provozu neměli zapomínat?

1. Nastavení tvrdosti vody

Aby mohla myčka dobře mýt, potřebuje měkkou (demineralizovanou) vodu. Tu zajišťuje zásobník, do něhož sypeme speciální regenerační sůl určenou pro myčky, jako například Q-Power Sůl do myčky (koupit v e-shopu). V žádném případě ji ale nelze nahradit kuchyňskou solí, myčku byste zničili! „V myčce se vytváří slaný roztok, který čistí zásobník s krystalickou pryskyřicí od usazených minerálů. Demineralizovaná voda později putuje do labyrintu a odtud do samotné myčky a mycích ramen,“ vysvětluje Jana Neuszerová, odbornice značky MORA, a doplňuje:
Velmi důležité je proto před prvním spuštěním myčky nastavit tvrdost vody – zjistíte ji například testovacími proužky. Správné nastavení tvrdosti vody je důležité hned ze tří důvodů: chrání samotnou myčku, dokáže optimalizovat spotřebu regenerační soli a v neposlední řadě se odráží na kvalitě umytého nádobí – zmizí šmouhy i povlak.“

2. Pozor na vodní kámen

Dalším nepřítelem myčky jsou vápenaté usazeniny z vody. Ty zanášejí nejen filtr a ostřikovací ramena, ale také trysky a potrubí, které manuálně nemůžete nijak vyčistit. Jednou za čtyři až šest měsíců proto použijte speciální čistič myčky Finish Čistič myčky (koupit v e-shopu) nebo SOMAT čistič myčky v tabletách Anti-Limescale (koupit v e-shopu), který stačí vložit na dno naplněné myčky. Tyto přípravky nejenže zajistí pravidelnou údržbu myčky, zbaví ji vápenatých usazenin a nečistot, ale zároveň z myčky odstraní také zápach.

3. Na čistotě záleží

Čas od času se musí vyčistit i vnitřek myčky. Jednou za měsíc až dva vyndejte všechny koše i poličky a důkladně je umyjte houbičkou s běžným mycím prostředkem a osprchujte čistou vodou. Nezapomeňte ani na ostřikovací ramena. I jejich otvory bývají zanesené a ucpané zbytky jídel, proto nemohou fungovat správně. Odmontujte je podle návodu, důkladně propláchněte pod tekoucí horkou vodou a namontujte zpět. Houbičkou Q-Home Houbička antibakteriální (koupit v e-shopu) vytřete také všechny vnitřní záhyby. Velkou pozornost věnujte těsnicí gumě okolo dvířek. Tam se usazuje nejvíc nečistot.
Tip redakce:
Aby myčka po celou dobu hezky voněla, použijte
Q-Power Osvěžovač a neutralizér 2v1 (koupit v e-shopu). Ten odstraní zápach a uvolňuje příjemnou, osvěžující vůni, která provoní myčku na několik týdnů. Působí soustavně po dobu 60 mytí.

4. Důležitý je i správný provoz

Zvolte kvalitní mycí prostředky, které jsou určeny pro myčky na nádobí, jako třeba Somat Excellence tablety do myčky (koupit v e-shopu), Q-Power Tablety do myčky Active all in one (koupit v e-shopu)  nebo Finish Powerball Ultimate Plus All in 1 Lemon kapsle do myčky nádobí (koupit v e-shopu)  Nedoporučuje se používat obyčejné tekuté čisticí prostředky nebo prostředky pro mytí nádobí ručně, protože mohou poškodit myčku.
Aby bylo vaše nádobí krásně lesklé, použijte také kromě tablet a soli leštidlo. Třeba Q-Power Leštidlo do myčky (koupit v e-shopu).
Před umístěním nádobí do myčky je dobré odstranit zbytky jídla, jako jsou kosti, kousky tuku nebo velké zbytky potravin. To pomáhá zabránit ucpaným tryskám a vzniku zápachu. Abyste některé kousky nemuseli složitě namáčet, vyzkoušejte  Jar Power Spray, 3v1, Víceúčelový Sprej Na Nádobí a Do Kuchyně, Citronová Vůně (koupit v e-shopu).
Dodržujte maximální kapacitu myčky stanovenou výrobcem. Přeplnění myčky může vést k nedostatečnému umytí nádobí a může způsobit, že se nádobí navzájem blokuje a řádně se neumyje.

Po dokončení cyklu mytí nechte dveře myčky pootevřené, aby tam mohl proudit vzduch a umožnil vyschnutí vnitřního prostoru. To pomáhá zabránit vzniku nežádoucích pachů a plísní.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít